用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想二年班放手, 應如何處理?
樓主: Jessy
go

好想二年班放手, 應如何處理? [複製鏈接]

請問在小學,欠交功課的話,學校會怎樣? 例如罰留堂?記缺點?

kingkingxoxo 發表於 14-6-23 14:16
係喎,我從來都唔跟貼,做功課係佢責任。

我兒子K2已經係咁

你地d小朋友好勁, 幼稚園的功課如果唔跟我個囝真係唔會識做羅, 連題目都唔識睇跟本連要做乜都唔知.  
希望每天開心渡過 ;-)

魚兒小寶貝 發表於 14-6-23 14:55
請問在小學,欠交功課的話,學校會怎樣? 例如罰留堂?記缺點?

間間唔同喎, 我o個間寫手冊第日補交返就ok了.

引用:Quote:kingkingxoxo+發表於+14-6-23+14:16+

原帖由 Jessy 於 14-06-23 發表
你地d小朋友好勁, 幼稚園的功課如果唔跟我個囝真係唔會識做羅, 連題目都唔識睇跟本連要做乜都唔知.   ...
老師一定有講點做,佢哋會有概念

kingkingxoxo 發表於 14-6-23 15:12

因為我囝上堂發夢.

引用:Quote:yeeyeey2k+發表於+14-6-23+13:50+我k

咁我都會分開慢慢背, 之但係我想佢明白左個concept先, 我個囝學野好慢, 要解釋到佢明呢樣至難.  ...
首先要佢哋明白倍數概念,幼稚園其實有教2,5,10既倍數,佢哋up到下,你再用啲具體例子教下,佢會明白多啲。

回覆 Jessy 的帖子

無錯係架...追到字之後...又到理解力有問題...

但求佢地有進步就算好了...如果要追到...可能要再花多好多心力..咁大人同小朋友都會好大壓力了..

引用:回覆+Jessy+的帖子 無錯係架...追到字之後

原帖由 kangaroo1101 於 14-06-23 發表

試下從生活中學習,帶佢去超市買餸

原帖由 kangaroo1101 於 14-06-23 發表

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

一間間唔同..

第一次多數寫手冊...小息去一個central地方做番

我仔果間如果一星期有5次欠交...記缺點..

引用:Quote:原帖由+Jessy+於+14-06-23+發表你地d

原帖由 kingkingxoxo 於 14-06-23 發表
冇錯,有聽書多數識做,同埋題目來來去去都係果啲字詞,睇得多會記得。或者有啲小朋友解題會有啲問題,如下次再遇上呢類問題,家長可先問下佢點做,如發現佢理解錯左,可藉住呢個機會教下佢。

引用:回覆+魚兒小寶貝+的帖子 一間間唔同..第一

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

一間間唔同..
我前上年放手俾小二既侄仔自己做,結果一個學期欠交15次…,第2個學期1次都冇,仲攞埋勤交功課獎。

yeeyeey2k 發表於 14-6-23 15:49
首先要佢哋明白倍數概念,幼稚園其實有教2,5,10既倍數,佢哋up到下,你再用啲具體例子教下,佢會明白多啲 ...

你囝間幼稚園程度咁深既, 我地一年級才學, 不過你都講得岩, 2同5既乘數應該易明D.

kangaroo1101 發表於 14-6-23 15:51

係呀, 不過我見岩岩考完試, 咪每日比一篇閱讀理解佢做羅, 同埋諗住呢個暑假同佢記返一年級中文科同常識科佢唔記得的生字, 希望我講得出做得到啦.......

我唔想逼得太緊, 係咁多算了, 其他順其自然.

呀...仲有同佢去圖書館借左D書回家睇羅, 不過佢暫時都剩係借漫畫書.

引用:+本帖最後由+Jessy+於+14-6-23+16:24+編輯+

試下引導佢睇啲短篇故事,漫畫類書籍對學習文法同文章結構方面冇咩好處。或者試下適當引入獎勵計劃,例如每完成幾多篇/本就可以得到獎勵,可獎去公園/沙灘等地方玩,如佢鍾意實物,獎佢鍾意既禮物,記住要限定幾多錢。我小朋友既獎勵係實物,阿仔當日完成5本書,獎一個印仔,10本書就2個印仔,達唔到獎勵既數量就冇印仔,儲齊10個印仔可自行選購$100內禮物一份,20個就$200內禮物,如此類推,希望藉此教到小朋友儲蓄同努力睇書。至於睇邊啲書,由我去挑選,我會盡量揀佢會有興趣既中英文書籍。

之前有JM提過我...個仔認字有困難其實睇書太多字唔識會好有錯敗感..

所以我依家揀書都揀得好小心架..

之前買左"屁屁超人"系列..男仔好多都like..不過我自己覺得個仔都係投入唔到..

依家佢反面睇緊"小樹苗"的"依"索寓言...可能係字少D..圖畫多D..又投入到少少..

之前比佢睇喜羊羊...不過依家慢慢介緊...希望佢理解力好D..

仲為左唔好比佢依賴我讀書佢聽..依家睇書時間係佢睇一本, 我睇一本咁..每日半小時...希望浸到D成績啦..

引用:回覆+Jessy+的帖子 之前有JM提過我...個仔

之前有JM提過我...個仔認字有困難其實睇書太多字唔識會好有錯敗感..
屁屁超人係講咩ga?單本定套裝書?

回覆:yeeyeey2k 的帖子

套書

‹ 上一主題|下一主題