用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Chocolatefree
go

... [複製鏈接]

樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失, 可能欠的只是一點運氣而已(試問香港有幾多個住九龍塘的CEO會報樂基? 比它還有名氣的幼稚園還不少呢(St.Cat, 根德園,港島有寶山,聖公會, 聖保羅堂,蘇浙國際。。。),實在不需過份著眼份SAMPLE內容。

一個銀有兩個面, 此POST你看到的是學校賣信封賺錢, 我看到的是學校幫其他家長, 大家看法執著點不一樣。

volar    發表於 12-11-14 18:52
Vana  講得非常好   發表於 12-11-12 18:24
bbrmb    發表於 12-11-12 10:50

我認識幾個樂基家長, 他們背景亦是普通市民, 非住九龍塘亦不是CEO, 更沒有MASTER/PHD學歷。

咁大家覺得張Sample Application form 用意何在 ?

引用:Quote:kennistong+發表於+12-11-11+17:41+

原帖由 阿早! 於 12-11-11 發表
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同 ...

引用:港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都

原帖由 wanlucky 於 12-11-11 發表
港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都帶漏文件!
要教育孩子先要教育好家長。
...

引用:樂基學位少,+申請者眾,+好多人都係去陪跑

原帖由 阿早! 於 12-11-12 發表
樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失,  ...

kwansara 發表於 12-11-12 10:07
咁大家覺得張Sample Application form 用意何在 ?
會唔會for內地人申請呢?

內地不少有錢人商家都會送子女到九龍塘讀書, 我自己親眼見過一車旅遊巴載住內地同胞, 在YORK門前落車, 可能係參觀學校。

引用:咁大家覺得張Sample+Application+form+用意

原帖由 kwansara 於 12-11-12 發表
Agree!

引用:樂基學位少,+申請者眾,+好多人都係去陪跑

樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失,  ...
同意大把學校勁過樂基!其實之前留post 的媽媽(以前申請PN  BUT 今年唔再apply)並沒有如你所說之前所說 「唔開心」啦!

引用:Quote:kwansara+發表於+12-11-12+10:07+咁

會唔會for內地人申請呢?
真係聞所未聞!哈哈!

阿早!  YORK也收了不少內地人子女(雙非單非新來港), 你不知道嗎?  發表於 12-11-12 11:19

通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意批評,有甚麼用意,大家也很清楚。
樂基是一家很用心辨學的學校,素質也高,不賞識的大可以不報。

試問有幾多人真係會為網上幾句閒言閒語而對一間學校改觀 ? 或不報 ?

其實學校如果只TARGET收CEO子女/有錢人, 大可以一開始在報名費上大幅調高至$500甚至$1000, 讓非富則貴的家長知難而退, 也可以“賺錢”!

收$30要處理大量文件又要安排面試, 條數怎樣計也不著(無錢賺又多我呢D普羅大眾報名)。

P.S. Kingston報名費$1500, 是HKPS的50倍,這個高門檻已可以幫學校選家長, 根本不用花時間去看報名表內容。

引用:通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意

原帖由 bbrmb 於 12-11-12 發表
通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意批評,有甚麼用意,大家也很清楚。
樂基是一家很用心辨學的學校 ...
請不要以小人之心度君子之腹!上面留言的媽媽大部份今年是沒有申請K1 的呢!

Chocolatefree 發表於 12-11-12 12:45
請不要以小人之心度君子之腹!上面留言的媽媽大部份今年是沒有申請K1 的呢!

...
佢地話有你就信﹖這個世界無奇不有,網上世界不能盡信。有家長考某學校前講到間學校有幾好,考唔到就彈到一文不值。亦有家長發帖中傷某幼稚園,為既就係增加自己既入學機會。

回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我不想再作無謂的惡意批評了!
我開呢個 post 只係想講 「見」到的現象:$20 信封罷了!我發post 只因覺樂基本身係一間較為平民大眾化的學校!(sorry it's just my thinking !) ,作為教育團體少少$$ 都要賺而感稀虛啫!
但因有人已開始扯開話題 & 轉移視線!
我從來沒有評論這學校的教學、師資質素...請不要以陰謀論+小人的心態說我們( 感覺樂基不太好的mama)想其他人不報所以才撩交拗!坦白d 講,真係大把更加出名更好的kg around! 我都係響BK 先開始聽過樂基呢個名,而SC, KV , SPK , TL, MS , PC  呢些老名牌etc etc 我細細過已經聽過了!

至於這校勢利與否,從Sample app form 心中已有答案!與我可干!?

而這post 令留言的樂基家長/fans 心中不快,本人心表遺憾!

自己準備好信封無論學校賣幾錢一個都唔關你地事啦.  自己大頭蝦唔記得帶, 咪當買個教訓, 下次記帶齊所有野囉.  同埋係$20 蚊4 個信封連郵票. 唔係$20 一個信封.

Application form 既係example 黎, 大家唔好咁介意啦.  職業無分貴賤丫嘛.

利申: 我個女今年都會報N班

回復 Chocolatefree 的帖子

依兩個月係interview 月, 大家都好敏感,

我都係上年有報pn 今年無報, 我只係上年in 後, 覺得學校唔適合而已.

亦都係睇到依個post 先知 sample application form 嘅事.

討論下得個知字, 何必太陰謀論 !

引用:回復+Chocolatefree+的帖子 依兩個月係int

原帖由 kwansara 於 12-11-12 發表
回復 Chocolatefree 的帖子

依兩個月係interview 月, 大家都好敏感,

‹ 上一主題|下一主題