用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 31 ... 方樹泉 , 有無人識 ?
樓主: 小露比*
go

NET 31 ... 方樹泉 , 有無人識 ?   [複製鏈接]

Kitty1230 發表於 12-6-3 20:25
小露比, 我個女讀方樹泉隔離天主教果間學校 (我吾開名, 你估到啦), 我有時都見到方樹泉d新移民家長, 佢地會 ...
這我也同意但不明點解基道會好d,照理基道都一樣有不少新移民.

回復 pandabonita 的帖子

我响油麻地區住左好多年, 眼見我呢區D小朋友讀邊間邊間, 就會變成點點點....

無錯, 基道都有新移民, 但入面的學生比較純、比較千乖, 有好多有質素的家長抽到基道, even就算有私校back up都會照讀, 寧願留番D錢出去學野, 咁, 相對地, 學生的成績都吾會差得去邊;

但相反, 方樹泉的新移民家長多D, 入面的學生比較粗魯, 有好多有質素的家長萬一真係咁吾好運派到方樹泉, 如果有私校back up, D家長寧願比錢讀私校都吾會讀方樹泉, 咁D勁人又吾讀, 咁變相咪拉低哂整個質素囉;

在一個連鎖反應的情況下, 一間學校會遇強越強, 另一間就只會遇弱越弱!!!

我舊年都係咁填:
甲一 : 舊油天, 甲二、三留空
乙一 : 舊油天, 乙二 : 基道.... 後面留空
另有一私小BACK UP, 萬一抽到乙二都會照讀, 如果抽到其他小學, 就一定寧願比錢讀私校!!!! 其他果D, 不讀也罷!!!

pandabonita  謝謝分享  發表於 12-6-3 22:47

基道係唔係都收D南亞裔讀的?因昨天放榜後,我和老公去附近M記食早餐,見到隔離抬個南亞裔派呢間!

回復 vivicicimimi 的帖子

吾同的學校都有吾同的學生被派入去的,它們都會收到不同banding的學生,無論如何,周圍都有叻人,除了本身天資外,學校的優質教育和家長的栽培都很重要,要互相配合才有成果。其實只要學校有熱誠地辦學和家長有悉心地培育學生,咁咪得囉!

回復 Kitty1230 的帖子

正如:同樣有南亞裔,TSL係天堂而佐敦官立係...

Kitty1230  係地獄!!!!!!!!!!!  發表於 12-6-3 23:42

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+12-6-3+22:46+編

原帖由 Kitty1230 於 12-06-03 發表

完全同意你所講,我朋友早兩年直頭未入自行表就咁行去方樹泉已經收左,可想而知間學校有幾多人選,佢之前就係貪佢唔谷,基道有分都唔去,最後去年三個仔女一齊轉校,轉去寧願讀梁校長間學校都唔讀佢....
學校老師勁無愛心....

小露比, 祝你叩門成功!!!!

Kitty1230 發表於 12-6-4 09:53
小露比, 祝你叩門成功!!!!
謝謝你~~

好冷門............

係....真係冷門到爆..我一收到張證都呆左

Kitty1230 發表於 12-6-3 22:41

我响油麻地區住左好多年, 眼見我呢區D小朋友讀邊間邊間, 就會變成點點點....

方樹泉好似入Band 1中學有4X%

回復 Samsunny 的帖子

請問消息從處來?

我不便多談, 大家可從各小學的官方綱頁查看。

Kitty1230 發表於 12-6-3 22:41

Kitty, 可否講吓net 31 仲有咩學校係差o嫁, 好擔心

我一定唔會比個囝讀呢間學校,唔會注册。

我都想知女仔 31網有什麼學校可以擺第二??  莫非只有基道??
兩間油天, 循道, st. Mary 第一都未必抽到, (有冇排第二都抽到的例子啊??)
德信男校,
方樹泉, 羅裕積, 兩間官立又唔好, 咁真係無得選了, 只可填頭兩個就可以收工了

Tang614  Very true... good point.... it is too late for me to understand this game....:(  發表於 12-6-4 15:27

回復 tammy_my 的帖子

如果大抽獎, 第一自願只可以從以下Big 4學校四選一 :
新油天、舊油天、循道、St. Mary

若然以上任何一間放第二, 一定做炮灰!!!

所以第二可以選二線的學校 :
for 男仔有德信, for 男女有基道

其他果D真的不讀也罷 :
羅裕積 : 舊年參觀過呢間學校的open day, d學生的英文吾得、升中慢慢
方樹泉 : 勁多新移民、校長老師無heart、升中慢慢
油麻地街坊福利會 : 勁多南亞裔、校舍超細、得2班、小班教學、校長老師無heart、升中慢慢
佐敦道官立、廣東道官立、塘尾道官立 : 自稱有聯擊中學 「伊利沙白」, 但每年得全級頭一名入到、升中慢慢

其實我點講只可以做參考, 大家真係要去番果間學校的官方綱站看看它們的升中派位數據, 有幾多學生派band one英中, 這些數據無花無假, 事實勝於雄辯!!! 但某些學校的綱站根本沒有公開它們的升中數據, 咁, 可想而知, 它們的升中根本不漂亮, 大家可以看看!!!

最慘係, 31網一面天堂、一面地獄, 無中間位架~~~

MaiGao  我就係新油放甲、乙1,然後德信放乙2。不過最後跌左落廣東道官立…其實填完德信,後面都唔知仲可以放…  發表於 12-6-4 16:10
Tang614  If I have seen your analysis earlier, I should have got a better assignment. Anyway, going to private school now........  發表於 12-6-4 15:55

咁女仔32網會唔會好啲??

回復 BBCOW2009 的帖子

Sorry, 31網的特性就是這樣, 一面天堂、一面地獄, 無中間位的。
算把啦, 都係搵定D私校做定back up, 都係得Big 4最吸引, 萬一大吉利是抽到其他果D, 真係不讀也罷。

回復 Kitty1230 的帖子

Tang614, 咁你派到邊間呀?

Tang614  Frankly, even if they got the first choice (新油天), I might not send them there...... Since to me, 新油天 is kind of tier 2-3 band one primary schools......do you think so?  發表於 12-6-4 16:24
Tang614  My daughter was assigned 羅裕積 2 yrs ago.  My son got 佐敦道官立 this year...... They both got (good) private school backup.  發表於 12-6-4 16:14

My personal impression among band 1 schools:  (no data support, just impression)

Tier 1: SPCPS, DGS, DBS, St Stephen, St Pauls, MCS, LS, St. Mary, etc
Tier 2: SFA, APS, KTS, TSL, GHS, DPS, HY, etc
Tier 3: 新油天、舊油天、循道, some good government schools, etc

More on the Kowloon side as I'm more familiar with it.  Just my personal impression.

MaiGao  其實我為地點同經濟問題,放棄SPCCPS去抽新油天。點知中左廣東道官立…依家覺得好對唔住個仔…  發表於 12-6-4 16:43
‹ 上一主題|下一主題