用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心裏很不寧靜
樓主: lebon
go

心裏很不寧靜 [複製鏈接]

是要做唔好收到資訊的窮人,如果唔係個心都可能會戚戚然

相比樓主心裏很不寧靜,
我去年更"心裏很心心不忿"

我囡囡in SC, 又係乜都做哂答哂推埋椅ByeBye埋都係waiting;
本來我冇乜嘢, 都知人上有人...

但朋友個女排隊等in嗰時瞓著咗, 老師安排房比佢瞓一陣, 點知比其它小朋友喊醒咗, 發皮氣, 去in時一句聲都唔出, 乜問唔答, 只做動作, 但都第一round收咗, 過時嗰心心不忿真係難以形容, 仲要恭喜佢.........

我地都失望左好多次, 雖然in 左好多間, 而且小朋友既表現都唔錯, 但都係waiting or reject!  最失望既係, 係現行既收生制度下, 冇人作出監管, 所謂既面試都係表面野, 一切都係內定, 你有人仕關係, 有相同宗教就入梗!!
有相同遭遇家既家長, 請你地唔好灰心, 其實小朋友已經做得好好, 係你地既心目中做到100分已經足夠, 唔好俾呢個咁黑暗既制度打擊自己, 打擊小朋友, 眼前仲有更長既路要行!
大家勉勵之!!

原帖由 LL222 於 11-11-28 15:48 發表
相比樓主心裏很不寧靜,

我囡囡in SC, 又係乜都做哂答哂推埋椅ByeBye埋都係waiting;

但朋友個女排隊等in嗰時瞓著咗, 老師安排房比佢瞓一陣, 點知比其它小 ...

父母又係名校畢業生??

我仲慘, 我個囝係大仔
老師問的問題全部答到, 有唱歌
但WAITING都無, 只怪當日IN最後個場
5:00鐘
我見個老師都無心機IN我個囝,
我係其他THREAD有些小朋友哭都有WAITING.
WHY MY SON HAS BEEN REJECTED???

我覺得係技考同性格
如小朋友比較大膽會有優勢

所以好心d la

原帖由 傻太 於 11-11-28 15:51 發表

父母又係名校畢業生??

唔係.
識人好過識字呱....

原帖由 LL222 於 11-11-28 15:48 發表
相比樓主心裏很不寧靜,

但朋友個女排隊等in嗰時瞓著咗, 老師安排房比佢瞓一陣, 點知比其它小 ...

請問你個朋友係唔係中小學見得吓人/工作好/住址好過你?
我不嬲聽過SC睇background~~

原帖由 MB媽咪 於 11-11-28 15:53 發表
我仲慘, 我個囝係大仔
老師問的問題全部答到, 有唱歌
但WAITING都無, 只怪當日IN最後個場
5:00鐘
我見個老師都無心機IN我個囝,
我係其他THREAD有些小朋友哭都有WAITING.
WHY MY SON HAS BEEN REJECTED???
...

唔緊要啦; 你個仔咁叻一定有其他更好offer!!

請問樓主KV, 係咪你第一間收到waiting letter 的KG呀?

我都收到KV waiting letter, 但就好開心呀... 因為代表阿仔唔係被reject嘛...

早排, 我收到第一間KG reject 信時, 都好傷心. 心想, 一間以$行先的KG, 都唔收阿仔..不過, 都有唔開心咗一陣, 自我安慰話這間KG都唔係我心儀的KG, 所以我就再無唔開心啦.

我相信一定有另一間更好的KG等著你嘛!

回復 69# hangyodon 的帖子

多謝妳的安慰,
只能感歎無運氣!

如果間KG都唔係大家心儀既.. 有冇諗過一開始就唔好報呢?
1. 如果收,, 又要煩/諗讀唔讀好
2. 如果唔收, 又唔開心 (如果D唔開心感染到小朋友仲慘)

既然知道間KG唔適合自己小朋友,, 慳番$30買玩具俾小朋友好過喇...

原帖由 lebon 於 11-11-28 10:44 發表
還有一點想抒發,小學派位制度又是令人沮喪。首先是自行收生,即是世襲制。跟著,竟是與學習能力無關的大抽獎。我真的很難相信學生是學業前程不是靠實力,而是靠世襲和抽獎運氣。於是,不服這遊戲規則的家長們又要繼續為兒女們 ...

唉... 這點, 我都一直對這個小學派位基制很不滿.  對我哋這些無世襲的人, 想入好的小學, 只可以靠好似買六合彩一樣, 靠運氣了... 人生真係好無奈, 又被動...  

做家長的幾年後, 又要再辛苦去為小朋友的小學出路而四出奔波了.  到時, 真係只可以報多幾間直資/私校了.

typo error
开心d 啦

回復 65# MB媽咪 的帖子

Totally agree with you! 我唯有諗,更加好嘅嘢等緊我,呸! Hohohoho

原帖由 chubbychu 於 11-11-28 16:35 發表

唉... 這點, 我都一直對這個小學派位基制很不滿.  對我哋這些無世襲的人, 想入好的小學, 只可以靠好似買六合彩一樣, 靠運氣了... 人生真係好無奈, 又被動...  

做家長的幾年後, 又要再辛苦去為小朋友的小學 ...

如果這種派位制取消左,我相家長肯定俾而家更瘋狂,bb連僅有果幾年開心都冇埋,補習社ECA大賺

我個女情況都一樣...
只能說一句大家沒緣份吧了!!!

大家不要氣餒呀~~~

人生的路很漫長...只要我們的孩子快樂健康地成長,

這已是我們最大的驕傲,不是嗎?

wait list offer too, 有唔開心感覺,同很多父母一樣,看見自己小朋友很努力去完成全部問題,表現不錯,最後係這結果。......
今天小兒返學校看見他PN同班同學,仍然在學校喊跟,但係他媽咪講他面試不是答所有問題,KV已經收 am offer 真不知道怎樣講。可能冇緣啦.
但係在這裡分享完之後,OK 好多la。

唔好唔開心啦....我自己方面..囡囡表現真係好好又係waiting, 唔好又係waiting, 咁冇offer係唔係代表個小朋友比其他人差, 我肯定唔係, 公平...呢個世界上好早就冇野可公平呀....呢個game我地要玩....幾唔忿氣幾唔願都係要玩....都係冇辦法.
有時當我失方向既時候都會同自己講, 唔緊要啦...只係起步吧了, 作為父母如都失方寸, 小朋友點算呢.....阿q下囉...加油啦.

我諗老師覺得你未夠了解KV教育方針,而且佢地唔係只著重中文!quote]原帖由 pangps 於 11-11-28 10:32 發表
我都好失望.... 我個女in時所有tasks做哂,有唱歌有拍椅有玩top有thank you.... 都係waiting.... 好唔開心,仲係0903大女.....
可能我答得唔好,問點解選根德,我只答想搵間教中文教得好的學校...... 沒有提獨立自理等..... ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題