用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿仔4歲半,寫字好核突,點教??
樓主: Karena1015
go

阿仔4歲半,寫字好核突,點教??   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bonniec2000+於+12-03-30+發

Too young, the fine motor skills have not well-developed...not his/her fault or parents' fault, need to wait, some kids need more time to develop fine motor skills...

王國長老

引用:Quote:原帖由+阿信+於+12-03-30+發表我分享

原帖由 madscientist 於 12-03-30 發表
我女兒在3到4歳時我沒有迫她寫字,她上小學後老師常讚她寫字靚,叫我們讓她參加比賽。

一定要在3到4歳時狂 ...
討論最可怕係下下一口否定他人觀點,只有你自己的觀點才正確,從而觸發罵戰。

用詞可否溫和一點,不要下下堅持己見?

回復 madscientist 的帖子

個個家長都唔同,
我個人比較注意字GE整齊,整潔!!我覺得係必需LO!
D字寫好D出黎比人睇個感覺真係好唔同!!!比人印象都唔同啦!你見到寫到打風,你感覺都唔同啦!!!
而且我要小朋友寫字目的係要佢學多D字,上到小學都唔會太困難!
好多K1都寫好簡單GE字,其實小朋友手仔未定,比佢地揀下係好呀~比佢地適應下,
如果上到K3先寫我又覺太遲!因為我識人個小朋友上到小學真係好吃力LO!
而家D小學好多功課嫁!!唔同幼稚園咁同你慢慢黎!!!!

回復 madscientist 的帖子

我都無講過要筆試,我地只係拎小朋友幼稚園GE功課同WS比校長睇!
校長話佢寫得靚!!!!我覺得係會加印象分!!

引用:Quote:原帖由+madscientist+於+12-03-30+發

回復 edea 的帖子

無錯!!!
個個家長觀點唔同!!
我只係分享下我GE做法!
你可以唔認同,但唔好否定人地GE做法!
而家我家小朋友上到小學好開心呀,雖然係好多測驗考試!

引用:回復+edea+的帖子 無錯!!!個個家長觀點唔

正所謂家家有本難諗的經, 各人都因著不同情況不同考慮為自己孩子做決定, 我相信出發點都係為小朋友好. 有時做家長都好無奈, 小朋友素質唔到我地決定, 心儀幼稚園收唔收佢又唔到我地話事. 小朋友聰明, 學得快, 學得好, 就問題少d; 反之, 家長就頭痛d.  版主開呢個post都係想揾個方法幫幫佢小朋友啫, 大家肯主動分享都係想幫人啫.

madscientist 發表於 12-3-30 16:21
我女兒間傳統幼稚園就是k3尾才寫「大、人、口」等。女兒上小一寫字沒問題,更無蝕了。

相信那些出名快樂的 ...
請問邊間? 等我叫朋友去報讀.

有頭髮邊個想做辣喱? 唔通學校叫到要寫, 我唔寫咩?

madscientist 發表於 12-3-30 21:16
家長不能盲目怪學校,怪教育制度,怪社會。把孩子節磨,弄瘋了是家長的錯。誰叫你操TSA呢?
一於去信到教育局, 反對幼稚園K1 就要寫字, 反對小學學野要咁深, 仲要出d 乜野 TSA , 苦了家長, 苦了學生, 苦了學校.

我搵你做代表

王國長老

madscientist 發表於 12-3-30 23:12
板主,多謝提點,不過我不認同。

我說不一定要三歲學寫字才寫得一手靚字。我要說明的,只要一個個案便可証為真。邏輯上是肯定的,沒半分意見的餘地。如太陽由東方升起一樣。有並以女兒的活生生個案為証。乜問題。
我又沒用粗言,有乜問題。

一些家長說,「一定要操練習」,或「要多閱讀」不是也太肯定嗎? ..
呵呵, 我是版主啦, 不是板主.
如果按你的理論, 那我應該大大聲說: 錯! 你真是超錯了!

我女兒四歲已經寫字寫得不錯呀, 是活生生的個案, 真實見証, 沒有討論的餘地, 就似太陽從東邊升起一樣! 而且我女兒記性好好, K3完結後, 暑假我教她九因歌, 已經很快瑯瑯上口了! 所以証明小朋友是做得到的!

我這樣說, 恐怕你都反感吧, 我自己都覺得不舒服.

世上小朋友千萬, 大家發展能力都不同, 根本不能一概而論, 做父母的責任就是好好觀察小朋友的能力並提出適當輔助, 不是拔苗助長. 老師教導是以全體小朋友為主體, 教導上是in general, 父母才是最了解自己小朋友的人, 可以針對優點及弱點幫助小朋友發揮所長.

如果只是以單一個案就當成是全面的例證, 恐怕實在理據不足, 不能服眾.

你的問題是一口否定他人論點, 強要他人接受你的論點為唯一的正確答案.

你最後引述其他的家長如是強逼他人接受單一觀點, 當然也是太肯定.

如果人人都一言堂, 堅持人人都錯, 自己才是對, 這樣肯定吵翻天了.

音樂人長老  同學習有關嘅嘢,小朋友做到又肯去做咪go ahead囉,見過小六學生答13.2減7.8等如2.4(同樣有實例),就明白學習能力會受很多因素影響。  發表於 12-3-31 11:29

王國長老

madscientist 發表於 12-3-30 23:42
分享沒錯,我也是分享我意見,沒有錯吧。

我沒有說你錯,我只証明我啱(寫字靚不一定要三歲開始學寫字)並舉例之。

沒有立場的討論便不是討論。
你分享你的意見沒錯.
討論當然要有立場, 但就不是要強以自己的立場為單一答案. 每一件事都可能從不同角度找到不同答案, 所以討論應該是彼此交流意見.

個人認為字體代表人嘅外觀(講明個人意見,唔同意都唔好鬧),我阿爸手字好靚,可惜細個對我無要求,我啲字寫得麻麻地。

人到中年,試過同初小學生一齊上練字班,香港好在咩都有得學,自己唔夠好咪去學,而家搬咗去沙田,各位有好嘅練字班請介紹俾我,我想再學呀!

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-30+23:12+

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-30+23:42+

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-30+23:42+

王國長老

madscientist 發表於 12-3-31 11:53
討論是交流,對。每人都有立場。我會聽別人的理據,如果理據薄弱,我便一笑至之。如果別人理據有力,我會接 ...
版主不會管他人接受不接受, 但我會管如果有人態度強橫非要他人接受自己觀點不可而引起的罵戰.
你是誰, 我很清楚, 我封過你戶, 正正因為你引起很多罵戰. 如果你態度依舊, 不會好好地跟他網友相處, 我一樣會再封你戶口. 在這裡這麼多年, 你怎樣我知道, 你亦應知道我的容忍底線.

沒有良好的網絡禮儀, 引起其他網友不快, 我不會容忍的.

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-31+11:53+

王國長老

madscientist 發表於 12-3-31 12:50
如果你對我寫的回覆,理由,置之不理,然後說一句我強橫要別人接受,便封戶,也該看我犯了那條版規。否則版 ...

是尊重, 不是專重. 這個專是專橫的那個專.
你理性討論版主不會干預, 但如果你對意見者態度句句強橫版主就會干預. 你說你沒有要別人接受你的意見, 我們走著瞧, 最好你說的和現實相符吧!  我不希望再見到你到之處, 火頭處處.

‹ 上一主題|下一主題