用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!! ...
樓主: Bugslife
go

2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!!! [複製鏈接]

嘩!師兄,我係呢度咁多年,您唔係當我係女人呀話?我好驚喎!

您話我五毛又好,被人洗腦又好,我都唔介意。男人最痛就係比人話係女人。我係BK只得一個帳戶,好多網友都見過我真人,我係男人黎架,仲要高大威猛幾英俊添架。

嘩!師兄,我係呢度咁多年,您唔係當我係女

簽名被屏蔽

中學生爆洗腦營恐怖經歷
想食飯 先叫董太做阿媽

洗腦營淪為個人崇拜騷!本報早前報道,由前特首夫人董趙洪娉牽頭、解放軍駐港部隊和教育局合辦的軍事夏令營,有參加過的學生親述被洗腦經過,包括要高叫「董媽媽,身體健康!」才能吃飯的恐怖經歷。
記者:張嘉雯

下月升中六的阿琳,參加了由羣力資源中心主辦、今年7月舉行,為期15天的軍事夏令營。除了穿軍服、學軍體拳外,參加者還要受洗腦講座疲勞轟炸,「一味係咁講中國有幾好,講文革、講毛澤東,講共產主義係幾咁好,逼我哋聽改革開放嘅成就。」

聽講座看愛國電影

幸好阿琳意志堅定,「佢哋係咁講核彈有幾勁,四川大地震嘅時候,軍隊救咗好多人出嚟;我心諗,如果冇豆腐渣工程,你就唔使咁辛苦救咁多人出嚟啦!」
除了講座,參加者還要看愛國電影,「喺個操場度熱到儍、好焗,就快打十號風球嗰日,我哋仲要自己擔張板凳望住個 Mon睇,羣力啲人行嚟行去,唔畀我哋瞓。」阿琳說天氣炎熱,營友經常在戶外活動,部份人因操練過度,需要入院。
在營中的15日,營友不能使用手提電話,只有吃飯時間可以看中央台和軍人雜誌《軍號》,全體240人分成多班,每班12人,由一至兩名羣力派來的督導員監督,「其實啲軍人唔衰,係羣力啲人衰;佢哋先係壞蛋,唔畀我哋同啲軍人傾偈,上層啲人支配佢哋,佢哋就控制我哋。」最令阿琳反感的,是羣力創會會長董趙洪娉在洗腦活動「抽水」,在營中大搞個人崇拜,「佢話叫董太太同董奶奶太老,叫董媽媽好啲;出營嗰日食 lunch,要我哋逐張逐張枱講『董媽媽,身體健康!』輪晒七、八張枱,講完晒先准食飯。」

阿琳直言「你精我都精」,參加活動只為功利,「報大學好睇呢啲,個 camp完咗之後,有好多活動畀我哋參加,全部可以計番 OLE(其他學習經歷)時數;佢諗住洗我哋腦,其實我哋淨係諗自己前途。」她解釋,此活動每年每間學校有五個名額,面試全程用普通話,必答題是如何增加對國民身份的認同,「喺佢哋面前梗係扮晒嘢啦,但最驚係有啲新移民同學,去完個 camp好明顯上晒腦。」

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120821/16622063

------------------------------------------------
希望香港學生像阿琳咁醒目的佔多數,其餘的就真要自求多福喇。

‹ 上一主題|下一主題