用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 35校網
樓主: charchar2001
go

34校網 vs 35校網   [複製鏈接]

回覆 lauwingtai 的帖子

Totally agreed. That's why we give up the lucky draw although we lived in net 34.

引用:得15分...+想博天神..因為仲有細女....+博

原帖由 mukmuk 於 15-01-08 發表
得15分... 想博天神..因為仲有細女.... 博到有10幾年煩少d, 不過壓力一定爆煲.. ...
呢間識10個揀都唔知有無一個中,大抽獎得37定38個位。抽到真係超 lucky, 但要小心比你抽到,都要跟得到先去,超深。 要考慮小朋友資質,唔係一家大小都辛苦。

引用:Quote:原帖由+mukmuk+於+15-01-08+發表得15

原帖由 sissysze 於 15-01-09 發表
呢間識10個揀都唔知有無一個中,大抽獎得37定38個位。抽到真係超 lucky, 但要小心比你抽到,都要跟得到先去 ...
唉,真係好難決擇,兩難局

回覆:34校網 vs 35校網

引用:Quote:原帖由+mukmuk+於+15-01-08+發表得15

原帖由 sissysze 於 15-01-09 發表
呢間識10個揀都唔知有無一個中,大抽獎得37定38個位。抽到真係超 lucky, 但要小心比你抽到,都要跟得到先去 ...
所以我說除非有私小back-up,否則應想清楚是否去搏這一舖,搏不到,便要讀6年寶校。

fishballbaby 發表於 15-1-14 16:20
所以我說除非有私小back-up,否則應想清楚是否去搏這一舖,搏不到,便要讀6年寶校。

...
住得35網, 唔理你揀邊間, 預咗唔得就係讀孖寶之一, 無話搏唔搏; 我一早講咗, 唔想搏咪轉網囉!

而且考學校唔一定考到, 但有得抽就一定要抽.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-01-09+發表呢

原帖由 fishballbaby 於 15-01-14 發表

...
甘派唔到都重可以去叩門,唔一定六年寶校

回覆:Heidi321 的帖子

宗教分係第一輪自行收生先計,第二輪真係大抽獎

回覆:wklwkh 的帖子

35網,如果我自己會選,黄埔宣道,奉基千禧,馬頭涌(紅磡灣),奉基。我係以舊年過來人的心得俾意見。34網就真係似中六合彩的運氣。我有朋友抽中協恩,不過之後要返補習社,因為很谷。所以你要睇埋小朋友性格同埋自己的耐性。

tiffany

引用:35網,如果我自己會選,黄埔宣道,奉基千禧

原帖由 cheungtif 於 15-01-19 發表
35網,如果我自己會選,黄埔宣道,奉基千禧,馬頭涌(紅磡灣),奉基。我係以舊年過來人的心得俾意見 ...
其實41網會否比35網好?好似學位多D選擇?

回覆:charchar2001 的帖子

競爭—樣咁激烈。。。。

tiffany

charchar2001 發表於 15-1-20 15:14
如果心頭低,41網其實唔算難抽既,不過,住得41,好難心頭唔高

charchar2001 發表於 15-1-20 15:14
41網的九龍塘基華&九龍城聖家,舊年乙一仍是收齊,若心頭真的不高,確是個穩陣選擇。

引用:Quote:charchar2001+發表於+15-1-20+15:14+

原帖由 lauwingtai 於 15-01-20 發表
41網的九龍塘基華&九龍城聖家,舊年乙一仍是收齊,若心頭真的不高,確是個穩陣選擇。 ...
住得41,甘唔甘心放棄mcs & ls 唔抽,揀呢二間呀

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-01-20+發表

原帖由 sissysze 於 15-01-20 發表
如果在41,唔知抽唔抽好

sissysze 發表於 15-1-20 22:46
真係睇用家點想法,心頭有幾高,住35網,黃宣或奉基千禧得四成幾英中,乙一咁都要抽,住41網,基華近五成英中,KC聖家更超過五成英中,乙一就入硬。在41網,最難唔係「大抽獎」,最難係「睇得開」。

Tintin926  Why  發表於 15-1-20 23:11

lauwingtai 發表於 15-1-20 23:09
真係睇用家點想法,心頭有幾高,住35網,黃宣或奉基千禧得四成幾英中,乙一咁都要抽,住41網,基華近五成英 ...

請問如何得知基華近五成英中?似乎其網頁只公佈升中派往中學的名稱,卻沒有公佈升英中的實則數據喎!

回覆:34校網 vs 35校網

estherlai 發表於 15-1-20 23:28
請問如何得知基華近五成英中?似乎其網頁只公佈升中派往中學的名稱,卻沒有公佈升英中的實則數據喎! ...

去了基華open day,我見親老師就問,最終有三位肯答,都話有五成英中。

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+15-1-20+23:41+

原帖由 lauwingtai 於 15-01-20 發表
果然好寶貴資訊,大家有什麼意見

‹ 上一主題|下一主題