用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何選擇 : SPCS vs 協恩
樓主: ppnbbw
go

如何選擇 : SPCS vs 協恩   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-3-19 14:40
其實我眼SPCS自己D文件夾個名好似係寫St Paul International College, 點解呢?

That's her sister school in Australia.

校風好...紥唔紮頭髮唔止一間SPCS瓜?

其實...形象好與否有無一致標準....一個話好...另一個話唔好...最終係??

abhead 發表於 15-3-20 11:44
打扮整齊如恰其份係中學生來說係一個健康的形象,而形象亦影響風氣,我認為女校風氣純樸緊要過英文叻。你 ...

形象....風氣.....打扮....有乜直接關係 ??
有打扮 = 純樸 ??
你 = 我 = 他 = 大家 ??

點解中學生一定要紮頭髮啊唔紮頭髮又代表甚麼
紮頭髮又代表甚麼 為何要執著這小問題

回覆:如何選擇 : SPCS vs 協恩

sorry 其實我係覺得紥唔紥頭髮一d問題都冇,各人有各人睇法,我就唔同佢呦喇,又唔係佢女响樹讀,風氣好否,自己心裡有數。
spcsps 出名唔多收插班生,阿女考 ps1 時,我見有1x個女仔排隊考 F2,咁最後有冇收人我唔知,但之後年年問女有冇插班生,佢答留班就有! 即係除咗嗰 4-5x個外來生,其餘都係附小,附小中又係大部份由 kg, nursery 上,由兩三歲教上來,有嘅成績算有交待。

Rattie 發表於 15-3-20 12:50
sorry 其實我係覺得紥唔紥頭髮一d問題都冇,各人有各人睇法,我就唔同佢呦喇,又唔係佢女响樹讀,風氣好否 ...
Paulinian............歸屬感

回覆:mcl203 的帖子

spcs 仲有大大小小不同類型的獎學金,academic, non academic, Paulinian award etc.  每班考頭幾又有,唔係計全級,出去比賽嬴又有,有心機要攞一樣半樣真係 ok 唔使係精英。中四考完 igcse, 有過半同學在中五、六兩年有多多少少的 scholarship。

醒目開學勳章

其實不紮頭髮不代表校風不好,我只係覺得d 女比教貪靚,只係看佢地的“夏天”特別長就知(純個人感覺). 當然,如果我間學校校服甘靚,我都想一年無四季,只係有夏天

講返校風,我日日見不小幼稚園,小學,中學學生,都不覺得佢地校風不好,d女仔都好乖

第二間直資我唔知,呢間如果個老師唔教書,分分鐘冇得留低。
至於教得好唔好,咁多老師,十隻手指有長短。今年個老師唔夾阿女,咪祈望下年唔再係佢教,揾明嘅同學幫手教返,又或者揾吓外援,邊間學校唔一樣?

引用:其實不紮頭髮不代表校風不好,我只係覺得d+

原帖由 CrabPincers 於 15-03-20 發表
其實不紮頭髮不代表校風不好,我只係覺得d 女比教貪靚,只係看佢地的“夏天”特別長就知(純個人感覺). 當 ...
Family fun day 直情有外面家長問佢哋有冇冬季校服,笑c人!
d女貪令正常過正常,可以唔換冬季就唔換住,一可以換夏季就第一時間換唔切!
嗱,換季要等指示,未落 order 冇女夠胆換季,試過一年熱到成卅度全校都著住件冬季! 我睇見都滴汗!
有朋友問: 唔係喎,我全年都見過有人著夏季。
啱,你冇睇錯,只要女女係代表學校出賽,係可以選擇著夏季,大家明白全年咁多大大小小的比賽…

回覆 Rattie 的帖子

就係鐘意佢似international school, 可以考香港及外國有名University. 淨係利樣已經比DxS 優勝。

DxS 分班
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2376861&highlight=spcs

若入了animal班,就等於入其他普通B1A學校冇乜分别。。。嘟好慘

引用:回覆+Rattie+的帖子 DGS+分班http://www.e

原帖由 charlieandlola 於 15-03-22 發表

DGS 分班
甚麼是animal 班?

charlieandlola 發表於 15-3-22 06:32

DGS 分班
咁外來生有冇機會入到這個 animal 班呢?是否全級最差的一班?

引用:回覆+Rattie+的帖子 就係鐘意佢似internat

原帖由 charlieandlola 於 15-03-22 發表

就係鐘意佢似international school, 可以考香港及外國有名University. 淨係利樣已經比 ...
咁我相信 dgs 精英要入外國名 u 都冇咩難度的,聽聞佢哋好多人兼考 GCE,而 DSE 的成績又咁標青。

引用:回覆+Rattie+的帖子 DGS+分班http://www.e

DGS 分班
被冠為 animal 班又的確難入耳咗d。記得N年前睇過一篇文章,主角係 dgs 外來生,說自己英文水平比 dgjs 差好遠,埋頭苦讀亦未能打入主流,附小生亦好少接受外來生,不過彼時中學未轉直資,現在可能唔同哂。
英小升英中較易適應,初段成績有明顯優勢,不過當中小生適應下來,中二、三就會追上來。

自發當然好,最重要係學校推行,又當大考成績。有多些公開試實戰經驗都好D。
‹ 上一主題|下一主題