用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012-2013 小五家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2012-2013 小五家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

回覆:Derdad 的帖子

大有出面條馬路沒有人像燈,真的危險。所以我每天都接送阿仔,灣仔的馬路人多車多,terrible!

醒目開學勳章

聖誕快樂呀各位!
玩兩三日好啦,要溫書同做功課呀!考試啦!
我係咁同個仔講。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 Derdad 的帖子

Derdad,

你真有心, 我都係咁同亞仔講, 要快D完成功課, 快D温書, 仲有一返學要交G.S. PROJECT.  所以今過聖誕都無得真正放假, 只可以訓晏D而已, 好無奈

今日睇爽報, 有位仔仔就讀聖若瑟小六的太太話, 擔心個仔未能直升聖若瑟書院, 所以考定皇仁先.  乜可以咁排茄咩?  sjc唔收, 皇仁會收嗎?

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-1-4 10:26
今日睇爽報, 有位仔仔就讀聖若瑟小六的太太話, 擔心個仔未能直升聖若瑟書院, 所以考定皇仁先.  乜可以咁排 ...

呢個世界,總會有啲人因太緊張而藥石亂投。

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20130104/166009/皇仁叩門搶F.1學位-內地闊太勁彈港校
Best wish,

我替佢個仔擔心, 佢話升中制度複雜, 但經佢硏究左几日, 竟然仲揾皇仁打底, 佢係咪倒轉左d野黎睇.  我係為佢個仔白白浪費一個可能連見都無得見的機會咋!!

唔知佢有無上bk, 如有, 應該早d請教你厘位專家咪得囉!!

醒目開學勳章

我連我哋間學校改咗名叫"聖若瑟書院小學部"都唔知,點敢叫自己做專家呀?
Best wish,

到底係佢改, 還是記者自己改, 真救命!!!!

引用:我連我哋間學校改咗名叫"聖若瑟書院小學部"

原帖由 Derdad 於 13-01-04 發表
我連我哋間學校改咗名叫"聖若瑟書院小學部"都唔知,點敢叫自己做專家呀? ...
其實我好耐之前都想問點解學校大門的牆寫St Joseph's College Primary School?校名應該是St Joseph's Primary School. 你哋知不知點解?

回覆:kidder 的帖子

因香港太多學校叫聖若瑟。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SCKnight    發表於 13-1-6 22:05

回復 uarecheap 的帖子

嘩!!  我朋友想幫佢細仔扣今年小一, 真係要提提佢注意學校名, 唔好寫錯

醒目開學勳章

啲老師都唔知有冇搞錯,今日都開始考試,但昨日都仲有幾樣功課要今日交,呀仔要做到夜晚八點幾至做完,食完飯都差唔多要睡,仲點溫今日考嘅英文啫?

成個星期,幾乎日日小測,返到屋企又要改正小測,又要溫第日嘅其他科小測,同埋第二日閒科嘅考試,仲有其他功課(好似數學,同一日內,居然要做WB, TB, CS & CL 四樣功課!),唔知有冇媽咪頂得順,仲有時間溫英文?
Best wish,

醒目開學勳章

啲老師都唔知有冇搞錯,今日都開始考試,但昨日都仲有幾樣功課要今日交,呀仔要做到夜晚八點幾至做完,食完飯都差唔多要睡,仲點溫今日考嘅英文啫?

成個星期,幾乎日日小測,返到屋企又要改正小測,又要溫第日嘅其他科小測,同埋第二日閒科嘅考試,仲有其他功課(好似數學,同一日內,居然要做WB, TB, CS & CL 四樣功課!),唔知有冇媽咪頂得順,仲有時間溫英文?
Best wish,

嘩!  你亞仔果班谷得好衡喎, 我仔由1月2日返學起, 都唔見佢有乜功課, 好似抄過2次英文課文, 就咁多!  maths CL 聖誔假手冊已要求做晒, 而MATHS WB在聖誔前亦已做晒.  機本上, 假後已無功課可做.  

點解同級唔同班,功課點解會爭咁遠?

熟悉的景像 和 熟識的食物, 我真係唔識同亞仔講, 2者要點樣用, 我一直以來只知熟悉, 查過2本字典及辭典 都只見熟悉.  我真係要從新讀過書, 現今同我地舊時所學, 好似常常有點不同

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-1-11 11:40

maths CL 聖誔假手冊已要求做晒, 而MATHS WB在聖誔前亦已做晒.  機本上, 假後已無功課可做.  
冇Maths 功課?即係聖誕假前已教哂書咁勁?我個仔嗰班上星期四至教完Pictogram 咋!
Best wish,

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-1-14 11:05
熟悉的景像 和 熟識的食物, 我真係唔識同亞仔講, 2者要點樣用, 我一直以來只知熟悉, 查過2本字典及辭典 都 ...

妳有冇《現代漢語詞典》?

識”是認識的意思,所以“熟識”指素來已認識,也可解作「對某人或某種事物認識得比較久」。它並不表示認識的程度,即認識的深淺與這一詞語沒關係,只在認識時間的長短。

悉”是知道、明白的意思,所以“熟悉”指清楚地知道或知道得很清楚。它的著眼點在知道的程度,而不在認識時間的長短。

所以以程度深淺來分,我們要先熟識,再熟悉,才可以熟習。
至於幾時用邊個,視乎句子的上文下理,係講緊時間定係程度的深淺。

Best wish,

oh, 唔該晒derdad, 今晚叫亞仔睇吓你點解釋.

上星期四即係1月10日, 果日就有個 maths quiz 啦!  即日教即日小測????
‹ 上一主題|下一主題