用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。 ...
樓主: daddydaddy
go

六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。 [複製鏈接]

回覆:happyeveryone 的帖子

其實已經咨詢,亦有公佈咨詢結果,大家可參見九月份尾,十月頭的通告,或者可以話,現在校長最後決定不是跟著咨詢結果去訂

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

其實改革與否歸根到底都係高中,高小校長和辦學團體的target.根本家長no say!
今年數字面上派回中學部看似多了(76 vs 65), 但如果係明眼人心思細密地研究,
其實真相是和舊年一樣, 今年是5班,比往年多一班.

而且今年小六生(岀生率偏低), 間間學校都派得好,不只是高主教小學.
所以咁早commont高小派得好,實在言之尚早!

引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 其實改革與否

回覆 ss429 的帖子

當時2014年9月,新校長上場,在全沒有諮詢家長下(之後有家長大力反對下先去出份問卷問下意見咋),就強行推行3測3考,第一次test 更出了中文和英文好深好多版的死亡之卷,攪到好多人唔合格,結果呢,好荒唐嘅做法係將同學仔中文卷一加分拉 curve (但加分多少又並不劃一,又不會向家解釋喎) (當中有D同學拉完curve 後也未能合格)。隨之而來係有同學仔退學潮(當然校長也不太 care有人退學)。
到了17/1/2015 校長攪 briefing, 完全冇向家長誠意交待番這幾個月來學校政策發生的亂子,在briefing 重覆不斷講學生有幾開心,連講到學生去地質公園也講好多好耐,跟本完全無正視家長的訴求。當日,只有副校長和主任及老師去安撫家長,答家長問題,要多謝他們的解答。

那時當有人問校長關於會否再改兩測兩考時,校長是只輕輕帶過話 review 緊。之後一直完全沒有聲氣。直至最近出通告話改2測2考。點解校長的學校政策可以隨時點轉就點轉都得,校長係不會諮詢家長,家長和學生都只能做白老鼠任她試,我哋根本無所適從。

作為家長,大家也希望學校繼續進步。但也請校長能多聽家長,她的教師團隊的意見,不要再強行推行一些急進的改革。

回覆:Gerard 的帖子

喺高小返學的學生,一向都係有質素的,無人唔欣賞佢地嘅努力,反而係為佢地唔抵,係壓力倘可接受的環境下讀得好地地,無端端攪場趕急革命,成效係點就等多幾年先知喇,但即時成效係好大壓力,努力同成績唔多成正比,仲走左一堆學生添
其實心水清的,真係會知,都係要穩守喺全級頭60的位置先返得入高中,唔係頭60的想入番高中係好危的一件事
我個仔都仲讀緊,呢家又轉制度,又要等出年先知咩回事,只希望咪再出死亡之卷,真係好大打擊架!

回覆:六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。

呂校長的改革,就只是把考試卷訂得深,課程又不見得有系統地提昇學生的能力,家長們就只有事倍功半的追趕,但如果深入研究一下中學派位的方法,就知道其實任何一間小學,都可以入到B1中學,反之亦然,所以過度的揠苗助長其實是不值得的。

回覆:六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。

引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 其實改革與否

原帖由 paintmom 於 15-07-10 發表
回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

其實改革與否歸根到底都係高中,高小校長和辦學團體的target.根本家長no say!
但呢個76位是未包扣門位的,由於呢條龍愈來愈緊密,之後高中扣門位肯定比晒高小。

回覆 MMVV 的帖子

点解咁肯定扣門位俾晒高小?有實際數據?
‹ 上一主題|下一主題