用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll 還是 陳守仁
樓主: mark_six
go

Maryknoll 還是 陳守仁 [複製鏈接]

引用:完全唔駛揀: 冇細妹:瑪利諾 有細妹:一定

原帖由 kaboBB 於 14-06-17 發表
完全唔駛揀:
冇細妹:瑪利諾
有細妹:一定瑪利諾

回覆:Maryknoll 還是 陳守仁

我諗依個post應該結束,朋友亦已有決定。我朋友只想早點決定,免得學校通知拖多一日才放位。佢由始至終都沒有hold多一個位,只留一個佢最想要的,抽到獎亦放了另一私校。
其實TSL一直係佢地想比小朋友成長既地方,奈何只係入了waiting list,哥哥和妹妹亦很想一齊返學放學。得悉抽獎結果當日,朋友帶了孩子到MCS望望佢自己的學校,小朋友抗拒亦只希望和哥哥一齊讀書。這是朋友一直擔心的問題。

definitely MCS

mark_six 發表於 14-6-18 10:32
我諗依個post應該結束,朋友亦已有決定。我朋友只想早點決定,免得學校通知拖多一日才放位。佢由始至終都沒 ...

雖則同小朋友商量下,有時比佢選擇下係好事,但唔可能每件事情都由小朋友話晒事,尤其日後可能影響深遠既事情。

小妹妹選 TSL 既原因只有一個,因為哥哥,但哩個只係家長為子女選校既原因之一。

你叫你朋友咪諗啦, TSL大把細佬妹排緊, 上年都有好多唔收既CASE,真係有CALL先算啦。而家抽到心頭好, 又可以帶埋比個細細妹, 又可以有好好既龍校, 唔去就真係玩野!

呢D名副其實庸人自擾呀!

呢度d人,完全吹水。有得比???

回覆:mark_six 的帖子

識得有人St paul convent 同Marymount 收都即棄TSL.

當然Maryknoll la!  還有細妹跟尾, 無細妹都照樣選Maryknoll.  我都好想阿囡讀maryknoll,但唔係呢個網,無機會啦!  考到陳守仁,就應有能力讀到maryknoll la!!

講真, 係陳守仁讀又真係好開心既! 但去到呢幾年咁CRAZY 既小一選校(即可預視六年後既升中選校), 有龍校就當然係心目中加分啦! 仲要有唔差既龍校, 仲唔去咩! 陳守仁係咪真係比人差我唔見得, 但冇中學一條龍就絕對係事實。

Sure Maryknoll. It is well known with good reputation and history in Hong Kong and back up with band 1 Seconday Placement. For TSL, although the no. of applicant are crazy, it is only district school.

‹ 上一主題|下一主題