用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校:中西區和灣仔區-有什麼好學校呢? ...
樓主: lingling787
go

小一選校:中西區和灣仔區-有什麼好學校呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

唔講得名架, 想我俾人追殺咩.........

原帖由 ahnew 於 11-7-18 03:23 PM 發表
可以講多小小那間受歡迎但學生曳的學校嗎?謝謝!

回復 61# Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mon,
可否説是男校、女校或男女校呢?
你小朋友之前是否讀真幼嗎?
想問你如在net11男孩你會怎樣排序呢?我只知般官、st.petere和聖安多尼,這3間之後就不知怎排了?!
又想問灣仔區東華三院李賜豪又如何呢?

醒目開學勳章 王國長老

可否説是男校、女校或男女校呢?
之前講果間係男女校

你小朋友之前是否讀真幼嗎?YES

想問你如在net11男孩你會怎樣排序呢?我只知般官、st.petere和聖安多尼,這3間之後就不知怎排了?!
11網男仔我唔熟呀! SORRY

又想問灣仔區東華三院李賜豪又如何呢?
唔係12網家長首選, 舊年有仔仔同學入左去, 話都幾好, 人唔多, 老師好有愛心小朋友自信返晒黎

回覆 63# Charlotte_mom 的文章

多謝你,之前選幼稚園時請教過你,現在選小一又再麻煩你。
哪麼net12次序又可怎排呢?小兒現讀蘇幼。15分。

原帖由 cheechee 於 11-7-14 23:42 發表
第一round係計世襲和宗教,軒小冇宗教,如唔係世襲就只有15分,應冇咁多世襲生,15分都唔係無希望嘅

識有人今年20分都入唔番軒上

回覆 7# Charlotte_mom 的文章

原帖由 2wsx 於 11-7-18 21:52 發表
真的多謝你的意見,我會於放學時間到校了解

雖然我自已住了加老連山道4年,每天返工放工(返早返早上8時,放下午4時,返夜返下午4時),在街上滿街都是附近數間小學的學生,但我卻原來未有發現原來他們如此曳。可能是太衝忙的關系 ...

??? 唔明,搵唔到Charlotte_mom嘅post.

12 區有2間學校去年擴班

時尚平板電腦!! 廉價球鞋!!!

想請教中西區囝囝, 般小, 聖彼德, 中西區聖安多尼, 基恩等都勁hit, 咁揀咗頭一, 二位後, 之後排位應該點揀?

仲有聖安多尼, 呂明才, 英皇1,2 可考慮, 但唔清楚過往要排到第幾志願都有機會.

另外, 我反而覺得唔使咁保護小朋友, 心靈有時受下風吹雨打仲好, 如果係官津小, 即使係名校, 我又唔信位位小朋友都能負擔平板電腦! 唔好將名校講到咁神.

有趣!討論變得有趣

個體???? 組別成員?????

改變!! 迎接改變!!!

回復 16# Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom
PM me the school name please, thanks again.

醒目開學勳章 王國長老

我唔PM喇, 見諒
我係舉個例子, 希望大家親自去親身體驗下, 如果你見到D學生係曳, 自然會有所警惕, 如果你見到D學生係無問題, 我講亦無用, 係嗎

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

讚同!其實我們在網上所得到其他媽媽的寶貴意見後,自己也須要親身到學校附近觀察(學校環境、小朋友的言行舉止、如可以可和他們或家長傾談和查詢讀得開心、功課量等等),這些是我在bk其他媽媽教的。:loveliness:

我的囝囝就讀11區,但家不是住11區,想問,沒宗教,
1)可不可選12區?
2) 11區小學由最好排位首5名,應怎樣排?
‹ 上一主題|下一主題