用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村要再交錢辦理入學
樓主: PhenixMa
go

又一村要再交錢辦理入學 [複製鏈接]

原帖由 bb媽0米 於 11-4-1 12:13 發表

我是又一村K3的家長,我也知道又一村的課程比以往的確是深了,所以放工後我都要成日幫亞仔溫書,驚佢追唔上.

其實又一村課程由之前淺少少到依家變左深,係因為之前有D讀梗又一村的家長成日批評學校課程太淺,同其他名 ...

真多謝你如此詳盡的回應!!
在替自己的孩子選擇學校..真的想了又想(優點&缺點不停的比較)..總合各方意見..就是選擇了又一村..
無錯讀得學卷是預左課程淺,但...當然有D學校會淺到離譜(K3都唔懂得串生字),
有D就名牌學校出名谷(又要做PAPER,又要默書..)所以我個人會取其中庸之道,聽見朋友的意見及有部份家長的回應,對於又一村的課程唔深又唔淺,愉快學習,我個人會覺得幾適合自己的小朋友,當然,如果因應教育局的要求..佢地心目中的「愉快學習」必定淺到最好唔寫字..
現實終歸現實...係香港地讀書係米真係可以如此「愉快學習」呢!

「老師都唔想,老師都好辛苦咁教」...我好明白幼師的確辛苦...不過,念深一層尼個社會有邊份工係"EASY JOB"呢?.....我都明白有D家長可能會好LONG LAI,但是請老師明白不是會表達意見的家長就要被視作「怪獸家長」......又或是要如此般說「呢個係學校決定同某D家長要求麻」我相信甘大間學校要作決定不是那麼兒戲。

希望"老師"們要加油!

原帖由 kerrielam 於 11-4-1 00:40 發表

唔係未知學費收幾多嗎?
咁快過?我以為如果AUTO PAY OK, 有1張票係會退返呢?
其他的媽咪兩張票都過晒數?
我因病了,申請左2/4 才去註冊

我之前問過,不學費confirm後,係會除少補的
我之前係沒有東亞戶口架,可能咁樣,佢入晒我兩張票..

謝謝你的意見. 我還煩惱緊是否轉全日.  囡囡的社交能力 和言語能力比較弱.  返全日,希望可以學習群體生活,  
或者. 我先寫信轉全日班..
原帖由 kerrielam 於 11-4-1 15:50 發表

你交$660 留位$ 時有否交轉全日班的信?
如果時有交機會大D掛, 我2月打去問,話全日班FULL 左
剛問了又一村,我有A/C 只交1張支票
全日班得2班,8月便開學,早D 便CONFIRM ...

thx melodymabb 和bb媽咪.   多謝你們講多些又一村資料. 我相信學校把課程轉得深 相信是'大勢所' 配合市場程度.  現在的小學,面試越來越深.題目亦很難.  想入心儀的小學,家長和小朋友要下更多苦功.

原帖由 melodymabb 於 11-4-2 00:47 發表

在替自己的孩子選擇學校..真的想了又想(優點&缺點不停的比較)..總合各方意見..就是選擇了又一村..
無錯讀得學卷是預左課程淺,但...當然有D學校會淺到離譜(K3都唔懂得串生字),
有D就名牌 ...

今日老公去註冊,再問全日班有無位?回覆都話無,因全日班的家長100﹪做晒註冊,佢話除非有人之後唔讀

我都諗緊好唔好寫信去轉全日班?

KMMUM,你是否入AM 班?

原帖由 bb媽0米 於 11-4-2 00:29 發表

事實上亞仔讀k1同k2時我都覺得ok,課程適中,小朋友做功課壓力唔算大,所以都好享受返學.

不過我知道上年d家長勁投訴學校課程太淺,所以今年學校真係加深左課程,k2小朋友好快已要寫詞語,所以要有心理準備小朋友做功課 ...

老師和學校都好難做,我覺得最緊要家長﹠老師多D 溝通,我都唔想又一村變成根X園果類好谷課程的學校
幼稚園只佔漫長的人生中3年,我希望阿仔快樂的過校園生活

對,是全日班.  囡囡習慣了午睡. 所以so far 身體建康, 小病小福.
但又唔想下午在家對住工人.  所以,想轉全日班.
原帖由 kerrielam 於 11-4-2 14:10 發表
今日老公去註冊,再問全日班有無位?回覆都話無,因全日班的家長100﹪做晒註冊,佢話除非有人之後唔讀

我都諗緊好唔好寫信去轉全日班?

KMMUM,你是否入AM 班? ...

根x園果類型學校,長久以來都係谷+深聞名.. 能入讀的學生及家長, 相信已有心理準備.  

原帖由 kerrielam 於 11-4-2 14:21 發表

老師和學校都好難做,我覺得最緊要家長﹠老師多D 溝通,我都唔想又一村變成根X園果類好谷課程的學校
幼稚園只佔漫長的人生中3年,我希望阿仔快樂的過校園生活 ...

原帖由 melodymabb 於 11-4-2 00:47 發表

有D就名牌 ...

講真我地做家長0既真係唔清楚學校的內部運作,學校又冇家長教師會,所以有時想俾意見學校,只可以打電話或者親自去學校搵老師同校長講,我唔清楚校長會唔會因為某d家長勁投訴,而聽左佢地d意見將課程轉深,我都希望唔會咁兒戲啦!
始終我地揀又一村並唔係因為佢課程夠深,所以希望校方一定要堅持愉快學習的路,唔好因為某d家長意見或者市場趨勢而輕易改變!

做幼師的確好辛苦,我親眼係又一村門口見過有老師俾個家長捉住企係學校門口大聲咁鬧,鬧左足足10幾分鐘,真係鄧呢位老師難堪.

依家做老師除左要照顧小朋友,又要面對一d野蠻0既家長,郁d就發火鬧,教改之後又要處理愈來愈多0既評估同行政事宜,最後仲要進修,所以我地真係要好好體諒老師,雖然話份份工都難做,但唔好講其他,幼師每日要好似湊仔咁照顧幾十個小朋友,真係一d都唔易,我地照顧自己仔女都覺得辛苦啦,我真係覺得做幼師係一份好偉大的職業,少d耐性同愛心仲有體力都做唔到lor!

原帖由 kmmum 於 11-4-2 15:24 發表
根x園果類型學校,長久以來都係谷+深聞名.. 能入讀的學生及家長, 相信已有心理準備.  

根德園之所以有名,0米因為佢課程深,通常都入到名小學,所以入到根德園0既小朋友都好smart,講野已好叻.

不過我知道有d入唔到呢d名幼稚園0既家長,得又一村收,咁讀左又一村之後,真係成日攞名校0既課程同又一村比,成日走去同校長講人地乜乜名校依家已經教晒乜乜物物啦,又一村仲未開始教,有冇攪錯呀?點解唔將個課程改深d呀?我亞仔亞女第時點考喇沙男拔marynoll女拔呀??

原帖由 kmmum 於 11-4-2 13:51 發表
thx melodymabb 和bb媽咪.   多謝你們講多些又一村資料. 我相信學校把課程轉得深 相信是'大勢所趨' 配合市場程度.  現在的小學,面試越來越深.題目亦很難.  想入心儀的小學,家長和小朋友要下更多苦功.

...

我都明課程深係市場需要,但又一村標榜0既一直唔係呢樣野,我真係唔想見到又一村因為要適應呢個大勢而將課程愈改愈深,小朋友同家長都會愈來愈辛苦.

講真,我地家長當初揀又一村係因為佢課程適中,唔係谷學業,只係想小朋友讀得開心.

如果又一村因為大勢而跟住去改,我會覺得有d可惜.

又一村辦學咁多年,口碑不嬲都幾好,我相信好多家長都認同學校0既辦學理念,唔係一味追求課程深.

原帖由 bb媽0米 於 11-4-2 21:10 發表

我都明課程深係市場需要,但又一村標榜0既一直唔係呢樣野,我真係唔想見到又一村因為要適應呢個大勢而將課程愈改愈深,小朋友同家長都會愈來愈辛苦.

講真,我地家長當初揀又一村係因為佢課程適中,唔係谷學業,只係想小 ...

May i know any exam for K1 now ar?

Because i worry about my bb

原帖由 katielee1123 於 11-4-2 22:25 發表

May i know any exam for K1 now ar?

Because i worry about my bb

學校上下學期各有1次評估,學校叫做發展觀察週.

k1小朋友一樣要做,但都係一d好簡單0既野,例如考下生字(中文同英文都有)識唔識讀,連下線,認下顏色,仲要睇佢地自理呀肌肉發展呀社交呀唱遊呀等等方面.

我亞仔兩年前讀k1時係咁上下,我諗今年k1都差不多卦,k1課程應該唔會太深0既,升上k2就開始深啦!

k1我覺得唔需要擔心住0既,第一年讀書主要都係玩同適應,k1 d老師都好好,好細心,所以唔需要緊張,平時係屋企同小朋友溫下書就得啦!

My son hasregistered for AM class but he's waiting for Full day class as well. Just called the school today and no vacancy so far.

原帖由 bb媽0米 於 11-4-3 00:11 發表

學校上下學期各有1次評估,學校叫做發展觀察週.

k1小朋友一樣要做,但都係一d好簡單0既野,例如考下生字(中文同英文都有)識唔識讀,連下線,認下顏色,仲要睇佢地自理呀肌肉發展呀社交呀唱遊呀等等方面.

我亞仔兩年前 ...

請問一下,k1-k3係咪同一個班主任架??

唔係架, 每年唔同.  我小朋友舊年畢业, 請問現任家長学校的加建工程完工味, 唔知可否回校參觀???

原帖由 chelchel0126 於 11-4-4 15:10 發表

請問一下,k1-k3係咪同一個班主任架??

原帖由 tws2010 於 11-4-5 14:31 發表
唔係架, 每年唔同.  我小朋友舊年畢业, 請問現任家長学校的加建工程完工味, 唔知可否回校參觀???

k1同k3唔係同一個班主任,每年唔同,俾小朋友習慣下轉老師都好0既.

新學校方面,我上學期家長日(1月左右)返過學校,當時仲未起好,周圍圍晒板,但聽亞仔講,依家d板好似拆晒,可以睇到新學校,但未啟用,老師同佢地講要到9月先用得.

唔知呢個學期0既家長日新校開放未呢?就算未我諗都可以睇到新校個外形,亞仔話好靚wo哈哈..

原帖由 bb媽0米 於 11-4-5 21:31 發表

k1同k3唔係同一個班主任,每年唔同,俾小朋友習慣下轉老師都好0既.

新學校方面,我上學期家長日(1月左右)返過學校,當時仲未起好,周圍圍晒板,但聽亞仔講,依家d板好似拆晒,可以睇到新學校,但未啟用,老師同佢地講要到9 ...

我個日去註冊,見到好大,好大個玻璃窗,好似禮堂咁架..

我小朋友也是舊年畢業, 很想回校看看, 若大家知道, 請在這裡開新topic, 讓大家及畢業生回校看看.Thanks:D

原帖由 tws2010 於 11-4-5 14:31 發表

原帖由 chelchel0126 於 11-4-5 23:00 發表

我個日去註冊,見到好大,好大個玻璃窗,好似禮堂咁架..

yes...me too.ar.i think is hall rather than the classroom wor...

yyc is no hall now,right?
‹ 上一主題|下一主題