用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? ...
樓主: 巴士
go

有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? [複製鏈接]

crm1chm 發表於 14-11-1 17:24
講緊邊間 offer 先? 某間學學校十個考九個有 offer....
好想知那一間十考九中?thx

rockyng  係囉? 邊有咁多位?  發表於 14-12-12 21:19

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer?

我之前上左一個月冇上,要同佢糾正返冇上過面試班,太過公式化,覺得禮貌真係要自己教,暫時1間offer, 做功課個間就first wait, 其它有報個d都有2nd in(除左神校),等result

993rs 發表於 14-11-1 02:28
並非在鼓吹任何人讀或唔讀面試班... 只是發洩用後感

名不會開。

有名幼稚園有做你唔知嗎?

回覆:巴士 的帖子

我女上了半年的面試班,暫時成積都幾好,4 offer,4 waiting, 3 reject. 2間等result,1 間未考。亞女都係文靜怕羞的,上完面試班可以改善到她對答的聲線,和提醒她減少小動作。反而後悔無上埋上半年的班,上半年主力學說話技巧和講故事,但上年想報時已太遲,報唔到。不過我知亞女的quali,全部神校都無份,有offer都是無噤多人爭的學校。

ppmmbb 發表於 14-12-12 10:26
有名幼稚園有做你唔知嗎?
普及嗎?有代表性嗎?what's your point?

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

倒轉問: 無讀面試班但有offer 的小朋友?
相信都有唔少。

xxxxxxxxxxxxxxxxx

原帖由 pentium 於 14-11-02 發表
音小?

引用:+本帖最後由+snow228+於+14-12-12+22:30+編

原帖由 snow228 於 14-12-12 發表

音小?
肯定不是音小,只是說今年, 因有好多同學今年冇音小offer, 我覺得音小是int得好認真就真. 所以都唔明點解有些人成日醜化它.

我大囡上年有讀面試班,個人認為有一定幫助,當攞料攞經驗,我個女上左面試班九個月,好似教叫咩名咁,我未聽過老師話錯,只係聽到老師話…我(老師)叫xxx(呀囡名) 喇,呀囡就好開心咁笑,上堂完全冇壓力,呀囡好鐘意上,反而仲有自信左,因為老師會鼓勵呀囡去試去表達,所以某程度上都好關老師經驗同教法事,亦有聽聞過有d  centen會請d現職幼稚園老師,心理學家教,但面試既經驗係0又係冇幫助。呀囡到而家都有sfa ,德望,陳守仁收左,不過最心儀的女拔就冇2nd,我已經好滿足。

引用:我大囡上年有讀面試班,個人認為有一定幫助

原帖由 adaandava 於 14-12-13 發表
我大囡上年有讀面試班,個人認為有一定幫助,當攞料攞經驗,我個女上左面試班九個月,好似教叫咩名咁,我未 ...
陳守仁知結果了?

係陳守仁有 3rd in

引用:我大囡上年有讀面試班,個人認為有一定幫助

原帖由 adaandava 於 14-12-13 發表
我大囡上年有讀面試班,個人認為有一定幫助,當攞料攞經驗,我個女上左面試班九個月,好似教叫咩名咁,我未 ...
你是否話阿sir講英文怪怪地果間?

回覆:babycute2009 的帖子

前年,我仔叩門。老師問,平時邊個照顧你?(媽咪)   媽媽平時做乜?(洗衫煮飯陪我玩),媽媽陪你玩乜?(踢波捉棋去公園)
所以,現實中是會問關於媽媽的

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

我阿仔都係內向型, 上左堂後好似冇咁怕生普.
不過有經驗既老師一定睇得出.

我同阿仔都報左成10間, 而家有 2 offer, 2 waiting, 仲有3間等緊消息....

其實我覺得唔係報神校可以唔報面試班, 因為一般學校都唔會問到咁"鵰"轉. 操吓學校比果啲sample question 夠應付了 (我地冇報神校)

引用:Quote:crm1chm+發表於+14-11-1+17:24+講緊

原帖由 pentium 於 14-11-02 發表
其實現在很多二三線直資私校,都三千人爭. 社會鼓吹寧讀二三線直私不讀非神官/資助 ,所以面試班大有生意亦有用.但家長要留意 expectation differences. 有D家長 讀完考到二三線直/私都超 happy. 但原來有D ecpect 讀完入到神校,小心小心

引用:Quote:原帖由+巴士+於+14-10-29+發表我諗緊

原帖由 mandycmt7 於 14-10-29 發表
我冇幫阿女報面試班,佢有幾間offer,個人認為唔一定要報。
請答題。

引用:Quote:原帖由+mandycmt7+於+14-10-29+發表

原帖由 behappydad 於 14-12-14 發表
請答題。
答咩問題?

個人認為讀唔讀面試班睇小朋友本身性格. 我女唔怕陌生人, OK MATURE, 考小學SO FAR結果都幾好.
唔夠膽講如比女入面試班, 今日考小一既成功一定會更好定點樣, 不過我興幸自己冇額外花錢比佢參加面試班就係唔想佢既反應被(夫見)範化.

elmobeebee 發表於 14-12-12 19:16
倒轉問: 無讀面試班但有offer 的小朋友?
相信都有唔少。
我仔冇讀面試班, so far幸運地已有offer, 有waiting, 另亦有未出result的! reject暫 1 間.我唔肯定讀面試班的成效, 但一直有個迷思讀完會否"被定型"?
至於禮儀同對答自小屋企同學校都有教, 學術又冇得速成, 考慮了一段時間, 決定唔讀面試班, 至今沒有後悔。

引用:Quote:elmobeebee+發表於+14-12-12+19:16+

原帖由 mydearson 於 14-12-15 發表
我仔冇讀面試班, so far幸運地已有offer, 有waiting, 另亦有未出result的! reject暫 1 間.我唔肯定讀面試班 ...
我仲有個迷思 ... 讀international kg會否被大部份私校睇高一線。
我仔仔都無讀面試班,考5間私校,有一個offer。佢係讀local kg, 我哋無特訓佢去interview。

‹ 上一主題|下一主題