用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 - 今天要面試了..
樓主: Bonnie
go

聖保羅書院小學 - 今天要面試了.. [複製鏈接]

其實去考一間學校, 決定收或唔收也是學校的權力, 交表的那一刻便已決定了跟隨那間學校的遊戲規則, 不可以有甚麼異議吧?  我識有一個小男孩(兩年前我大女那届, 已算比現在少些人考), 去考八間也被拒, 包括一些較易入的二線私立小學, 但結果如何? 他在大抽獎抽到同區一間功課較谷的ok小學, 今年升小二, 小一時全級考第八, 在校際朗誦節(英文)打倒不少頂級名校的小朋友得第二名.  所以冇話有實力, 一定考到好小學, 叻仔的加上父母的關懷培育才是最重要的, 參加得這一場直資私立戰, 還是抱平常心吧.........

簡單唔簡單!
好多家長complain 個面試睇唔到小朋友有咩優點。我就覺得可以睇好多野。
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成,並非單靠學校所培訓。學術你覺得自己好勁!? 我補習二三星期追過你又有何難,反而上面所考的最少三個月trainning先叫免強合格

1000個讚!!
中曬point!
真係見笑,我個仔只會無得睇laughing Gor 而喊,haha
quote]原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-17 12:55 發表
簡單唔簡單!
好多家長complain 個面試睇唔到小朋友有咩優點。我就覺得可以睇好多野。
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成, ... [/quote]

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-17 12:55 發表
簡單唔簡單!
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成, ...

同意

其實好多學校未必會收最smart的一群, 而係選最適合自己學校既小朋友, 所以點講學校都有自己一套去選學生, 至於有人話識有個小朋友in八間都唔收, 但之後又好叻, 我估計佢in 既時候刻意唔合作, 又或做一些行徑另到一般學校都唔喜歡收呢類學生, 但當然唔代表佢能力比人差既

其實佢真係幾smart架, 在幼稚園的畢業禮中做小司儀, 對白流利, 聲線洪亮, 絕無怯場(我都估唔到!) 因為平時一起玩佢都係d神神化化, 問a答b, 不斷嘻嘻笑, 自得其樂形小朋友, 都幾funny的!
原帖由 jollyma 於 11-9-17 22:19 發表
其實好多學校未必會收最smart的一群, 而係選最適合自己學校既小朋友, 所以點講學校都有自己一套去選學生, 至於有人話識有個小朋友in八間都唔收, 但之後又好叻, 我估計佢in 既時候刻意唔合作, 又或做一些行徑另到一般 ...

反而我覺得ST. PAUL Boy 第一輪面試會正常,只要細路他乖乖地,肯回答問題就好大機會有SECOND IN。

有無人想知去年SECOND IN 內容?可PM我

但我強調,我只是眾多參與INTEVIEW家長之一,並沒有內幕TIPS。

閣下是否已經收到second in 的信呢?

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 03:26 發表
有無人想知去年SECOND IN 內容?可PM我

我仔仔是去年有幸參加SENCOND IN

Could you please kindly PM me? Tks in advance!

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 16:07 發表

1.  游泳池和波波池的分別?
2.  海洋公园和普通公园有什么不同?

我们家不是旧生也不是教友。

陳校長收生应该沒有"典型",SPCPS 不是什么壓力大大的"名校",我的經驗是家長相处也很融洽,大家平常心就好了。

Please pm me. Thanks you very much!

Please PM me the details, thank you very much!

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 16:07 發表

Can you pm me too. Many thanks in advance.

bab987, chicken, yksto and GIPW. Can you pm me first, then I can forward it to you. Thanks
‹ 上一主題|下一主題