用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 給同是天涯淪落人的一封信:
樓主: NT-1
go

給同是天涯淪落人的一封信:   [複製鏈接]

我好明,係明白一個成績差的小朋友係點!
我細個極差,默書次次0分,考試最尾幾名,老師以為我弱智!
我媽放棄我,已經唔諗我會好!

上中學我第一次考試全班第六!同學認為我品學兼優!唔知我細個差到貼地!
但係,係我心目中,自己後來的成績,全是自己努力爭取,唔再比屋企睇C!
我唔會覺得我成長有我媽存在!我成績差係事實,但我回想,我都希望我媽係我被人以為弱智時,佢會肯定我聰明!
佢唔會唔知我到底係點!
但係,我當然今日會對我媽好好!只係在關係上,佢唔係幫我行過嘅人,只係見到我好時,佢會覺得無咁煩!

當然你盡過你很多努力!唔同我媽!
但你若負面,你囡囡是知道的!
做佢世間上最支持佢嘅人!就算將來佢真係成就一般,你最少有你同個女嘅關係!

回覆:給同是天涯淪落人的一封信:

小朋友溫極書都唔記得,有機會是讀寫障礙,佢唔明學習內容佢都唔想,就是這樣要幫他找出有效學習的方法,多D鼓勵她建立自信,講真而家D小學課程咁深,小朋友其實都好可憐

林嬌嬌 發表於 13-6-13 19:00
Inside
我家姐既大仔都係咁樣,佢地用左好多方法,最後都冇用,家姐比老師閙足6年,我知家姐有幾痛苦。大仔今年中二,家姐開始放手,因為確實冇辦法,唔通跟足佢一世咩!? 為有等佢自己"開竅"! 家姐對佢學業已經冇抱希望,既然讀唔到書都唔緊要啦,現在家姐明白呢樣係性格使然,但身為媽媽,都會為兒子日後既生活感憂慮。。。
我已經響圖書館借左呢本書,雖然只係睇左100頁,但我忍唔住要講下。作者係心理學家,接觸過好多好多呢d case,佢稱呢d孩子叫"低學習成就者"。佢講低學習成就者既特質:聰明,但不會為了成功付出心力、缺乏堅持、缺乏自律、依賴他人完成工作、為自己的不負責任製造藉口。。。中晒

"為什麼聰明的孩子會表現低成就。。。? 答案在於心中的價值觀。""例如自律、達成目標的承諾、犧牲短暫快樂換取未來成就的能力,以及自動自發、道德責任、管理自己的能力。。。""。。。一般而言。。。將成為孩子的行為軸心,當孩子們走向未來時,他們的命運都將圍繞著此類型展開。"

我覺得講得好啱,亦都係家姐口中既"性格使然",就正因為知道係性格使然,就更擔心佢日後,有呢d性格,以後工作及做人,會好得去邊呢!?

書中亦提到一點-"壓抑了孩子的自發性學習意願,二來把孩子學習的責任往自己身上攬。""蒙特梭利曾說過:「成人對孩子發展最致命的干擾,是企圖以自己來代替孩子,幫助孩子行動。。。這樣的教學是孩子感到厭煩和被動的根源。」我覺得好多人都明白呢d,但總係覺得"冇辦法",因為功課黙書測驗已經殺埋身,可以唔理咩?

"正如面對一個畫面單調的孩子,您不是去教他如何畫得更豐富,而是提供更多的故事和生活經驗,以豐富孩子的心靈。

承上,我諗要做到"唔理之中既理",真係要好有技巧,eviepa應該是此類吧。

我會介紹呢本書比家姐睇,觀乎佢仔仔既性格,佢會"開竅"既機會都幾微。與其係無望既等待,不如參考下呢本書既做法,可能仲有一線生機。

天生我才必有用是肯定的,或許現時妳會感到氣餒,失望,無助。。。但請記著千萬別放棄,更應好好鼓勵她繼續努力,同時發掘其他才能,好讓她有一個充滿自信的童年。我始終記著一句話:不要讓教育制度摧毀孩子。

雖然我個女屬聽教聽話型,但亦能理解到樓主的心情,應該說是心痛。對住孩子很多時真的只有無盡付出,收穫卻像無了期。

其實任何人都希望做自己喜歡做的事,而大多數的小朋友都愛玩、不愛溫書做功課,遇上有學習困難或欠缺學習動機的,更加事倍功半。我不是甚麼專家,但眼見不少朋友在小孩升小後,壓力大到不能應付,不單影響親子關係,有人甚至要看心理醫生。最後,他們的結論不約而同都是小朋友根本不適合原有學校的教學模式,特別是那些對功課、測驗、考試要求很高的學校。慶幸朋友們後來都分別為他們的子女轉到合適的學校,小朋友學習上如魚得水,大人亦如釋重負。 祝福各位都能為小朋友找到合適的學校,亦希望樓主和其他家長在這裡得到點正

能量、小孩一天比一天進步。共勉之!

另外很多家長提到「放手」的問題,我個女間學校的校長是這樣教我們的:「每個家長都想﹝亦應該要﹞放手,但放手是一個循序漸進的過程,要逐小逐小放,不是一放就全放的。打個比喻,想像你一隻手有五隻手指,小一的時候,你要五隻手指都拖住孩子的小手,因為這個時候他最需要你。二年班的時候,你可以放開一隻手指;三年班的時候再放一隻,如此類推。到六年班時,你應該要完全放手,否則他到中學的時候可能仍然依賴你,而到時你卻可能已經幫不到他。」

NT-1 發表於 12-11-6 16:40
親愛的女兒:

自從有了妳,我就幻想著自己如何做一位好母親。天真的以為養兒就好像讀書一樣:袛要肯努力付 ...

係咪專注力不足/學習障礙/XXX障礙呀!

引用:希望你不要介意,只是我手写我心。。並不是

原帖由 mybabycullen 於 14-02-02 發表
希望你不要介意,只是我手写我心。。並不是想批評,但睇完真的只有一個感覺,就是媽媽的滿腹埋怨。。孩子很 ...

媽媽要知阿女諗咩,先可以拖住手同佢一齊向前行。牽牛走總比拉牛走易。

引用:媽媽要知阿女諗咩,先可以拖住手同佢一齊向

原帖由 chymama2 於 14-02-07 發表
媽媽要知阿女諗咩,先可以拖住手同佢一齊向前行。牽牛走總比拉牛走易。

...
若能回到初出生開始,學校、家庭教育會怎揀?

回覆:skkeung 的帖子

Nt-1 媽媽,其實我好肯定你小朋友是好聰明的,比D信心,你試想想,佢每次唔合作都有佢的理由,即是話佢有唸野,會唸野即是個腦仔會轉,何來苯呢?佢好醒,不過是'你同佢的関係出左問題,使佢反叛,不如你試下,二個月在功課和學業上只睇唔改,每次不論佢有無錯都唔改唔彈,只說今日又進步左等等,這段:時間內不打不罵不哦! 一星期一次你,佢和爸爸單獨約會去街玩和吃飯,唔可以帶細老妹,比佢有獨估父母的時候, 千萬記住要認同佢, 佢先肯和你交“心”

回覆:owennam 的帖子

記住“愛” 和“微笑”  “擁抱” 能醫百病努力

happy_lavender    發表於 14-2-11 17:13

回覆:owennam 的帖子

你提過你女兒說你偏愛細老,心病需心藥冶god bess you

好身同感受,明白樓主的擔心,所以我只會要求個仔做事堅持到底,但接受他資質平庸,可能怎樣努力也不成功。你愛孩子,他又怎會不知呢?但你所擔憂的,如將來的生活,工作態度差等,他們不會明的,除非出來工作才知。所以我現階段不求回報,只半迫半氹佢堅持做事,要佢盡量合作。自己心態要調整!

以前看過一篇文章,它提醒父母,有時孩子不配合是因為不喜歡父母對他的態度。我在餵藥的事上試過應用,初時用硬,三個大人捉住都搞唔掂!睇完該文章便醒悟,轉用軟,結果阿仔自己食藥,重係好鍾意食添!不妨在這點思考一下。

另外,讚美也要具體,不然就無用!有個組織叫香港有品,佢地會教人如何以讚賞引導孩子建立良好品格,可留意一下他們的課程。

我在教仔上的領悟就是,父母在孩子心中的比重遠較孩子在父母心中的比重高,那就是說,孩子很清楚父母的弱點;但父母卻不太瞭解自己的孩子。所以,孩子要激到父母吐血是件易事!若然你仍未被孩子激到吐血,他們已待你不錯!此想法雖然有點阿Q,但確實幫我改善對阿仔的態度。

HaYi  "孩子要激到父母吐血是件易事!若然你仍未被孩子激到吐血,他們已待你不錯!" good point  發表於 14-2-13 14:50
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:NT-1 的帖子

你不如試試向學校提出見教育心理學家跟進。通常都能提供良好的對策。也可以問女兒有否專注問題。
另外,每個家長的能力都不同,有的家長可能看了書,問了意見就能綜合整理出解決方法,但我想好多家長都未必能夠,那就要找專家幫手。如果教來教去都再錯,可能是一些好底層的學習基礎未穩,所以再教上去也學不會。這些小朋友不是那麼容易處理,最好搵專家跟一段時間。雖然你女不是特殊兒,但找特教老師補習或有助。我冇介紹,你可問你以前上感統的中心。

同我個仔好似, 不過我個一早test左是marginal ADHD, 有些跡可循, 發X都有個原因.

樓主的是否己測試過冇ADHD / ADD 之類? 你早前為她做的感統訓練導師有何意見?

因為工作上我年中見好多小朋友, 一些令父母, 尤其是受過良好教育的, 發狂的小朋友好可能有一些不明顯的問題, 如對抗性, 專注力不足.....女孩因比男孩少, 較少人會在早期察覺問題.

我囡同樓主個小朋友差不遠。
大家勞力吧﹗
我相信做到既都有做、幫到既亦有幫,盡力吧
****未經本人許可, 不得轉載****

引用:我囡同樓主個小朋友差不遠。大家勞力吧﹗我

原帖由 carchu12 於 14-02-14 發表
我囡同樓主個小朋友差不遠。
大家勞力吧﹗
我相信做到既都有做、幫到既亦有幫,盡力吧 ...
可不可講一講小學情況!

‹ 上一主題|下一主題