用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 香港讀大學定英國讀書?
樓主: brother4
go

香港讀大學定英國讀書? [複製鏈接]

引用:Quote:smallfoothk+發表於+14-7-26+15:12+

原帖由 RT 於 14-07-26 發表
係呀, 識得朋友囝囝係HKU讀緊, 明年都會去芬蘭交流半年, 係幾好既體驗黎 ...
現在間間大學都有不少交換生機會。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+14-07-26+發

原帖由 shadeslayer 於 14-07-26 發表
當孩子大學畢業,己二十一歲,性格大致已成,見識下的效果己大減。如真的要二十一歲才出外見世面,可以在香 ...
我都傾向俾孩子出國讀大學,特別是今時今日香港太紛亂

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-07-26+發

原帖由 poonseelai 於 14-07-26 發表
我都傾向俾孩子出國讀大學,特別是今時今日香港太紛亂
在大時代,都是一個很好的鍛鍊。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:香港讀大學定英國讀書?

英國讀founation如考不好,咁你有後路?若冇,就雙失(失本地及英國U)

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+14-07-26+發

原帖由 shadeslayer 於 14-07-26 發表
當孩子大學畢業,己二十一歲,性格大致已成,見識下的效果己大減。如真的要二十一歲才出外見世面,可以在香 ...
其實唔同年齡有唔同體驗,唔可以講過左某年齡,得著唔大或效果差。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-7-27 12:05
其實唔同年齡有唔同體驗,唔可以講過左某年齡,得著唔大或效果差。
我意思係,任何體驗,影響一個人的性格,是年幼時比較大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題