用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)
樓主: deerica
go

民生書院幼稚園好唔好?(九龍城) [複製鏈接]

回覆:JoSon0709 的帖子

民幼畢業生有沒有考到比民小更好的私校或直資? 如民小不收通常會到那些小學讀書?
另外民生好D定崇真好D?

個人認為民生好些. 因民生的中學是BAND 1.

剛上左http://munsang.edu.hk/kindergarten/page.action?id=8網址度睇d資料佢都無話幾時可以dl form 同埋佢d收生資料都係舊架..打去學校錄音又話10月頭先會updata...都唔知點...好驚miss 左....

MSBOY  They have new website.  發表於 12-10-11 17:44

http://www.munsang.edu.hk/kindergarten_en/application.html

回復 ABCdoreme 的帖子

民幼畢業考到比民小更好大有人在如,GH,英華,陳守仁等.
如民小唔收的小朋友不是代表他們成縝差,操行欠佳,只是不太適合他們,上年都有考到浸小或等大抽獎.
其實民生同崇真兩間都好,但民生無學卷而崇真有,但學校環境設施及交通就比較好,而且民幼,民小,民中都在同一校社地点,而崇真中學校社在沙田及屯門,無咁有親切感.同埋民生中學是banding 1,但屯門崇真不是,再加上小學上中學是計小學學校location,民生是九龍城區校網,而崇真是深水埗網,這樣民生九龍城區校網便較優勝了.

謝謝你的回覆.
過陳守仁都不是100%上Band One.  為何有人選陳守仁都不留在民小呢? 是否民小程度唔夠高? 或是民小沒有 NET? 沒有普教中?

回覆:ABCdoreme 的帖子

唔可以咁睇
陳守仁同民小係唔同style 的學校
揀某間學校唔㨂某間原因好多
嚟個世界唔係非黑即白
唔係唔留低就唔好
揀學校要多做資料搜集
了解學校教學方針係咪啱小朋友
理念係咪同自己家庭教育同一方向
如果學校同小朋友matching 唔到
我同你講間學校好好都冇用

yslgirl  exactly!  發表於 12-11-4 22:27
MSBOY  very agree  發表於 12-10-15 09:35

回復 ABCdoreme 的帖子

每個父母心中會最清楚自己小朋友適合那類型學校,
加上和學校理念是否一致。小朋友便可以開心學習。
民生今天可以download application for 2013year 啦。

仲有interview之前有問卷要填... 果份表先考智慧 (主力問家校合作)>> 大家問咩? 應該點樣答呢? THX

其實可以係屋企慢慢填己經好好啦!GH要面試日即場填,仲考智慧又大壓力。

想問下過來人, 份問卷填中文定英文較優勝呢? 中文可能表達得直接D, 英文又好似"勁" D, 你地覺得呢? 因為呢一PART有得預備,所以唔想錯失.

謝謝.

回覆:民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)

但係出年k 1 一屆去到升中時已取消了聯繫制度,這樣是否代表屆時民生小六生不能直升民生中學嗎?

siumanma 發表於 12-11-4 01:20
但係出年k 1 一屆去到升中時已取消了聯繫制度,這樣是否代表屆時民生小六生不能直升民生中學嗎?

...

係咩???......=.=''......

引用:但係出年k+1+一屆去到升中時已取消了聯繫制

原帖由 siumanma 於 12-11-04 發表

...
邊度有講取消聯繫制度?

回覆:siumanma 的帖子

好似睇過,因為偉大既教育局要求學校繼續"結婚"定"各自揾幸福",所以10年入學K1既未必有一條龍。民生小學及中學係咪分左手就吾太知不過應該會有資料。
不過讀完小學,變數太多了到時再諗

‹ 上一主題|下一主題