用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地區名校,但校長吋,仲報唔報
樓主: c1234
go

地區名校,但校長吋,仲報唔報 [複製鏈接]

原帖由 happyfather455 於 11-9-23 23:30 發表
樓主始終都無現身 ,唔肯定系邊間!!

會唔會係"苦肉計" 減少對手
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

which school??

原帖由 miffy 於 11-9-22 14:03 發表
好多校長都串, 校長唔係PR, 尤其名校, 強勢管治, 而家怪獸家長又多, 家長會上炳到你飛起呀。

我諗起好多年前一間名女校小一家長會, 校長話:

"你地唔好諗住送個女入黎讀, 自己乜都唔理, 個女就會變到好叻, 如果你咁 ...

我又覺得個校長講得啱.
人地做得名校, 課程有交咁上下, 唔係個個入到黎就會變晒精英, 入名校之前真係要諗清楚.

樓主, 我估是這間小學.

不過講到名校, 雖然+再左"地區"二字,出面既家長估到天光都估唔到.

我住她附近, 所以估到邊間.如果估對的話.
真係唔覺佢地d學生比別的要叻. 我都有幾多街坊小朋友讀佢. 係佢度畢業, 好叻d畢業生, 又唔選佢既中學, 差果d又派左去新界band3中學. 佢大約一半學生派得較好.

有一次街坊女孩子, 比左佢地學校自己出英文作業比細b, 多左一本全新p3, 但亞b話唔要啦! 我好奇一看, 說太淺, 我地習慣做星加坡出既作業.
因主樓唔開名, 我都怕估錯.

我估係 有泳池&天文館個間, 新界東區
‹ 上一主題|下一主題