用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
樓主: Pandama
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

hi carmankmm
我喺個仔5個月大時轉咗做全職媽媽喇...所以我好早發現佢係adhd,醫生都有問呀仔學校情況...我之前經常同老師通電話或去接放學時同老師傾吓,我冇同老師講個仔有adhd,老師暫時只係覺得個仔遊魂,並冇騷擾人,佢同啲同學都ok呱..聽佢講咋..但佢成日向老師投訴同學,話同學依樣嗰樣...其實我仔性格衝動..間中會同人有衝突0架...而喺屋企...佢比較驚我...所以好聽我話...但大個仔...開始有少少難控制...                  

原帖由 carmankmm 於 11-10-26 15:21 發表

好羨慕你係全職媽,可以照顧仔仔,我都應就快轉番做全職(一年內既事),起碼阿仔做錯乜都可立即糾正,有時醫生問我情況我都要預先問咗工人姐姐先知 都覺得自己好唔掂!醫生有冇叫你問吓老師阿仔喺學校既情形?你仔 ...

回復 53# carmankmm 的帖子

係呀,都係睇私家,每次大約$1800,應該個個醫生都差吾多。試ARM藥就2-3個月先睇一次。亞仔今年F.3,九月開始無食藥,我問老師他在學校的情況, 老師都話佢好靜,咁醫生就比佢停藥試吓。踏入青春期, 都係衝動,易怒,吾係好控制到自己情緒。

回復 54# MaMaMango 的帖子

有ADHA的小朋友自我控制能力比較差,易受人影響,所以循規蹈矩的學校令佢地常常有機會受罰。再遇上一些不包容的老師,結果就是老師打比家長投訴,而小朋友就被罰。久而久之小朋友可能吾喜歡上學。我自己都好後悔幫亞仔選左間傳統小學,令亞仔辛苦,好彩佢就算日日比人罰都吾怕上學,但我每次見到學校來電就想C,因為又係投訴...

回復 58# carmankmm 的帖子

吾係間間都一樣架,吾同學校對ADHD學生的態度係吾同。我大仔間小學係名校,佢地吾會體諒你,包容你,因為你吾讀大把人讀,佢地吾會遷就你一個。有些小朋友仲被勸轉校,試問讀在這些學校的小朋友又比怎會開心呢?我細仔讀另一間無咁有名的小學, 完全無壓力,功課少,老師有愛心,吾會小小事就打比家長,我細仔六年小學生活明顯比大仔開心。

原帖由 Connielai 於 11-10-27 02:32 發表
吾係間間都一樣架,吾同學校對ADHD學生的態度係吾同。我大仔間小學係名校,佢地吾會體諒你,包容你,因為你吾讀大把人讀,佢地吾會遷就你一個。有些小朋友仲被勸轉校,試問讀在這些學校的小朋友又比怎會開心呢?我細仔讀另 ...

明白,細仔讀得開心真好,可否pm我你細仔間學校名?

hi lokimbb,

咁都ok呀! 我下個星期帶阿仔去睇中醫,我朋友睇開呢個中醫(呢個中醫本身係大學教授),佢幫我略略問過呢個中醫都有經驗醫ADHD小朋友,要食中藥+針炙,如要食中藥便要停西藥..依家都未諗到點好

原帖由 lokhimbb 於 11-10-26 18:12 發表
我喺個仔5個月大時轉咗做全職媽媽喇...所以我好早發現佢係adhd,醫生都有問呀仔學校情況...我之前經常同老師通電話或去接放學時同老師傾吓,我冇同老師講個仔有adhd,老師暫時只係覺得個仔遊魂,並冇騷擾 ...

我諗中醫要見效果可能會慢啲....要俾多少少時間....如果中醫攪得掂...我都唔想個仔睇中醫...唔想佢食咁多西藥....

原帖由 lokhimbb 於 11-10-27 10:57 發表
我諗中醫要見效果可能會慢啲....要俾多少少時間....如果中醫攪得掂...我都唔想個仔睇中醫...唔想佢食咁多西藥....mouth:" />

下個星期我帶阿仔去睇吓個中醫點講再報告你知! 我老公非常唔贊成食西藥加上治標唔治本...因為咁我都同老公經常argue..

我都想知你細仔讀邊間學校呀, 可唔可以PM埋俾我知, 等我做個參考

原帖由 Connielai 於 11-10-27 02:32 發表
吾係間間都一樣架,吾同學校對ADHD學生的態度係吾同。我大仔間小學係名校,佢地吾會體諒你,包容你,因為你吾讀大把人讀,佢地吾會遷就你一個。有些小朋友仲被勸轉校,試問讀在這些學校的小朋友又比怎會開心呢?我細仔讀另 ...

我老公都係極反對亞仔食藥, 所以係政府度攞左d藥一直都無食過, 如果食中藥都有幫助我寧願食中藥多d啦, 你試左之後真係要通知一聲, 如果work我都想俾亞仔試下, thx!!

原帖由 carmankmm 於 11-10-27 11:17 發表

下個星期我帶阿仔去睇吓個中醫點講再報告你知! 我老公非常唔贊成食西藥加上治標唔治本...因為咁我都同老公經常argue..

carmankmm
兩公婆要互相扶持呀....仔仔需要你哋幫助...食藥對內臟都幾傷...所以我日日都煲湯俾個仔飲....食藥...食魚油...針灸...對佢情況有幫助嘅我都去試....其實醫生問我哋家族有冇人係咁..但我真係唔知...以前邊有咁多代名詞...我老公諗咗好耐...佢記起佢小學時期係經常俾老師罰...經常見家長...我問佢衰咩...佢話記得係成日離開坐位...攪攪陣咁上下...同埋我老公到而家..專注方面都比較差....叫佢買3樣嘢...佢差唔多每次都買漏....冇咩手尾...佢話個仔可能遺傳到佢....

hi lokimbb,

你都好!你老公支持你又坦誠同你傾呢個問題,亦唔會排除係自己遺傳給仔仔..我老公就唔同,佢唔會認自己有咩問題,更何況點會遺傳給自己個仔,我老公亦跟你老公差唔多,都係冇記性,買&帶漏嘢,組織力弱,衝動既人,細時都係曳,口多既人(到依家都係),就算未去check時,我早已覺阿仔似佢自己,鐘意做d野引人注意..有時兩公婆唔係行同一條路,好苦 你俾邊隻魚油丸阿仔食?我果日問醫生,佢話魚油丸冇乜作用..

原帖由 lokhimbb 於 11-10-28 00:31 發表
carmankmm
兩公婆要互相扶持呀....仔仔需要你哋幫助...食藥對內臟都幾傷...所以日日都煲湯俾個仔飲....食藥...食魚油...針灸...對佢情況有幫助嘅我都去試....其實醫生問我哋家族有冇人係咁..但我真係唔知...以前邊 ...

冇問題! 你冇俾藥阿仔食,佢ok嗎?

原帖由 MaMaMango 於 11-10-27 12:38 發表
我老公都係極反對亞仔食藥, 所以係政府度攞左d藥一直都無食過, 如果食中藥都有幫助我寧願食中藥多d啦, 你試左之後真係要通知一聲, 如果work我都想俾亞仔試下, thx!!

...

我的情況和你們都好相似, 都覺得係爸爸遺傳給仔仔, 我老公細個都係讀書時唔叻, 我奶奶請個補習老師俾他, 他就激走一個又一個.......
也因為爸爸自己都有ADHD的病徵, 所以他覺得仔仔都唔需要食藥都可以

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 10:20 發表
hi lokimbb,

你都好!你老公支持你又坦誠同你傾呢個問題,亦唔會排除係自己遺傳給仔仔..我老公就唔同,佢唔會認自己有咩問題,更何況點會遺傳給自己個仔,我老公亦跟你老公差唔多,都係冇記性,買&帶漏嘢,組織力弱,衝動既 ...

仔仔比較多口, 多手和唔專心, 所以有好多無心之失, 但學校的老師未必個個都可以包容到, 好似今年的班主任就.....
而情緒方面係學校的問題唔大, 係屋企就易發脾氣, 今年的情況明顯有改善, 但仍未達一般水平
有好多人都話呢D小朋友有無限的體力, 所以我盡量安排好多唔同的活動俾亞仔, 令他開心D, 也可以消耗一下他的體力

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 10:23 發表
冇問題! 你冇俾藥阿仔食,佢ok嗎?

你仔仔小一?

原帖由 MaMaMango 於 11-10-28 12:59 發表
仔仔比較多口, 多手和唔專心, 所以有好多無心之失, 但學校的老師未必個個都可以包容到, 好似今年的班主任就.....
而情緒方面係學校的問題唔大, 係屋企就易發脾氣, 今年的情況明顯有改善, 但仍未達一般水平
有好多人 ...

唔係呀, 仔仔今年小三啦, 都要考tsa, 所以學校的壓力大左好多好多

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 15:39 發表
你仔仔小一?

我仔食緊自由講埸一齊團購嗰隻魚油...我都係當保健產品咁俾佢食...平時就好少俾甜嘢佢食...糖..朱古力同汽水真係好少俾....我仔星期六見完醫生...轉返食R字嘅藥了,昨日返教會..主日學老師話佢幾乖...坐定定畫畫寫字...過多幾日再聯絡老師...

hi lokhimbb,

你覺得隻魚油有冇幫助? 我依家都好少俾甜食阿仔! 咁都好,主日學老師話佢乖..我嗰日睇完醫生,醫生開多隻R藥於下午4:00食,等佢可繼續專心d..

原帖由 lokhimbb 於 11-10-31 08:04 發表
我仔食緊自由講埸一齊團購嗰隻魚油...我都係當保健產品咁俾佢食...平時就好少俾甜嘢佢食...糖..朱古力同汽水真係好少俾....我仔星期六見完醫生...轉返食R字嘅藥了,昨日返教會..主日學老師話佢幾乖...坐 ...

我仔早上食R..3/4,4點後食多次R藥片半粒....
‹ 上一主題|下一主題