用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真second in 有結果嗎?
樓主: matchy
go

九真second in 有結果嗎? [複製鏈接]

回覆:九真second in 有結果嗎?

真的有點奇怪,好像只有幾個話有second in,唔通好多人無講?

九真這種做法自以為可以減少家長電話查詢, 其實又未必什至可能更加多家長電話查詢, 自9月以來很多家長已被折騰到人都癲, 收唔到信咁究竟係直入定certified左, 還要等到11月17日才揭盅, 足足折磨多你2個半星期. 其實校方可以直入的和有2nd in的也出信通知, 相信直入的考生不會很多吧, 我估最多得20-30個, 出多20-30封信就真係可憐天下父母心, 對各家長大恩大德了, 九真老師和校長, 你們看到沒有?

譬如你太太入了醫院待產, 院方通知你太太入了產房后已經出回病房, 但醫生護士始終不向產婦和你說究竟BB出世安好定有問題, 是仔是女又唔知, 問院方只向你說等2個星期就會寄信通知你了. 哈哈, 九真老師和校長, 你滿意醫院這樣的服務態度嗎? 你們現時就係這樣做了, 若你們不認為這樣做有問題就請你們入醫院要小心了.

bbb330    發表於 12-10-30 18:48

還好香港的醫院不是你的做法, 九真的做法真是別出心裁, certified左咪通知人lor, 唔好要咁多收唔到信的家長仲諗緊係唔係直入, 唉, 香港的教育界都只係咁既水準, 唔知你間學校係米咁樣教D學生去折騰人呢? 香港的將來真係好恐怖!

bbb330  Absolutely agreed! What inconsiderate it is!   發表於 12-10-30 19:04

引用:還好香港的醫院不是你的做法,+九真的做法真

原帖由 小乖豬 於 12-10-30 發表
還好香港的醫院不是你的做法, 九真的做法真是別出心裁, certified左咪通知人lor, 唔好要咁多收唔到信的家長 ...
冷靜D!
我認為教育有別於一般商品及服務。
回想我地讀書時,考完Final Exam,都希望第日就知成績。就算是會考,我們都要等一排才放旁。repeat F5, 有得升中六,or 直升大學?都要一段時間才知Result。
等待是人生學習的功課,放鬆D啦,家長!

引用:Quote:原帖由+小乖豬+於+12-10-30+發表還好

原帖由 golfer504 於 12-10-30 發表
冷靜D!
我認為教育有別於一般商品及服務。
回想我地讀書時,考完Final Exam,都希望第日就知成績。就算是 ...
我好明白小乖豬嘅心情,我對九真呢個做法真係有啲保留!點解direct in嘅唔可以同second in嘅一樣早啲出信比家長知呢?佢哋究竟有乜顧慮呢?中學放榜係全香港中學生一齊等一齊知,唔會好成績知先唔好嘅知後㗎!

無奈地我地要被迫接受各間學校的做法,但這是申請小一的一部份。

其實大家真的相信不用second-in,而可以直接取錄這回事嗎?根本成件事好唔合理,我覺得係間學校有保留的講法而已。我都無信不過已打定輸數,無望了。

我昨天已收信了

回復 sumyiuma 的帖子

Some parents from WKF received direct offer without second interview. So don't give ar!

咁有無舊年無須second-in可以直入嘅媽媽可以分享吓呢?想知呢個係事實定傳聞。

我想問,如果真係有得2nd in, 但收唔到信,以為自己係rejected or offered,一直好乖無追問學校,3/11無去2nd in, 咁點計呢?有無家長問過九真?

Btw, 我收唔到信,當自己rejected喇,但想下如果有小朋友因為以上既情況,點算呢?

回復 gigayan 的帖子

其實收唔到信,我已覺得是rejected了, 可以close file 啦O如有,就要去買六合彩了,得不足3%的機會...

引用:我想問,如果真係有得2nd+in,+但收唔到信,

原帖由 gigayan 於 12-10-30 發表
我想問,如果真係有得2nd in, 但收唔到信,以為自己係rejected or offered,一直好乖無追問學校,3/11無去 ...
我都有你一樣的想法!

bbb330 發表於 12-10-30 20:50
回復 sumyiuma 的帖子

Some parents from WKF received direct offer without second interview. So don't ...

我覺得有2nd in 已經係一種福份. 如果我有直接想收到直in的諗法,簡直係痴心妄想.

唉! 你又攪到我的痴心妄想症復發!

引用:回復+gigayan+的帖子 其實收唔到信,我已

原帖由 emilyfung 於 12-10-30 發表
回復 gigayan 的帖子

其實收唔到信,我已覺得是rejected了, 可以close file 啦O如有,就要去買六合彩了,得 ...
其實我都close file喇,不過如果我以上諗的,我覺得有可能會發生,學校會點應對呢?學校用呢種方法公佈,有漏洞的,是否應想一個周全的方法?

想問九真係唔係有幼稚園生?是否幼稚園生多數直入?

回覆:kc_united 的帖子

最好有家長問左,都上來講下,廢事一時間佢太多電話

回覆:gigayan 的帖子

希望明天可以水落石出啦!最後一絲希望。

gigayan 發表於 12-10-30 21:45
我想問,如果真係有得2nd in, 但收唔到信,以為自己係rejected or offered,一直好乖無追問學校,3/11無去 ...
間唔時都會聽見會有郵差派錯信發生, 如果因為咁家長以為冇得2nd in而無帶小朋友去, 打電話去學校又唔答只係叫你等17日收信, 咁呢間學校不特止一點都唔體恤家長等死的心情, 做法仲幾霸道!

相信好多家長唔係爭拗點解學校唔收佢個小朋友, 而係certified左都只想早 d解脫啫, 如果實情係沒有直入生, 校方亦無需騙人, 而家係佢選人, 佢做得再霸道D衰D你都無佢符, 若果真係有直入生的, 出埋信又有何難?
‹ 上一主題|下一主題