用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS, SPCS, MCS, MSS
樓主: handh
go

HYS, SPCS, MCS, MSS [複製鏈接]

引用:Quote:Horsebbj+發表於+14-3-26+12:23+合唱

原帖由 rainbowcov 於 14-03-26 發表
當然會啦, 佢地唔係練一日半日, 係日日練, 人地就上堂學野, 佢地就唱唱唱, 點會識呀? 唔通只靠外補黎補救? ...
假設你講緊HY,校際音樂節期間,學校的時間表會有所調節,大部分的課堂會濃縮在上午,下午則是各個choir, orchestra, symphony band的練習時間。一來這些團隊人數眾多,剩餘在課室的同學不多,老師亦多是做些增益的功課、溫習。二來有些老師甚至會在課餘、晚上再將當天的重點用其他途徑向沒上堂的同學敎授一次。基本上應不會發生:人人在上堂,得我女兒一個要為合唱團練習而犧牲。

BallBallMaMa 發表於 14-3-26 15:47
假設你講緊HY,校際音樂節期間,學校的時間表會有所調節,大部分的課堂會濃縮在上午,下午則是各個choir, o ...
講得無錯

回覆:HYS, SPCS, MCS, MSS

我當年喺HYS係合唱團,中樂團,仲有參加朗誦節,會考4A4B1C,因唔想考AL,中六後入咗中大。

合唱團同中樂團嘅經歷令我明白有啲嘢真係要苦練。好多次想放棄,因為真係好辛苦,指揮又惡,但係我知道,成功係要付出,加入咗團體要負責,呢啲對讀大學以致以後立身處世好有用: 工作辛苦俾老闆鬧唔放棄,婚姻唔愉快唔放棄,婆媳有問題唔放棄,情緒病唔放棄……

人生除咗讀書仲有好多嘢值得學,團隊訓練令人明白何謂堅持,仲有自己一個人嘅表現同決定會影響其他人。一齊玩合唱團、樂團嘅同學,有醫生,會計師,律師…… 團隊同學業唔係對立,只要安排得當就可以。

handh  "工作辛苦俾老闆鬧唔放棄,婚姻唔愉快唔放棄,婆媳有問題唔放棄,情緒病唔放棄……"   發表於 14-3-27 18:51

YolandaTam 發表於 14-3-27 18:19
我當年喺HYS係合唱團,中樂團,仲有參加朗誦節,會考4A4B1C,因唔想考AL,中六後入咗中大。

合唱團同中樂團 ...
讚成Yolanda的睇法

重要是將時間分配得好就無問題。

除讀書外,就是想囡囡學會努力,堅持,永不放棄精神!

引用:我當年喺HYS係合唱團,中樂團,仲有參加朗

原帖由 YolandaTam 於 14-03-27 發表

合唱團同中樂團 ...

‹ 上一主題|下一主題