用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 什麼才是真公平?
樓主: 寫我心中話
go

什麼才是真公平? [複製鏈接]

每年放榜季節都會有呢D POST,
投訴變成港人文化
有得見又話唔公平, 無得見(小學大抽獎)又話唔公平,
左右做人難. 其實小朋友都係家長既影子,
佢見到父母係咁,第日一樣咁對自己,
無錢費又鬧,比大多錢佢使又鬧,凡事歸咎於人.

上年有位家長出左個POST 好正,
係綜合晒咁多家長的投訴,
總之學校老師做乜都係比人插,
只係比唔同人插同插既情度唔同而已.

初級媽咪 發表於 13-12-4 12:54
其實咩方法都會有唔公平的講法. 不過, 有D學校真係做得好明顯, 例如會冷落前來面試的某D小朋友OR家長...感 ...

我都試過上年囡囡考N班時比玫瑰崗個老師冷待,完全無理睬我囡,咁最後當然係REJECTED啦。不過無辦法,學校有佢既目標小朋友,我囡一定唔係佢杯茶,我地都係去到先知,唯有自己盡左力嘗試就算,無得勉強。

回覆:什麼才是真公平?

回覆:KOALASHAU 的帖子

同意與其花心思研究學校收生標準,不如自我檢討自身有何不足之處再加以改善。

如果大家認為抽籤係唔適合作為幼稚園的入學準則,咁就唔應該用公唔公平去評論這收生制度,只要按遊戲規則去參與就可以了,不過到派小學時,又世襲又統一派位,到時就更唔公平...

回覆:什麼才是真公平

簽名被屏蔽

引用:其實學校唔係想簡最叻既學生,而係同佢地教

原帖由 kbi 於 13-12-04 發表
其實學校唔係想簡最叻既學生,而係同佢地教學理念同方法最配合既學生。好似MS,佢地㨂未入學已經識晒A至Z既 ...
Agree

回覆:kbi 的帖子

Well said.

引用:好同意樓主我兩位小朋友都唔係特別叻和醒,+

原帖由 December_baby 於 13-12-04 發表
好同意樓主
我兩位小朋友都唔係特別叻和醒, 面試也不是全部答對, 但佢地都有兩間熱門幼稚園既 offer,
我揀 ...
超級同意

我女早幾年只面試了三間, 三間也算是區內家長熱選, 分別有一千多至三千人申請, 全部是正取生! 但同期認識的, 考八間至十間大多都唔得或只是後備生!

如果我是評分老師, 覺得女兒只有最後一間面試表現較好(但比較其他小朋友不出衆), 第一間唔會收, 第二間至多都是後備生!
我也非常認在考取N班和K班時, 家長的表現!

引用:記住,個世界唔係圍住我小朋友轉。 各校有

原帖由 寫我心中話 於 13-12-04 發表
記住,個世界唔係圍住我小朋友轉。

各校有不同遊戲規則,你要入去玩,就要跟規矩。
極認同!

引用:其實學校唔係想簡最叻既學生,而係同佢地教

原帖由 kbi 於 13-12-04 發表
其實學校唔係想簡最叻既學生,而係同佢地教學理念同方法最配合既學生。好似MS,佢地㨂未入學已經識晒A至Z既 ...
我阿女唔活潑㗎,淑女款,考SC無答過老師一句嘢,但考SC收咗(可能老師見佢係group in 有sharing)。阿女in LH 識曬做曬,waiting。考民生又答曬。GH 又好小淑女乖巧聽話feel。MS GH未放榜唔知。但SC and LH result 係out of expectation. 我反而抱住實唔得嗰啲就得咗,實ok 又唔得。學校有一定的收生標準。In N時全軍覆沒。經過今次K1 interview, 學識凡是平常心,自有安排。

其實到底咩係公平?咩係唔公平? 我唔讚成抽籤, 佢抺殺左家長同小朋友既努力...只能說每個人, 每間學校都會有自己既一套標準, 我地眼中, 自己既小朋友梗係好好,但係其他人眼中, 未必係一樣, 又或者有其他更叻, 更好, 或者應該講更合心意既人選......我只相信機會係留比有準備既人, 就算今日失意於幼稚園面試, 他日仲有好多好多機會, 今日唔得, 唔代表一世唔得, 做好自己,教好小朋友, 將來實有機會, 雖說名校生入大學機會比較大, 但屋村學校無人讀到大學嗎?我地做家長, 心態一定要正面正確,呢場仗要打20年, 唔好咁快氣餒, 老土啲講, 條條大路通羅馬, 成功唔只得一條路...

簽名被屏蔽

小洪寶 發表於 13-12-3 16:51
所以我唔會要求 "公平",輕鬆D,人地收就當佢識貨,唔收當佢走寶 共勉之 ...
講得好岩!!
我上年去IN, 失敗後都有唔開心, 但後來轉念一想, 係佢走寶姐~ 咁會開心D~

況且而家我都諗通左, 面試成功唔代表小朋友贏左, 面試失敗亦唔代表輸左, 人生只有同自己比先有意義, 只要今次表現比上次好, 我已經覺得羸左~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

KOALASHAU 發表於 13-12-3 17:48
好多家長都只會怪老師學校,但就從來無檢討自己應該點教同點幫小朋友。就算家長同小朋友都做得好好,咁又點 ...

講得好好..!其實我唔明點解家長成日話個仔做岩哂100%都唔reject都waiting~因為我地永遠都唔會知道老師既100分定義...真的呀..一山還有一山高....屋企老人家永遠都覺得自己屋企粒孫最叻!但我成日講...佢班上果d全部都係好叻...大家既強弱可能係唔同地方而己~~

我覺得最緊要唔好比到負面情緒或壓力個小朋友, 見完點都要讚下佢,上次係SC門口見到有家長見完出黎喪鬧個小朋友,好慘!

簽名被屏蔽

TOTALLY AGREED 講得好好..!其實我唔明點解家長成日話個仔做岩哂100%都唔reject都waiting~因為我地永遠都唔會知道老師既100分定義...真的呀..一山還有一山高....

回覆 December_baby 的帖子

Exacely!!

寫我心中話 發表於 13-12-5 11:52
上星期, 培正門口

見有個媽媽狂鬧個女
有咁既媽媽梗係喊啦

引用:Quote:KOALASHAU+發表於+13-12-3+17:48+好

原帖由 breadbb 於 13-12-05 發表
講得好好..!其實我唔明點解家長成日話個仔做岩哂100%都唔reject都waiting~因為我地永遠都唔會知道老師既10 ...
哈哈!好認同! 我老爺奶奶成日覺得自己個练全世界最醒咁:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題