用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測考分數,你地一般幾多分先收貨?
樓主: To_Ma
go

測考分數,你地一般幾多分先收貨? [複製鏈接]

原帖由 To_Ma 於 11-10-31 22:51 發表
如題,想知道下大家點睇!

小兒依家六年級,最好全部A.不過,如果盡了力沒有A都收貨。

王國會長

有得話收唔收貨咩? 唔收貨又可以點?

最重要係檢討下錯乜. 我囡今次測驗中文6X分, 其他8X分, 從今次測驗見到佢中文某D 問題係好差, 例如重排句子及塡標點失好多分, 咁咪日后要練多D 這類問題.

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-11-10 13:44 發表

最重要係檢討下錯乜. 我囡今次測驗中文6X分, 其他8X分, 從今次測驗見到佢中文某D 問題係好差, 例如重排句子及塡標點失好多分, 咁咪日后要練多D 這類問題. ...

句子重組練習,可以用策略出版!!!幾好!!!:D :D

瑩瑩老豆, 你女女今年小学几年班?  如我無記錯, 你女女成績應幾好架!!!

我個小二, 一年級時是top5, 但今年枝數学都低分, 我同佢一斉檢討, 有啲題目確是深, 但大多數是大意, 我同佢講分數只是數字遊戲, 不小心可以訓練, 最重要是他識得点樣計, 來日方長, 一兩次得失影响一生, 我問佢如果老考唔到top5, 會否唔開心? 佢話唔會, 講真我都唔會, 我比較着重得学習過程有否得着, 只要成织不太差, 我會收貨.

我見你平時都好有熱誠, 你都要努力呀!

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-11-10 13:44 發表

最重要係檢討下錯乜. 我囡今次測驗中文6X分, 其他8X分, 從今次測驗見到佢中文某D 問題係好差, 例如重排句子及塡標點失好多分, 咁咪日后要練多D 這類問題. ...

今次中文考試86,我有小許失望,我期待係9字頭,就算冇9字頭,起碼都有89分....聽落欠幾分啫,但唔知点解,有D唔開心囉!

我開頭都有小小失落, 何以數学分數8字頭, 平時次次9字頭, 但想深一層, 小二人仔, 唔好嚇窒佢, 最緊要佢本身係識, 大人都會失手啦.

原帖由 maybaby 於 11-11-11 23:00 發表
今次中文考試86,我有小許失望,我期待係9字頭,就算冇9字頭,起碼都有89分....聽落欠幾分啫,但唔知点解,有D唔開心囉!

回覆 67# tws2010 的文章

王國會長

我女今年小四了, 成績到小三都不錯, 今年就難說了, 佢今次測驗都唔可以話好, 中文69, 其他科8x, 我唔會話唔收貨或唔開心, 最重要係知錯乜.

原帖由 tws2010 於 11-11-10 22:55 發表
瑩瑩老豆, 你女女今年小学几年班?  如我無記錯, 你女女成績應幾好架!!!

我個小二, 一年級時是top5, 但今年枝數学都低分, 我同佢一斉檢討, 有啲題目確是深, 但大多數是大意, 我同佢講分數只是數字遊戲, 不小心可以訓 ...

王國會長

你囡個case 跟我囡一樣, 你的心情我完全明白, 我囡小一在我冇寄望的情況下考全級第二, 好自然在小二時會對她有期望, 到第一次測驗成績出來時也失望過, 不過后來想通了來日方長, 也不用急於一次的成績.

原帖由 tws2010 於 11-11-11 23:31 發表
我開頭都有小小失落, 何以數学分數8字頭, 平時次次9字頭, 但想深一層, 小二人仔, 唔好嚇窒佢, 最緊要佢本身係識, 大人都會失手啦.

英文羅高分難過數學,但系唔知點解英文好既人數學會差d,數學好既人英文又會差,如果兩科都咁好就好羅

回覆 7# maybaby 的文章

莫講話幾分,就算只差一分,可能已影響名次,根本大家啲分都追得好貼,每一分都唔可放棄。

今次8字頭都有小礼物, 老師話今次有70几分都算有交待, 可能今次真係深咗...点到好, 最緊要佢識, 大意唔小心唯有再執

原帖由 songyang578 於 11-11-12 00:32 發表
你個仔今次數學差,我個仔今次中文差,當老師話考試剩低10分鐘時,我個仔仲有2頁冇做,今次中文好似全級都差,全班1個9字頭,聽仔講本來中文試卷都唔俾派回家當時對完就收返,唔知點解第二日又派返來,數學今次都難架,全班9 ...

無錯, 繼續努力!!!

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-11-12 10:48 發表
我女今年小四了, 成績到小三都不錯, 今年就難說了, 佢今次測驗都唔可以話好, 中文69, 其他科8x, 我唔會話唔收貨或唔開心, 最重要係知錯乜.

今次常識及英文都唔算淺...

原帖由 songyang578 於 11-11-12 00:32 發表
你個仔今次數學差,我個仔今次中文差,當老師話考試剩低10分鐘時,我個仔仲有2頁冇做,今次中文好似全級都差,全班1個9字頭,聽仔講本來中文試卷都唔俾派回家當時對完就收返,唔知點解第二日又派返來,數學今次都難架,全班9 ...

回覆 76# tws2010 的文章

原帖由 anna59 於 11-11-12 14:58 發表
英文羅高分難過數學,但系唔知點解英文好既人數學會差d,數學好既人英文又會差,如果兩科都咁好就好羅

咁又唔係喎, 考前10名的人, 係科科都咁高分喎. 我覺得兩者無關係, 至少我身邊識的人都唔係咁.

回覆 78# alice44 的文章

同意...alice講法

當然越高越好, 但係考出來差, 可以唔收貨咩... 我會接受現實....
‹ 上一主題|下一主題