用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考完試未? 各位考成點?
樓主: christy_siu
go

大家考完試未? 各位考成點?   [複製鏈接]

一般啦,中英文只有7x,數學就8x, 希望出年會好D

我女今日派晒卷, 佢小一
中文大趺, 上3次考試, 次次都90幾分, 今次77/100
連中文老師都問佢咩事退步
英文97/100, 英作46/50. 數學189/200 , 常識135/150. 其他我都滿意架喇, 錯晒係唔小心到!
都唔知平均分會唔會拉抵晒

alice44  真係除了中文, 其他都好ok喎! 中文係要比多d時間o家. 加油!  發表於 12-6-21 11:02

christy_siu 發表於 12-6-20 23:28
我女今日派晒卷, 佢小一
中文大趺, 上3次考試, 次次都90幾分, 今次77/100
連中文老師都問佢咩事退 ...
小一你已經禁緊張, 唔知幾時先捱到升中?

回復 ANNAFRIEND 的帖子

低年級數學,最難吾係加減數.係計算時鐘同錢幣.另外背好成數表係好基本架.最後係操文字應用題.其間要時常提點係計算時進位吾好吾記得加返.咁打好個基礎先.上到高年級到百份比,份數同代數會好D既...

同意Yanamami, 其實初小成績未穩定架, 唔好太緊張, 唔係小朋友同大人都好難捱架 !

我個女今年都係小一,星期一派左卷,比起下學期測驗,退左少少步,尤其係maths (往往maths係最高,但今次竟然係最差),雖然自己口口聲聲講話分數唔係最重要,但一知道佢d成績,我真係喊晒,(雖然唔係唔合挌)

回復 ydoris 的帖子

你真係講得好啱, 成個小學生涯, 我女就係"時間"教極都唔明, 最難係進數, 唔夠減之類, 比我打手仔咋(打完都好後悔), 嗰次嬲到我想發顛咁濟, 點講佢都"眼仔碌碌" (即係唔明, 又唔敢出聲); 到高小就唔難架, 反而好多時係錯"應用題", 都係唔小心, 睇少個字, 一望就心急去計..........

ANNAFRIEND 發表於 12-6-20 22:21
你阿笨哥一D都唔笨, 我個苯妹就真係苯. 基本運算之前都冇問題, 最近就成日錯. 文字題不嬲都係小朋友死穴,  ...

你試下叫佢做完後check卷, 但check卷的意思係叫佢當之前無做過, 重新做一次份卷, 做一題對一題, 對到幾多得幾多, 如果計出嚟答案不一樣就再計一次睇下那一個正確. 如果怕佢唔可以做多一次, 就叫佢先對無文字題嗰d, 因為不用列式, 條式一定無錯. 我仔就係咁做, 數學科成績穩定(9x分).

我女小一未識咩叫覆卷

我囝囝只派了中文與數學, 成績比上次落後了,  而英文及常識可能今天會派,  我都很緊張, 不知考成點樣.

其實你話考試不求分數 我自己可以比較緊張阿女學業成績, 因為一趺驚佢好難追的返, 你知啦小一已經唔係深,如果考我差真係唔知小二會點.

其實都明白, 小一者, 仲有5年涯, 但因為我2個, 仲有阿妹跟住上, 如果家姐成績又唔好, 到時2個一齊考試我真係

下學期測驗平均90分, 全級130幾人排13, 這次考試平均93, 全級排第幾呢, 暫未知, 希望.....

JJDBB  名次只是虛虛的,平均分升左先叻仔  發表於 12-6-21 16:52

回復 cckma 的帖子

謝謝鼓勵, 其實上學期都有試過退步, 下學期多些陪他溫, 才有進步

阿仔小二,今日都派晒卷,中英數都9字頭,常識100.我最滿意係中文科,因為小一同小二上學期都係8字頭,所以佢話老師今日都點名讚佢(雖然佢唔係最高分),但叫其他同學依佢為榜樣.

bb86    發表於 12-6-25 10:14
JJDBB    發表於 12-6-22 10:07
A-Mum    發表於 12-6-21 20:48
ANNAFRIEND    發表於 12-6-21 20:26

我個女小一,派卷派得七七八八了,同我預期一樣, 英文Reading & Writing肥左, 得五十幾分, 因為佢做唔晒, 唉, 最怕見佢英文老師! 唔會留班呱!

回復 twogirls 的帖子

唔合格要見老師 我諗唔會留位, 而家學位甘緊張 !

其實我想問一般小一, 平均91,92 全班或全班名次去到幾多呢? 阿女果班有人科科參唔多滿分, 一定係第一

回復 長生不老 的帖子

希望啦!
‹ 上一主題|下一主題