用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎來到 2011-P1A
樓主: Jannet
go

歡迎來到 2011-P1A [複製鏈接]

請問大家有冇 " Lib回條"?
今日放學番黎, 搵唔倒播...係咩黎嫁? 亞女只係識話係張老師既.....

回覆 61# onec 的文章

onec,

那是一張有關學校圖書館使用時間,還書時間,遲還罰錢,etc 嘅通告,下面係回條要簽回, 你再搵清楚d啦.   

jannet

回復 62# Jannet 的帖子

Thanks Jannet, I think she just didn't take home.  maybe i should write a note for ms. cheung?!

回復 63# onec 的帖子

Too bad, i have already signed it, u may ask miss cheung tmr. Sorry that i cannot help.

Jannet

想問你哋啲小朋友習慣未呀?我個女好似仲未慣呀!

阿個女只覺得上課沒有特別教什麼, 可能剛開始進度緩慢. 但是小息和中午吃飯玩耍時間不太夠.

我囡囡都正在適應中, 畢竟幼兒園和小學既生活同要求都完全不一樣, 以前幼兒園既時候真是輕輕鬆鬆便過去, 可是現在每天都要check 住囡囡既手冊, 真是幾緊張!

YYKwan2005,

Pls check pm.  thx

原帖由 YYKwan2005 於 11-9-21 09:48 發表
我囡囡都正在適應中, 畢竟幼兒園和小學既生活同要求都完全不一樣, 以前幼兒園既時候真是輕輕鬆鬆便過去, 可是現在每天都要check 住囡囡既手冊, 真是幾緊張! ...

Galie620,

我囡囡對學校生活都ok適應, 上堂,食飯, 功課都ok, 佢都話開心, 但係我諗因為未同其他同學熟落, 所以未會好似kinder咁開朗, 希望遲d會好d!

o, 你哋有冇去做 午飯義工? 我星期一去左, 不過就唔會去番自己囡囡既班房, 費事小朋友太熱情, 令其他小朋友會唔開心.  

有老師又有高年班姐姐响班房, 大家都唔洗担心!  我幫二年班小朋友, 睇佢哋自己點名, 安排飯餐, 真係好識照顧自己lar

Onec,

Pls. check pm.

thanks.

原帖由 onec 於 11-9-21 10:16 發表
YYKwan2005,

Pls check pm.  thx

阿囡唔鍾意食野,佢話的飯好難吃。真係擔心佢,不過佢爸爸一定要佢係學校叫飯,等老師迫佢食多的唔同的野,爸爸都啱。除左食飯,佢都唔係幾適應返全日。希望佢會快d有朋友,咁佢會開心d。
家長日嗰日我要去主日學嗰邊,會派爸爸去校。希望爸爸唔好咩都聽唔到啦。

回復 71# YYKwan2005 的帖子

YYKwan2005,

Didn't get your PM....can you resend?
thx

回覆 70# onec 的文章

我星期五做義工.

回復 72# Chingding 的帖子

阿囡話有d同學覺得d飯唔好食,至於適應問題,阿囡都係ma ma dei 適應咋。今日我個女帶左dic dak 糖回校食,佢話佢好受歡迎wor. 笑死我.

睇到你message都忍唔住笑, 我諗糖同sticker係認識新朋友既最好方法!!

原帖由 Jannet 於 11-9-21 20:24 發表
阿囡話有d同學覺得d飯唔好食,至於適應問題,阿囡都係ma ma dei 適應咋。今日我個女帶左dic dak 糖回校食,佢話佢好受歡迎wor. 笑死我.

Hi onec,

Pls. check pm again.

Thanks,
YYkwan2005

哈哈係呀,阿女話原來小學可以share食物,佢請左同學食魚仔餅喎。

Hi onec & Jannet,

唔好意思, 之前睇到onec你去做午飯義工, Jannet又話星期五做義工, 我想問午飯義工是怎樣申請? 可能之前d通告睇漏咗,我以為學校義工需要長期做? 可否解釋一下?

原帖由 Jannet 於 11-9-21 20:17 發表
我星期五做義工.

回覆 79# YYKwan2005 的文章

1.午飯義工是怎樣申請? =>  學校1/9派了PTA通告,有問我們是否有興趣參與PTA的活動.
2.學校義工需要長期做? => 不是,你有興趣邊個活動便報名.
‹ 上一主題|下一主題