用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? ...
樓主: 5415
go

啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? [複製鏈接]

另外.. 佢地又未出WAITING/REJECT LETTER.. 咁O個批又未必出黎講,

BTW..呢幾個WEEK又有咁多其他幼稚園INTERVIEW..可能佢地連IN都唔去IN CPSK呢... 咁就算有APPLY.. 都唔洗出OFFER喇...

好明顯.. CPSK冇其他出名既九龍塘K咁多人鍾意/受歡迎...

好坦白..如果我唔BUY IB又或者我唔打算俾小朋友升啟思小學.. 我都唔會俾小朋友讀CPSK (除非一個OFFER都冇)....

原帖由 hobby 於 11-11-16 16:59 發表
其實一路in一路都唔大問題, 因為可能好多人報咗, 但唔去in, 尤其撞嗰幾間大熱門, 而收咗又唔會俾留位費, 佢留位費仲要係下一round interview 之前俾; 我記得上個星期早上己經去到application 8xx, 咁呢嗰星期仲有人i ...

回覆 1# wishwong 的文章

we like the school very much after interview and we chose not to interview Victoria as the interview times were crashed.

**PM offer 會遲d先出架, 唔係即係出的, good luck to all.

可能學校覺得越早報代表越有誠意/越想讀。所以如果面試完OK而又揀上午班既,學校都會俾。好欣賞學校唔需要等所有人面試哂先出offer(其實佢地好似冇deadline,所以冇可能等到冇止境先出offer),咁代表佢地一有合適既小朋友就收,而唔係面試最優秀既。
基本上我唔贊成要考小朋友呢樣嗰樣先決定收唔收一個學生。佢地咁細個根本就係一張紙。係香港先咁騎呢。未番學就要佢地識呢樣,識嗰樣。唉
原帖由 5415 於 11-11-16 18:34 發表
we like the school very much after interview and we chose not to interview Victoria as the interview times were crashed.

**PM offer 會遲d先出架, 唔係即係出的, good luck to all.

回復 1# wishwong 的帖子

Agree!!!!!!!

我覺得cpskg呢個收生方法冇問題吖,佢似乎係一路in一路比offer啲佢哋認為合適嘅candidate,如果家長唔覚得大家夾,唔比留位費,咪早些攪清楚,留番機會比下一班interview嘅人囉。我同意wishwong所言,作為合理嘅教育者唔應該把2歲上下小孩藉一個interview,就清清楚楚排出次序,再揀出所謂最優秀,根本這樣也其實是不客觀的,interview孩子的表現有幾大variation我諗大家都領教過啦。我覚得cpskg有佢嘅準則並非係人都收是肯定的,但有幾難入我又唔知。不過都係嗰句,易定難有何意思呢?啱唔啱自己屋企同小朋友先重要嘛!

有些學校interview考2歲孩子的問題根本並不附合他們的年齡,如color,counting,字母。唔識根本係正常,識只可說家人或playgroup反復教過。張application form又問家長細個咩學校,司馬昭之心,路人皆見。我作為家長,對這等學校感覺不太好

Btw, wishwong,are u planning to directly promote to CPS?

如果小朋友鍾意CPSK.. 冇錯.. 貴都會俾小朋友讀.. 因為我同老公都BUY IB... 聽聞佢地今年申請由IB CANDIDATE SCHOOL變成 IB WORLD SCHOOL...
另外,, VICTORIA都有考慮.. 佢由幼稚園就已經係行IB... 但佢地中小學O係深灣.. 對住新界既我地黎講太遠~~

原帖由 Cmee 於 11-11-16 22:10 發表
Btw, wishwong,are u planning to directly promote to CPS?

其實讀幼稚園... 我只係希望佢地學識都新事物有好奇心..喜歡探索.. 有禮... 至於學問.. 佢地最少有廿幾年慢慢學.. 唔需要番學之前就已經識背A-Z....

原帖由 Cmee 於 11-11-16 22:00 發表
有些學校interview考2歲孩子的問題根本並不附合他們的年齡,如color,counting,字母。唔識根本係正常,識只可說家人或playgroup反復教過。張application form又問家長細個咩學校,司馬昭之心,路人皆見。我作為家長,對這等學校 ...

其實CPSK既收生方法只係進一步証明佢地有信心將佢地認為適合既小朋友教好... 唔需要收一班"精英中既精英"黎教... 值得欣賞...
有教無類先係教育者應該做既.. 而唔係SET一大堆問題黎考小朋友.. 將佢地分級/甚至俾分...
BTW.. 據我所知..CPSK/CPS都無唔會俾名次小朋友.. 呢樣又係我個人欣賞既~~
原帖由 Cmee 於 11-11-16 21:51 發表
我覺得cpskg呢個收生方法冇問題吖,佢似乎係一路in一路比offer啲佢哋認為合適嘅candidate,如果家長唔覚得大家夾,唔比留位費,咪早些攪清楚,留番機會比下一班interview嘅人囉。我同意wishwong所言,作為合理嘅教育者唔應該把 ...

hi 各位準cpskg家長你哋好!  
cpskg一向喺bk都唔係咁多人討論, 今年好熱鬧喎! 搭吓咀先!
我女喺cpskg讀緊k2喇, so far 讀得好開心.

你好呀.. 好高興o係度見到CPSK家長..
想請問你記唔記得當初入學次前幾多時間學校先會安排簡介會講K1課程/須知呢?
因為下個月有個SEMINAR講腦發展..

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 10:04 發表
hi 各位準cpskg家長你哋好!  
cpskg一向喺bk都唔係咁多人討論, 今年好熱鬧喎! 搭吓咀先!
我女喺cpskg讀緊k2喇, so far 讀得好開心.

回復 2# Lukbuk 的帖子

HI~~關於cpsk真係無乜人講...你真係有心...請問囡囡係學校幾時開始寫字未呀?
呢間學校拎我最擔心係中文....

另外囡囡會繼續係度讀啟小嗎 ?

Thanks !

回復 72# wishwong 的帖子

課程簡介會喺開咗學之後㗎

k1 線條練習, k2 開始寫字, 每日一版中文 (一, 二, 三, 四, 五, 土, 工, 牛, 生....), 一版英文字母或數字. 星期五會多兩張工作紙. 我又唔覺中文淺, 不我無比較過其他學校, 但對我嚟講唔淺囉, 都要同佢温吓書認吓學校教咗o既字

我都鍾意cps, 所以直上都ok... 都會考吓其他學校o既, 但有cps做一個滿意o既backup, 考學校就無乜壓力囉.

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-17 10:21 發表
HI~~關於cpsk真係無乜人講...你真係有心...請問囡囡係學校幾時開始寫字未呀?
呢間學校拎我最擔心係中文....

另外囡囡會繼續係度讀啟小嗎 ?

Thanks ! ...

回復 1# Lukbuk 的帖子

多謝你既分享...

請問留位費係咪一個月學費,同埋有offer之後幾時要俾。

HK$660
一個星期內要俾

原帖由 mirage 於 11-11-17 11:20 發表
請問留位費係咪一個月學費,同埋有offer之後幾時要俾。

好詳細..Thank you.
請問你小朋友有冇搭校車? 跟車EE OK嗎? 一車通常有幾多小朋友? Thanks.

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 11:08 發表
k1 線條練習, k2 開始寫字, 每日一版中文 (一, 二, 三, 四, 五, 土, 工, 牛, 生....), 一版英文字母或數字. 星期五會多兩張工作紙. 我又唔覺中文淺, 不我無比較過其他學校, 但對我嚟講唔淺囉, 都要同佢温吓書認吓學 ...

回復 63# wishwong 的帖子

同意呀! 都未番學又要識咁多野...唉...
‹ 上一主題|下一主題