用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 聖瑪加利男女小學
樓主: 幸福花師奶
go

德雅vs 聖瑪加利男女小學   [複製鏈接]

德雅小學跟德雅中學乃直屬關係.
直屬中學經扣除重讀生及自行分配學位數目後,可為直屬小學保留最多餘額百分之八十五的學位.  

回覆 lightingchung 的帖子

那間校好,其實要看小朋友资質和是否谷得.  如小朋友叻又肯谷,德小會好D.   但小朋友不受谷,或資質平凡或未係時侯發揮,那SMC會適合D.  壓力少D和多D親子時問,成绩可以在12年內慢慢追.

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

Smc 語境好,孩子又能在愉快、鼓勵及正面的環境中學習。透過多元化的學習活動,孩子有更多機會主動學習,而不只是為不停不休的默書、考試、分數而spoon-feed死記,係香港云云的本地學校中十分難得。我十分慶幸兒子能在這種健康環境成長。

引用:Smc+語境好,孩子又能在愉快、鼓勵及正面的

原帖由 Jules_S 於 15-03-22 發表
Smc 語境好,孩子又能在愉快、鼓勵及正面的環境中學習。透過多元化的學習活動,孩子有更多機會主動學習,而 ...
請問你兒子現在smc讀緊?幾年班?

回覆:ETMAMI 的帖子

Yes, 一年級,感覺學校功課重質多於量,讓孩子有選擇及創意的空間。亦問過較高年級的同學,功課量相對於其他學校少多了。

hkpapa852 發表於 15-3-19 13:36
唔可以話你錯, 但又啱唔晒.

SMC: 一定可以直升
啱啱睇過德雅中學既校務報告, 原來德雅中學近兩三年畢業生表現唔錯, 已達B1尾B2頭水平, 入讀大學學士學位課程比例比不少傳統B1名校還要好 (比瑪神, 聖類斯還要好), 似乎我之前講既條件一要改下先得.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-19+13:36+唔

原帖由 hkpapa852 於 15-03-23 發表
啱啱睇過德雅中學既校務報告, 原來德雅中學近兩三年畢業生表現唔錯, 已達B1尾B2頭水平, 入讀大學學士學位課 ...

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-19+13:36+唔

原帖由 hkpapa852 於 15-03-23 發表
啱啱睇過德雅中學既校務報告, 原來德雅中學近兩三年畢業生表現唔錯, 已達B1尾B2頭水平, 入讀大學學士學位課 ...
Happy to hear that good results from u.  Thanks for the updated information.

「二線」小學。。。

我對眼唔慌唔笑到剩番兩條線!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

我想多d

引用:我想多d +

原帖由 kirstyau 於 15-03-24 發表
我想多d
你是有那一間offer?點解要喊呀?加油啦,總有書讀,不要愁

kirstyau 發表於 15-3-24 08:15
我想多d
你唔係由德雅轉咗去SMC呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:FortuneBB 的帖子

唔係,阿女德雅轉走左去津小(因為有妹妹),不過心痛德雅比人話2線小學,係2線私小,但學術拍得住好多一線津小!

回覆:hkpapa852 的帖子

係津小

回覆 kirstyau 的帖子

請問可否講吓德小男仔情況? 因為我囝囝唻緊都入讀小一, 始於係男仔, 所以有啲擔心

kirstyau 發表於 15-3-24 13:19
唔係,阿女德雅轉走左去津小(因為有妹妹),不過心痛德雅比人話2線小學,係2線私小,但學術拍得住好多一線津 ...
每個人對所謂"一線","二線"都有唔同定義. 有D人覺得唔係聖喇拔就唔算一算, 無謂太認真.

而純以升中派位數據嚟參考, 德雅(其實無實質數據公佈)絶對比不上大家心中所謂既一線, 如APS, KTS, SFA呢個都係事實.

回覆:wingwing1205 的帖子

男仔,我女班小一差不多1/4男仔,班班%差5多,近2年應該再多d, 因為競爭大,多左男仔就算少男仔都入讀

所以我話2線私小,2線小學我會理解係overall 黎講等同2線津小

即我覺得德雅等同好多一線津小,神津除外,如我抽唔到一線津小,我會選擇德雅!

kirstyau 發表於 15-3-24 13:49
即我覺得德雅等同好多一線津小,神津除外,即如我抽唔到一線津小,我會選擇德雅!

...
八啩問下, 你大女插咗入間一線津小? 有直屬中學?
‹ 上一主題|下一主題