用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 bank account
樓主: AS-Ma-Ma
go

bank account [複製鏈接]

Ding 發表於 15-6-11 11:17
阿仔細仲未可以自己去開戶口,所以用住香港提款卡先
HSBC UK 兒童戶口,7歲已經開得,11歲就可以有 debit card。其他英國銀行,我就唔清楚。

回覆:wloi 的帖子

可以自己去開嗎?但每星期只有星期日可以出去,應該無銀行開門

Ding

Ding 發表於 15-6-11 14:24

呢樣我又唔清楚,因為我認識的人,係帶個小朋友去開學時,同個小朋友一齊去銀行開。
你可以send 個 email 問問銀行。

我女張 英國debit card,我在香港幫佢開。

回覆 Ding 的帖子

自己去開要有學校信,因冇住址証明。以前呀仔學校一批帶學生去開戶口,文件幫學生準備好。
我有朋友仔的學校不肯出信比學生開戶,要我英國朋友借用地址及親自帶去䦕戶。
所以開咗學校先。

回覆:noel2010 的帖子

因為全級得佢一個香港人,可能唔想特登搵一個老師在 office hour 帶佢去開掛。當時我同佢去開學又唔係住學校個 town 所以都無搞。不過衣兩年佢用 ATM 卡都無問題,係試過 HK Bank 打電話嚟搵佢問有關海外提款嘅事,叫呀仔打電話同佢地 confirm 之後就無事。

Ding

醒目開學勳章

引用:可以自己去開嗎?但每星期只有星期日可以出

原帖由 Ding 於 15-06-11 發表
我都有考慮銀行開放的問題,萬一阿仔唔見卡或食卡,要去銀行辦理的話,阿仔平日又不能離開學校,而且年齡細,又未必處理到,咁可能要揾 guardian 幫手喎,但咁我又唔想喎 但 hk 開卡的話,可以假期返港時才辦理,我又可以之前幫阿仔補失先,咁好似方便d,唔知我有冇唸錯呢

wing530 發表於 15-6-12 02:20
我都有考慮銀行開放的問題,萬一阿仔唔見卡或食卡,要去銀行辦理的話,阿仔平日又不能離開學校,而且年齡細 ...
不過debit card會方便好多,小朋友完全不用去銀行。平時買野,就算一磅兩磅,都可以用debit card買。香港提款卡就無辦法咁用。我聽另一位同校家長講,佢個小朋友返英國時,在機場跌左debit card,報失左之後,學校派人陪佢去學校附近的銀行攪補領。

其實你可以今個暑假在香港幫佢申請張debit card.

回覆:wloi 的帖子

忘記了HKBC香港總行預約辦咭電話了,有人知道嗎?

wloi  28223939  發表於 15-6-12 11:47

醒目開學勳章

引用:Quote:wing530+發表於+15-6-12+02:20+我都

原帖由 wloi 於 15-06-12 發表
不過debit card會方便好多,小朋友完全不用去銀行。平時買野,就算一磅兩磅,都可以用debit card買。香港提 ...
多謝你的建議呀,英國debit card 我已申請左了,hk的ATM card 只係做 backup 咋

回覆:bank account

i studies my gce a level n uni in the uk for 5 years
i went to hsbc to apply for a debit card, its in grey colour
hope this help

‹ 上一主題|下一主題