用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG面試
樓主: adeline923
go

CCKG面試   [複製鏈接]

回復 shysunny 的帖子

hahaha 你個小朋友好叻, 菠蘿頭去形容人!!!

所以我都唔知同唔同自己個女去陪跑, 平時已經唔睬人; 仲要咁短時間, 真係呆滯咁入去, 傻間間出番黎都似!!

回復 mamiDOR 的帖子

但願佢o係入面冇講菠蘿頭!!!!

比左報名費,做咩唔去wo...我去之前,都諗,明知陪跑,做咩waste time, 要小朋友陪我發夢?!會唔會周圍都係d 醫生律師父母,自己就平凡師奶一個,會自卑(heehee...我真係冇鬼用)?

但,去罷!唔去ge話,第日再想試,要生多一個b先得,hahahahah

me 2, 我最like平凡c9!!
我就係因為仲有一個細妹, 所以即管由家姐仔去試下, 不過家姐係係0810尾; 又唔睬陌生人個種...
btw, 佢去st paul時, 因我地遲到去左特別房(我想因為唔洗排隊), 都係2分鐘出黎! 佢話老師叫佢拎玩具然後放好, 出去搵媽咪 thats all.

My gal also had interview on last Sat. Dunno it's true or not, my gal said there were few teachers including Mrs Fielding sitting inside the room and one of them speak Putonghua. The questions seems quite easy and it only took 2-3 mins for the whole process. All kids came out with 1 sugus. My gal told me that she is able to answer all question but god knows what their judgement is. So my opinion is, relax and let it be!

To evacalbee, the result will be sent out on 3 Apr 2012 according to the notice.

To yy-mom, yes, the school staffs will take away your school result copy.

應該係一個揀好哂邊個中獎ge mark six game,幾千個candidate,真係"in"返黎入cckg ge,都唔知有冇10個...哈哈....so, relax!

尋晚我再問小朋友面試題目,終於知道哂3個問題,講真,我覺得唔係好simple ja,可能我對小朋友唔夠高要求,我覺得已經可以考起我個小朋友,不過對你地仔仔女女,可能easy job

shysunny 發表於 12-2-14 11:20
應該係一個揀好哂邊個中獎ge mark six game,幾千個candidate,真係"in"返黎入cckg ge,都唔知有冇10個...哈哈 ...

哈哈,我昨日又問左我個仔,知多左問咩.我又覺得幾易喎.都係一般interview的問題,可能難個d我個仔唔識同我講番.
另外,知道我個仔冇lego,冇matching玩.係外國人in囉.

今年玩法唔同晒, 以前係單對單, 校長親自見晒所有申請人.  今年轉左 group interview, 仲要係老師見, 唔係校長見.

係用廣東話問3條問題? Thanks

回復 mamiDOR 的帖子

係用英文in呀.不過對文件個老師就用中文問佢問題,所以中英都一定要識呀!

今年真係同上兩年唔同, 上兩年大仔去in, 係樓下比左出世紙同report 個miss check 左, 等一陣就可以上去.  上到去係校長室門口等唔駛1min 阿仔就入去in.  for sure 佢係 mrs fielding 問佢, 因為係我睇住佢入校長室

但今年到細女in, 係上個classroom 度有miss 黎check 出世紙同report, 我見有miss 會同家長講英文, 有d 會講廣東話.  之後就叫左小朋友出去面試喇.  我問番阿女, 佢話間房有4個小朋友, 4個老師.  問佢野既老師係長頭髮, 黑色. 咁應該唔係 mrs fielding,  但係就用英文問. 只係問左兩樣野, 叫咩名, 同邊個係紅色, 之後就比糖, bye bye.   唯一同以前無變既係interview 時間快過打針 !!

我唔知今年佢分幾多日去in, 但上兩年由 mrs fielding 自己in 時, 係平日都有 interview, mon to sat 有得interview, in 成 2個月先 in 完.  但如果今年係只得sat interview, 咁相信都應該係由幾位老師去in .

照咁睇,應該係四張枱分開in。唔怪得四個星期六in得哂。同派表一樣,搵好多人check,慳番好多時間了。

請問由到達學校到離開一共要幾耐?

回復 Miffy-miffy 的帖子

我個小朋友話老師問佢ge野深少少 ga....唔係問邊個紅色咁簡單,問咩名都o係出面對資料ge時候問左,入面問ge問題我在而論唔係咁simple呀,我諗d老師會睇埋佢地出生月份去adjust d問題ga,唔係點會男女分開in,大b in到細b咁wo...

但係咁快(中b)就淺到問顏色,咁到細細b仲可以問乜??

係咪問顏色係派糖的時候?

回復 yy-mom 的帖子

明白!
希望大家同未in ge小朋友一齊好好迎接同enjoy呢個interview啦!祝大家會超好運!

雖然我女都未去in, 我都覺得大家要公平d, 唔好公開題目!
一切靠小朋友臨場表現啦, 就算比我去train我個女, 佢見到陌生人都未必答
3分鐘肯講野都好叻!
‹ 上一主題|下一主題