用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?
樓主: Chowying
go

囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢? [複製鏈接]

Sorry to say, but if you try her schedule for a week, i believe that you won't like it at all.
其實, 空白的時間都有用, hea 吓. 學吓自處, 去公園, 圖書館.
而且,留番d時間訓覺, 身體都要休息及生長. 睡眠不足, 對身體無好處.阻住身高發展.
囝囝亦是獨生子,是樂天運動型, 不論男女老幼都玩一餐, 去到公園,遊樂埸自然識到朋友仔.
囝囝p2, 經過幼稚園及p1經驗後, 現況如下:
一 - 四: 除出學校要求的中文作文,田徑, 奧數外. 一日一樣(下一年, 學校唔叫就唔會join 外出d班)
五:校外英文班
六: 訓夠起身, 早餐後做吓功課.hea 吓, 圖書館, 再到羽毛球班(黃昏2小時) 及國語(晚上1小時)
日: 上午2小時欖球班
I will get him more classes that he likes during long holidays (chess and table tennis, camping)

Chowying 發表於 12-4-20 12:09
多謝意見. e+囡囡睇泥唔想去游水住, 我都諗緊暑假先再學, 唔好迫佢啦, but 唔知揾唔揾到朋友仔一齊夾:bash ...
個人經驗,游泳停了幾個月再學,到時候可能很多基本功已經忘掉,要重新來過,之前學的幾乎前功盡廢。

Yanamami    發表於 12-5-3 14:20

王國會長

Chowying 發表於 12-4-20 12:01
多謝意見. 因為唔返學囡囡都一樣咁早起身, 所以想報d野等佢無咁無聊, but e+ 要再安排過. ...

你個囡無聊並不是去報d 野塡滿佢時間就搞掂, 而是應多點時間陪她啊, 周六日我通常會帶囡囡去街/去公園, 在家會跟她玩board game, wii 又或溫習, 有時她也會自己畫畫, 睇電視, 玩PC 等.
‹ 上一主題|下一主題