用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 排位如下, 是否太保守??
樓主: bidbid20052005
go

48網 排位如下, 是否太保守??   [複製鏈接]

我覺得秀明好過聖安當,不過聖安當個名以前出名啲,加上有聖安當女書院,好似升上去有個保障咁,但呢兩間我都評佢2線,起嘛佢敢post升中成績出黎

阿女較好動,可能秀明活動教學啱佢D。有冇人對秀明小學多D了解?

回覆:Elsa_y 的帖子

我今年甲一基顯,乙一基顯,乙二聖愛德華,乙三樂華,最後派左樂華
聖愛乙2完全無機,(除非number前),我去聖愛攞叩門表見到2個家長,佢地都係乙1基法,乙2聖愛,乙3樂華,大家都派樂華
聖愛好多人乙1,所以不如諗下其他2線放乙2。
順便一提,樂華真係不錯學校,好多人同我講呢間天主教學校唔錯,我仔參加過小一體驗班後好鐘意,接觸過老師都好好,位置就麻煩,我住油塘要轉2次車,好彩最後叩到油塘基顯。
還有仲有幾個月,大家多點參觀2線學校,有倆手準備,排2線排得好,到叩門只需揀1線叩,不用費心再叩2線

回覆:idemily 的帖子

請問下,基顯和基法屬于一線還是二線?

idemily 發表於 14-7-28 18:01
我今年甲一基顯,乙一基顯,乙二聖愛德華,乙三樂華,最後派左樂華
聖愛乙2完全無機,(除非number前),我去 ...
我個仔去完樂華體驗日都話好鍾意間學校同老師,排乙三係因為校舍無基法咁大。
對我黎講基法同樂華位置都ok,都要坐車,反而聖愛德華就無咁方便,因為無車到要行,都幾遠
我諗住少人簡聖愛德華所以排乙二,始終就腳二線學校有限

想參觀秀明同堅樂,但佢吔都話無開放日,可以點?

聖愛係藍田2線首選,得德兆,平兆,循道同呢間,有啲心頭唔高仲放第1,佢好係好在响藍田,實唔驚無人揀,所以唔係住藍田都真係不宜選佢乙2,2線其實都幾多選擇

kathysiu829 發表於 14-7-28 19:01
我都好想參觀秀明

回覆 Hong497 的帖子

其實我理解1線小學係派BAND1 & 2 中學比例個百份比, 之前係BK有人解釋過, 所以德兆, 平兆, 藍循, 油塘基法, 油塘基顯, 聖馬太, 都係一線小學, 至於邊間好就要睇下間學校理念同教學模式 啱唔啱小朋友
如果話聖愛同樂華, 我參觀過2間都唔錯, 樂華老師樸實, 認真, 同好多都好NICE, 聖愛老師同學生似朋友咁相處(有家長會覺得態度寸), 但我感覺就同學生容易溝通, 加上佢地資訊科技教學很好, 我都參觀過基樂(樂華村) 校舍舊, 硬件一般, 但勝左老師有鬥心, 歷史耐老師好多經驗

醒目開學勳章

引用:想參觀秀明同堅樂,但佢吔都話無開放日,可

原帖由 kathysiu829 於 14-07-28 發表
2間都有參觀架,可能現在暑假無人,試下9月開學再打去問

janice_BB 發表於 14-7-30 21:07
2間都有參觀架,可能現在暑假無人,試下9月開學再打去問
希望真係有機會去秀明睇睇,因為將會擺佢乙二,乙一會放油基法。油基法難抽,所以都好大機會入秀明,見好似好多在秀明讀的小朋友都讀得好開心,又話係活動教學,加上升中結果又幾好,希望冇選錯

秀明擺乙二?呢間學校唔係擺乙四都嫌前咩??!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:秀明擺乙二?呢間學校唔係擺乙四都嫌前咩?

原帖由 奥脫福 於 14-07-30 發表
其實乙二,三有乜好選擇?

griffinma 發表於 14-7-31 10:27

其實乙二,三有乜好選擇?

個人認為成個觀塘網都好似「人口爆炸」咁,小班變哂大班!反而隔離46
可能重有少許「淨土」。雖然他區位學額較少,但當眾人焦點皆在區內熱
校時,選外區的學校反而有機會面對較少競爭。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

但46網學校有啲都幾格薜,仲有,我地呢邊分分鐘過對面海仲快,想當年派左坪石,間學校上堂時間都多人成粒鐘,加上車程時間,唸起都想喊

奥脫福 發表於 14-7-30 22:51
我諗住二線間間差不多, 所以選近D!
聖安當-  乙二要抽, 又怕太傳統教學, 唔啱我女

聖爱德華- 最近, 但本人唔太鍾意呢間學校

陳呂-  一入學就有精英班, 感覺有D 壓力

十五十六,  依家諗住放秀明 乙二,  就非常保險

回覆:48網 排位如下, 是否太保守

我今年都係將秀明擺响乙3

回覆:48網 排位如下, 是否太保守??

有興趣jm可試。

如果陳呂放乙三機會大嗎?

引用:如果陳呂放乙三機會大嗎?

原帖由 Elsa_y 於 14-08-05 發表
如果陳呂放乙三機會大嗎?
今年陳吕放乙三必入,放乙四要抽。

lauwingtai    發表於 14-8-6 09:52
‹ 上一主題|下一主題