用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005年9月入讀約克的入來傾
樓主: kachunma
go

2005年9月入讀約克的入來傾 [複製鏈接]

Re: 2005年9月入讀約克的入來傾

Hi nikkie
其實有D問題你可以打電話去學校問

kachunma,

Happy New Year!  您好。既然您囝囝幼兒園老師黑口黑面,為什麼您唔同佢轉校?我囝囝昨天開始放完假開始返學,很開心,佢班主任話佢放完年假後開始肯開口講o野,其實佢而家已經有好表現,識數數目字,雖然不大清晰,又識認英文字,又識叫ma ma, ba ba,  痲痲, 婆婆, .爺爺, 波波, 唔該, o愛, 比, 要....可能是返o左學及言語班,雙管齊下關係,所以進步o左,佢班主任話唔好放棄,叫我o地繼續,我都覺得雖然言語班好貴,但都物有所值,希望佢可以在K1開學前有好表現。

您呢?有冇幫您囝囝返言語訓練班?現在開始要趙佢訓練去廁所,因佢重未識得自己去。您有冇好心得可以教一教我?

URAN

Hi Hi Uran
好久無見你上來啦!是否好忙呢?
我其實都想幫

kachunma,

Hi! sorry for the late reply.  我囝囝現在在旺角區做言語訓練,評估費用為 HKD650.00,而完成評估後,每堂需 HKD600.00,若有需要可與EMAIL 給我,我的EMAIL 是 [email protected],現在我囝囝已有明顯進步,懂得講話,雖然不清,但都好開心。希望您囝囝都快d開金口啦﹗

大家好! 我個女今年都會讀york,上午班, 多多指教!!!

傾兒爸爸

歡迎你呀!你個女個名好好聽

Hi KingYiBaBa,同意kachunma的講法,你個女個名很好聽,歡迎你加入York我地又多個同學仔,我BB細kachunB小小,兩歲半。

多謝. 我同老婆想阿女個名也真想了很久,最後最喜歡這個.
傾兒現在二歲七個月,很高與可以同你們一斑家長傾計.希望傾兒可以同你們的小朋友同班啦

好歡迎你呀傾兒爸爸,
囡囡個名好特別呢 ,多啲上黎啦.  

Hi miffy

佢係我大伯兩個仔女,哥哥考到九龍塘小學,妹妹考到協恩。   

Hi Kachunma,
你好嗎?上星期同Atina講電話,他朋友叫他試九龍塘又一村幼稚園,她說環境很好,地方大過York很多(5,4000sqft - York is 1,5000),她也面試也收了個女讀上午,於是叫我去睇吓,我星期六去了,真的很新,他們的教學方法與York差不多,而且還有視像比家長見到小朋友上堂。我約了下星期六同我老公一齊去interview,in 完再與你報告,因為要看我老公是否鍾意(我老公暫時覺得York是最好)。

你有否聽過又一村幼稚園?

真係有好多幼稚園仲收生喎!請問學費?錢呀!(又一村幼稚園)
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

Hi Melissa
又一村幼稚園,我曾經都想過,地方大,好似話可以用埋又一村會所,但我覺得交通唔係咁方便,和好似話考小學無咁好,後來無想到佢啦?
記得見完返來報告

以我所知,其實仲有好多幼稚園仲收生架,因出生率低,來來去去咪又係我地呢班人見幼稚園,差唔多選定,咪仲有學校有位囉!我D朋友都話我唔駛咁早找幼稚園,7/8月找都唔遲,但我心急所以早D找,找到理想的,唔想再煩,慢慢等開學,仲好!   

係呀kachunma,我成日想都係交通問題,因為真係好吊腳,我在鑽石山坐地鐵再要轉綠van,落雨就最慘,唯獨是我鍾意佢地方大。我會向你報告,放心。

Hi Kachunma,

我見完又一村了(星期六),星期一他們電我話無問題,但最後都拒絕了,因為我老公話交通方面真的很吊腳,英文程度我相信約克會好D,我都係決定讀返約克了。不過又一村的環境真的很好。

Hello, 我個仔(禮信)今年九月都係讀約克K1, 你地好

我想問

佢地好似話5月會有家長會,我都好心急呀!因我今年會搬,要等家長會先知校車安排,才決定怎搬。
歡迎你呀!我個仔都曾考慮個名叫禮信架,不過佢爸爸不喜歡所以改了,因我老公姓徐,如果叫有意思的名就唔係咁好,所以改了叫嘉駿,如果唔係就一樣名了!哈!哈!
你個仔幾大呀?我個仔現在2歲9個月。   

‹ 上一主題|下一主題