用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問:王錦輝及培橋你會點選擇
樓主: Abblam
go

請問:王錦輝及培橋你會點選擇 [複製鏈接]

原帖由 KK07 於 11-3-28 14:43 發表
我真係愈來愈崇日架, 看到大地震後日本災民的表現, 對這個民族愈來愈欣賞! 人哋學校最堅固可用來避難,咱們四川地震學校全散! 有D離題, 就此打住.

其實,你如果找回一些資料,你會發現四川大地震,中國人民和中國政府一點也不失禮,當時受災人數幾百萬人,死傷超過十萬,比日本地震慘烈很多。中國政府救援工作比日本政府更具效率,但當然中國人的素質無得與日本人比。但是,中國學校真的很爛,只能夠希望日後中國的學校能夠抵禦地震,能夠少些貪官,少些無良商人。
另外,與其覺得日本人素質高,我們香港人一些雞毛蒜皮的事都要吵一餐,香港人那種自私自利的行為和只講福利不講義務的,更加值得我們反省。

我小朋友今年讀培僑小一, 起初我小朋友自幼稚園開始已經很"谷". 我就是想搵間happy school學校比佢,等佢開心d無咩功課壓力自由自在就最好, 點知學校今年360喥大轉變,我真係唔明白點解你哋話無咩功課,但點解我哋小一生日日都做功課做到十點幾. 學校功課絶對唔係抄抄寫寫咁簡單全部都要用個腦去諗去寫作.又要做報告又要默書又要測驗,好彩就話亞仔自小谷開有d根底. 老實講如果家長唔跟功課或唔幫佢溫習,小朋友跟本無可能跟得上.
奉勸一句家長, 本身英文都要有返咁上下.因為好多通告都係英文,如果唔想自己咁辛苦就唔好搵自己笨了.
我自己覺得今年校長對學生成績開始有要求.這絶對係好事. 家長和老師溝通得好好.透明度高,e-class做得好好這個要讚.

雖然培僑管理層較多政界黨界, 這絶對沒有一絲政治影響學習思維, 不過就有很多有錢人士捐什麼大樓又泳池.很有錢呀.所以學費咁平.又唔洗出去比錢學國語又可以慳返唔少.

pineapple0983 :
點解你咁早就揀ed直資小學?
ed到小六大抽獎冇乜希望時先揀都未遲吖!
你話d名校小學就話遮。

其實我想回應吓pineapple0983, 以前我就唔敢講, 但宜家你想讀這兩間直資小學,都未必有位可以比到你, 因為培僑而家講緊10個學生裡面揀1個.

培僑

已選擇培僑 , 而黃錦輝已在上月已取消登記

Welcome!

選哪一間學校, 要你想你的兒女成為甚麼人, 或接受他們成為甚麼人
兩間我也不會選, 黃錦輝我原先也有考慮, 去了介紹會, 兩個學生司儀很出色, 但校長和老師介紹學校有種扮貴族學校的感覺, 最大問題是她們說話是中英夾雜, 十句也沒有多過一句是完整中文/英文句子, 起初我以為只是校長如此, 但老師也是如此, 我不知是她們刻意賣弄, 還是她們覺得這是沒問題.  我問太太覺不覺得古怪時, 就近兩個家長也覺得古怪, 最後我們沒有申請此校.
我只想的兒子是一個好人, 不想他做愛國人士, 所以由始至終也不考慮另一間

本人選擇WKF而放棄沙呂......

我都好鍾意WKF,但叩咗成個幾月門都話冇位,想請問到而家仲會唔會有人放棄學位?我係咪真係冇機會呢?

But some BK parents said the WKF secondary school is a mix of band 2-3 students.  Not sure if this is true? :(

原帖由 Abblam 於 11-7-11 16:05 發表
已選擇培僑 , 而黃錦輝已在上月已取消登記

可以分享一下, 最終係因咩原因為選擇培僑, 放棄wkf呢?
thanks!

原帖由 lsht 於 11-7-11 17:46 發表
我只想的兒子是一個好人, 不想他做愛國人士, 所以由始至終也不考慮另一間

What do you mean?   Do you mean all Pui Kiu students are  "愛國人士" ?

用英文教學,英文語景好D,英文可會叻D?

那LS/CO-ED/ST ROSE/HY 這些用中文教學的,英文又如何?

幾十年前我讀了標榜英語教學的學校,還要付貴學費。中學入傳統英中,知衰啦 ~ 人地即使是中文小學升上來,D英文都勁過自己多多聲。

Deleted post

回覆 75# pineapple0983 的文章

你一面說公正,一面又在說壞話,你實在太大方,有你這樣的家長,子女一定成才。謝謝你的意見。
BC

回復 76# hungchan1234 的帖子

那句是壞話?

要"眼見為實"吧了。

回復 77# piggy-ma 的帖子

我只是說公道話,不要緊張,又不是說你,大家有眼見,可能你與他很friend,得罪曬,哈哈。看了你的發表偉論,令我發呆,我想說學好英文要二方面。1:環境(語境),2:學生自己,兩者都很重要,如果學生沒有好的語境學習英語,他們要放更多的時間去學習,我很欣賞他們的態度。有些人讀了所說的英文小學,學習態度機會差,又怎樣能他們比較呢,這樣比較不合常理。我想,選讀英小是家長們希望自己子女從小對英語有興趣,對學習提起勁。這只是我的小小意見,我想說大家在這個綱,可自由發揮,但不是攻擊對方,大家為子女着想,想給子女有適當的選擇吧了。
BC

回復 3# hungchan1234 的帖子

‹ 上一主題|下一主題