用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 YORK 讀唔讀得過?
樓主: ssannie9182
go

YORK 讀唔讀得過? [複製鏈接]

我大囝讀主流, 2囝讀國際班, 基本對答冇問題, 當然家人都要教導, 又不能倚賴哂老師啦

原帖由 BNTYA01 於 11-9-9 23:56 發表
我想知讀york嘅中英文班,小朋友嘅英文程度都会好好架,是否老師講書用英文教常識和maths?
其他mama講3歲小朋友已可用Eng同外国人傾,是否他們讀国际班,而不是中英文班? ...

我都十分支持,因為我囝囝真係返得好開心,又學到嘢,返到屋企我响書包攞本功課出嚟,佢一見到就即刻好有興趣過嚟做,再打開功課簿,他已好明白功課的內容,又知道要做什麼,我感到老師們真的教導有方。

原帖由 aw421 於 11-9-26 12:00 發表
我支持YORK, 2個囝返得又開心, 英文程度唔差= 小學小一英文, 我大囝今年小一, 應付英文科目冇問題。

請問各位York mammi/daddi如果小朋友坐唔定識合讀嗎?

And如果interview(Pre Nursery)唔成功,寫求位信俾校長會否加分/waiting排前d?

唔知有冇人試過呢?

York K1 一班有幾多人呀?

主流班和國際班除了net老師之外, 仲有咩分別?

國際班普通話時間有幾多呢?

Thanks!!

回復 3# fujitasze 的帖子

Dear Fujitasze,

如樓上genethchu 所言,請停上這些沒有根據的抹黑,請家長反省下如何身教下一代去包融及體諒別人。

YORK這間學校真不錯,只有我們真正的用家才知道。可能就是因他的學術成績或小一派位表現不俗,而不停受到其他人過來這麼抹黑間學校。

我亦有朋友問我為何選YORK,但問他為何不好,他們只答COMMERCIAL。現在小朋友K2了,校外的課程額外收費外沒有其他多餘的費用了,我一D都唔覺COMMERCIAL。

請問York中英班有沒有外藉老師教英文?

是的,是由外籍老師教的

我想問Cambridge 同 EGYP 的 course 是星期六 還是平日下午上?

我個仔由k1 讀到k2, 老實講, york 係算谷個種, 因為學校target 係想train 佢地d 學生考私小/直資, 和有一定程度考cambridge, 因為k2考starter, k3 考mover, 事實有好多學生考到12, 13 shield 以上,

但係york 係多雜費和貴d, 另一方面, 佢地都有比番d 野學生, 在k1 時個個月有listening 英文cd 碟返屋企聽, k1 生(我個仔聽住, 跟住做到), 有這英文程度, 我覺得已經好好, 我個仔無出去學英文, 所有phonics 都係係學校教架,  我個仔係細仔, 趕唔到k3 前考starter, 一定要join york 佢地4 years old上大陸考cambridge, 但其他kg 唔會搞上大陸考lor, 所以家家有求,

還有一個point, 如其學費間間都差不多, 更係讀一間校社大, 新個間, 再者, 佢地係想train 自己學生考到私小/直資, 在這方面有好多support, 家長會, 提你地d 家長要點部署, 教你地做profile, ......
有d 幼稚園, 未必有provide 甘多information

問心講, 不是話自己仔仔係到讀, 就話york 好, 我係buy 佢英文教學, 我暫時還未搵到有一間幼稚園, 肯k2 讓自己學生考cambridge starter, k3 考cambridge mover, 事實有唔少人考到14, 15 shield, 若果佢地無信心, 無把握, 唔會搞左甘多年lor, 有甘多人係到讀, 公開考試成績考得差, 實會有讀緊d人講出來, 我就係見到上一年d人考得好, 所以會比仔仔係到讀到畢業,

回復 73# evasoeeyy 的帖子

Thanks for your sharing. Your information is too useful for us.

By the way, is your son studying in the main stream or international stream?

多謝各位用家分享,這令已交留位費入讀PN的我,有一百個放心!!!

十卜十卜!

原帖由 kartimmi 於 11-9-26 20:36 發表
And如果interview(Pre Nursery)唔成功,寫求位信俾校長會否加分/waiting排前d?

唔知有冇人試過呢?

No harm to try!

點解坊間d人傳聞,如果你唔報讀其他課程,會對你小朋友不好,如果你小朋友唔聽話,會叫小朋友企埋一邊,罰企,是否真有此事

原帖由 jennychan08 於 11-12-14 16:11 發表
點解坊間d人傳聞,如果你唔報讀其他課程,會對你小朋友不好,如果你小朋友唔聽話,會叫小朋友企埋一邊,罰企,是否真有此事

沒有此事!我囡囡讀k1,沒有報讀學校任何課程,沒有食學校茶點,沒有搭校車,miss對我囡囡好好,囡囡話學校miss無媽媽咁惡.

回復 78# kiukiu1010 的帖子

thanks!聽完妳之後我安心好多

我想問問大家係York讀主流班cambridge成績會唔會比國際班差好多呢?
7月出生可否K2報Pre-Starter?
‹ 上一主題|下一主題