用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Math...K1-2小朋友的功課量
樓主: ohmygosh
go

Enopi Math...K1-2小朋友的功課量 [複製鏈接]

醒目開學勳章

要看老師本身wor, so far我囡囡那center的老師雖然唔會太主動,但每堂完了後也可以找她問,加上,如果升level或她做得好/careless mistake,都會主動跟我們談

原帖由 BBTWIN 於 11-4-29 11:25 發表
我小朋友K3, 想請問enopi的老師會主動每堂溝通嗎??我現正打算幫小朋友轉數學班. 因為而家呢間數學班的老師年紀大, 又不會主動講小朋友進度, 笑容又欠奉, 係好傳統型既教師. 我巳每堂寫紙仔跟老師溝通, 講下小朋友在 ...

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-4-28 23:08 發表

Critical每個LV都係19-30,所以其實冇跳到丫
我仔的centre btm同ctm都會test的

Noted with thanks:loveliness:

原帖由 ziyi 於 11-4-29 11:45 發表
要看老師本身wor, so far我囡囡那center的老師雖然唔會太主動,但每堂完了後也可以找她問,加上,如果升level或她做得好/careless mistake,都會主動跟我們談

Tks ziyi爸. 你係咪好滿意Enopi?? 數學班好唔好真係要試過至知. 我今日問兩個女鐘唔鐘意而家個老師, 佢地話鐘意. 我諗其實個老師唔係甘差, 不過比我感覺好傳統(都成四五十歲)同埋唔太溝通羅. 但對我呢個媽咪黎講, 緊係會緊張佢地每堂上成點. 我o係屋企應該點樣教先至可以令佢地進步, 至少都比d advise我至得麻. 我問佢都好求其答我. 我細女學冇幾耐巳經要計加數進位同減數借位既直式計算, 但我知道我女對個位數同十位數概念都未掌握得好, 我格硬教佢計, 佢都冇興趣學啦.  我而家希望轉第2間試下, 但唔希望再轉啦. 所以要搵間真係岩佢地既.

醒目開學勳章

滿意,因為囡囡都好喜歡,一個星期4本,而且其中2本都在上堂時由老師指導下做完
即home work只有2本左右, 壓力唔大
但幫助大,對幼小邏輯,幾何,及做數的速度都增強了很多

原帖由 BBTWIN 於 11-4-29 17:38 發表

Tks ziyi爸. 你係咪好滿意Enopi?? 數學班好唔好真係要試過至知. 我今日問兩個女鐘唔鐘意而家個老師, 佢地話鐘意. 我諗其實個老師唔係甘差, 不過比我感覺好傳統(都成四五十歲)同埋唔太溝通羅. 但對我呢個媽咪黎講,  ...

原帖由 ziyi 於 11-4-29 18:09 發表
滿意,因為囡囡都好喜歡,一個星期4本,而且其中2本都在上堂時由老師指導下做完
即home work只有2本左右, 壓力唔大
但幫助大,對幼小邏輯,幾何,及做數的速度都增強了很多

...

唔....o甘我真係要比佢地試下啦. 我琴日預約下星期做assessment, 見d導師都好後生, 大姐姐款. 我諗兩個女會比較喜歡. 不過我好似真係遲左d比佢地開始i . 希望兩個女喜歡又有心機學, 會有大進步啦. 見你個囡囡學得甘好, 我都好後悔當初有冇聽朋友推介. 不過學海無涯, 有心唔怕遲(自我安慰).

請問有冇朋友仔係太子或者土瓜灣讀緊呀 ? 可唔可以比d意見讀得好唔好呀 ?

1 hour / lesson
(on average) 4 lessons / month
1 teacher: max. 6 students

原帖由 goodluck97 於 11-4-28 11:41 發表
For $650/month ......

How many hours per lesson?
How many hours per month?
What about the ratio of teacher vs. student?
Do u know the approximate price range between different learning centers?

Sorr ...

我仔返坑口0個間﹐都係一個課室有兩張台,即兩組﹔因為我仔上課的時間屬於peak (weekday 4 pm)﹐每組都接近一對六。不過我又沒察覺有什麼問題wor﹐阿仔本身會好專注0甘做數﹐所以都學得很好。

原帖由 sony_ar 於 11-4-28 21:19 發表
亞囝個中心,一個課室有兩張台,即兩組,一組大約1對3,兩位老師同時說話,我覺得好嘈,小朋友好難集中,你們有這樣情況嗎?
我在油塘的,那一中心環境及老師比較好呢? ...

我個仔上年十月開始學﹐都係直到上個月月中才有第一次test﹐basic 和 critical 兩樣都有考。並不是每次升level就test﹐而係本身一年裡面有三段時期會進行測試。

原帖由 jl118 於 11-4-28 22:44 發表

Hi 各位,我女4歲,上了7堂, 每堂多數1B 1C only,  B 由level 3-5開始, 順序做,剛完成3-13
C就由2-27開始, then 2-28, 2-29, 2-30, 3-19, 3-20, 3-21,  剛完成3-22
請問C是否都是這樣跳住做的?她由C2 去 C3 是無test的, ...

Once the child can manage to write numerals 0-9 by himself! My boy gave it a start when he's 3 and a half.

原帖由 goodluck97 於 11-4-29 11:21 發表
Thank you for your information!!  Ziyi & TaTa83.

Per your experiences, what's the appropriate age to apply the course (3 or 4)?

我仔個centre每個學生會有一本手冊﹐老師每堂都會寫上comments(都幾詳細﹐已經足夠幫到我去協助個仔在家裡練習)﹔講真﹐上左七個月﹐我都無0羊機會同個老師詳談﹐班接班0甘...不過班制都預左係0甘架喇。我見個仔都跟到﹐0甘就算喇。

原帖由 BBTWIN 於 11-4-29 11:25 發表
我小朋友K3, 想請問enopi的老師會主動每堂溝通嗎??我現正打算幫小朋友轉數學班. 因為而家呢間數學班的老師年紀大, 又不會主動講小朋友進度, 笑容又欠奉, 係好傳統型既教師. 我巳每堂寫紙仔跟老師溝通, 講下小朋友在 ...

請問您小朋友幾歲呀?

原帖由 ziyi 於 11-4-29 11:43 發表
Enopi 可以由K1開始學
基本上Level 1 & 2是K1 standard
Level 3 & 4 是K2 standard
如此累推
所以早學有早學的優勢,但要看小朋友的狀況
好似我囡囡同一班的,有個都是K3,已經做到level 10, 即等於小二的程度, 但他是 ...

醒目開學勳章

Six Years old

原帖由 ohmygosh 於 11-5-2 18:02 發表
請問您小朋友幾歲呀?
‹ 上一主題|下一主題