用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三個原因非常後悔當年選了培正
樓主: boringggggggg
go

三個原因非常後悔當年選了培正 [複製鏈接]

我都係同樓主一樣大女讀培小今年細女唔收,當收到信知道唔收真係好失望,個一刻都有d覺得學校好絶情唔收埋細妹,到宜家可以做嘅都做咗,唯有等學校通知有冇後補位,盡咗力唔得都唔可以怪人哋唔收,可能學校覺得細女唔太適合,宜家一個offer都冇,再努力幫細女揾學校,希望在明天!

Parisienne  加油呀!  發表於 13-1-19 10:07

回覆:三個原因非常後悔當年選了培正

同情樓主,有兩個小朋友嘅顧慮真係多好多,好似我口,就算有龍收大嘅都要度清度楚先做決定,因為一走咗,細嘅一定入唔番家姐間幼校。遊戲係咁,有SC, KV都唔錯呀,加油,條條大路通羅馬

回覆:sbux 的帖子

有人說我什麼吃不到的葡提是酸的,什麼輸打赢要?我只是真心分享我的經歷和我的感覺,讓有心要為大仔或大女選培正的父母認識培正的作風。我没有一點想抹黑培正的心。我只是覺得如果昔日我知道培正是這樣的作風,我唔會放棄媽媽的官校。
我明白學校要盡量想辨法收最好的學生,所以那些例如dgs,dbs的一條龍小學要特別小心選生,因為當收咗你只要成績唔係真係好差,你一路升上去。但我大女係培正年年都有同學升唔到級,而到p6又只有大約頭100名學生先可保證升上中學。培正有咁嚴格的升學制度,使唔使咁怕會收錯唔掂的细佬妹?而現實係我大女的同學唔係好叻的大有人在。如我之前所說,
今天我唔會因細女而唔理大女的感受而為她轉校,我亦唔會因細女入唔到培正而好唔開心。因為好彩有心宜的學校收咗。只係接送,考試,假期等安排各方面有些不便。希望大家明白我而不要再抹黑我的用意。

咩叫討論?就係想聽唔同意見同分享如果覺得唔合理可以理

支持樓主,只是提醒家長選龍校要三思,別麻目! 
EK既言論應該客觀、多角度既。 
名校心理,好多人睇高咗,你既用意醒目家長收到既!
當年為小兒選幼兒園時,見一間不太起眼既屋邨學校,全部評論讚不絕口,仲由大西北搬出黎,跟住失望到極,不好意思隻船撐太遠!

回復 tutik 的帖子

最啱聽,不要盲目信EK的資訊,要多方核實。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 boringggggggg 的帖子

明白了,繼續培養孩子成長!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主失望可以理解,你提醒他人培正不一定收細佬妹也明白。但是記著學校沒有這樣的承諾,不要一廂情願,現在你說的好像學校欠了你同欺騙了你,實在不取苟同。

呢個Post好似在幫培正解釋收生作風多d,敬等其他原因。

引用:有人說我什麼吃不到的葡提是酸的,什麼輸打

原帖由 boringggggggg 於 13-01-19 發表
有人說我什麼吃不到的葡提是酸的,什麼輸打赢要?我只是真心分享我的經歷和我的感覺,讓有心要為大仔或大女 ...
絕對明白你的心情!加油!

算啦,都有女畢,業因,得忘,還想培政做什麽>>>..

回覆:jjc88 的帖子

Jjc88 : 你這種態度是絕對正確,講真培正真的沒有講明一定收弟妹,樓主現開post 甘樣而令佢後悔,有少少negative ! 如想提醒其他媽咪,大可不用此title ! 不是培正家長,沒有報名考,不過覺得樓主甘樣好難唔誤導人,或者可用一D中性少少的問題!話人誤解歪曲,事不先她的問題及答案都好有問題,縱然我都很同情樓主的情況!大小兩間真很麻煩!但寫下扣門信囉,考驗誠意的時候!

回覆:cautionchan 的帖子

如果有家長以為扣門和求情有用,就真是太天真了。我從前不是一廂情願地以為這間學校會有人情味,今天就不會後悔了。

回覆:boringggggggg 的帖子

Boringgggggggg 吾好咁吾開心!我細仔自己幼稚園既私小都吾收返佢,學校open day 重要話係自己係「直通車」、基督教學校!自問小朋友成績好、評估全部攞頂級、我重係義工家長,寧願收出面名英幼學生都吾收自己愉快學習幼稚園部既學生。所以學校咁絕我開頭都好吾開心,原來一心唸住讀開有感情直上ga!好彩聽其他家長講一日未出acceptance letter 都要報定幾間!結果竟然有一線收左+幾間二線!所以吾需要吾開心!香港大把好學校,升小可靠小小運,升中一定靠實力!你細女叻有實力吾洗怕無好學校收!加油

做人至緊要開開心心 :-D

引用:如果有家長以為扣門和求情有用,就真是太天

原帖由 boringggggggg 於 13-01-19 發表
如果有家長以為扣門和求情有用,就真是太天真了。我從前不是一廂情願地以為這間學校會有人情味,今天就不會 ...

客觀一點,培幼的會上培小,培小所剩的學位不多,你有沒有問學校有兄姊的考生已酌情加分,如有,已算有人情味,我雖然冇數據,但今屆這麽多考生,隨時培小弟妹考生(而又沒讀培幼)已多過所剩學位,這樣就算盡收也會有弟妹失落。

其實在其他post也見到SPCC, CKY, RC等校也有弟妹入不到。

回覆:boringggggggg 的帖子

扣門求情唔係話一定有用,叫做盡點可以做的事,另一可以做的就是替小的好好搵學校,不是埋怨和後悔,積極向前吧!世事怎能盡如人意!不過都多謝樓主讓我們家長知道社會的現實!

你自已睇下自已#9寫乜,咁都唔係抹黑??

PC ... no offer ... then forget about it la, no loss. Its secondary is just a chinese secondary and its primary academic standard is much easier than DG, DB, SPCC, etc.
It has long history, that's why it is famous, to me, nothing special.

回覆:boomGi 的帖子

Agree ! 樓主寫佢唔服,SPCC 就服,真的。。。難道她認為pC少人D,SPCC 多人D,所以唔服?我見到甘寫好難唔negative ! 都係個句,同之前德幼升小的post 有異曲同工之妙!

‹ 上一主題|下一主題