用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 名校面試失敗之謎(蘇菲)
樓主: elbar
go

名校面試失敗之謎(蘇菲) [複製鏈接]

annie40 發表於 12-7-9 18:16
請問你的...
凡事只要付诸行动, 不管得失, 必有得着. 切记!
我沒有誤會, 如你所說"大家坦然讨论, 分享见解, 根本没赢输的,...."
我只是一再引用你的见解, 說明"緣份" 是可遇不可求的特質及世上真的有免费午餐而已.......

Annie said "小朋友要找既系對的學校,對的老師,....呢d野講究既系中國人講既"緣份", 系可遇而不可求既一種機遇, 絕對唔系資源充足d, 好老師多d既直資,名校就一定可以俾到小朋友的......"

From my two kids' experience, your point of view is valid to my family's experience..

I percieve this applies to all kinds of "matching" in life, say, finding a life partner/husband/wife/spouse, finding a good teacher/coach, finding a job, finding close friends/soulmates/playmates, spiritual groups/religion/church/temple etc etc......

Very subjective, no need to achieve the goal of "objectivity".

annie40 發表於 12-7-9 18:16
請問你的...
凡事只要付诸行动, 不管得失, 必有得着. 切记!
我之前回你post, 不知why唔見左....
不是我误会了!  .
大家坦然讨论, 分享见解, 根本没赢输的, <----今次我非常認同, 之前我反駁你的post都是我相信的論據, 絕對沒有為了贏你而發出詭辯的......

回覆:samuel89 的帖子

和而不同。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

今年,我也曾到這間學校,眼見d家長明明是中國人,就特登講全英文,個個少份丶度扮“藍血“,真支持不住啊!最好笑就係等interview既時間,每個小朋友都被安排在看書,我個仔吾識死玩i phone,即刻變左傳染病病人咁,冇人敢埋佢身!Haha!

記得當初,仔仔面試幼兒園嘅情景.
因仔仔系後補,校長IN,我所做嘅嘢系:給仔仔輕松心態,告知系去玩游戲,如果玩的好,聽話,校長就會喜歡他,給他讀書......
最後結果系,IN 咗10分鐘,校長非常中意我仔仔,立即登記留位費....
我覺得,小朋友嘅童真,系面試嘅第一位.
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

jsonmom 發表於 12-6-6 11:13
我都係咁話, 咁細個就咁好虛偽, 即使面試有好表現, 我都未必收佢!!!!!

‹ 上一主題|下一主題