用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
樓主: efung123
go

再戰小一? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-08-05+

原帖由 XYZABC 於 15-08-05 發表
咁我仔11月尾出世咪錯得好離譜,其實只要個仔得,大B細B有什麼關係呢?

...
Haha..我個女十月尾,又錯囖?阿女所有評估也是top range. 大小肌又好,如果考唔到好小學我都唔會repeat佢,八月repeat太跨

醒目開學勳章

回覆:再戰小一

8月,俾我就唔會。

阿仔8月出世,喺班裡面係屬於細果班,佢D同學仔好多都大過佢,部份係早一年10至12月出世添,大家都知,男仔遲開竅嘛,我個仔都唔例外,佢細個時,有語言遲緩,做左兩年言語治療先追得番。ANYWAY, 睇完大家嘅意見,我都應該唔再戰喇,好好支援佢小學嘅生涯,希望考好D成績再試下插班啦.

細b可以有大b身上學習,learning curve 會勁好多,對自身既development 係好事,相反大唔少既bb既development爭少少,細b賺左時間。

回覆:再戰小一?

雖然可以重考小一,插班小二,但都要考慮是否給小朋友及家長太大壓力,總要預算有機會不成功,但小朋友就會覺得自己本身間學校唔夠好,可能將來會讀得唔開心!

回覆 hkpapa852 的帖子

照你咁講,一眾日思夜想,非SPCC 不入既家長咪錯哂?

回覆:再戰小一?

讀緊 TSL 小一,走去考 CKY 小一,大家有何睇法?

回覆:B.B.BaBa 的帖子

我諗插班好啲

引用:讀緊+TSL+小一,走去考+CKY+小一,大家有何

原帖由 B.B.BaBa 於 15-08-06 發表
讀緊 TSL 小一,走去考 CKY 小一,大家有何睇法?
因為乜原因?諗唔明

引用:阿仔8月出世,喺班裡面係屬於細果班,佢D同

原帖由 efung123 於 15-08-05 發表
阿仔8月出世,喺班裡面係屬於細果班,佢D同學仔好多都大過佢,部份係早一年10至12月出世添,大家都知,男仔 ...
你仔有speech delay 一樣入到名幼,已經不是跟不上的問題嘛。我估是名幼因為超大b都有在同班

Nath 發表於 15-8-6 00:02

照你咁講,一眾日思夜想,非SPCC 不入既家長咪錯哂?
呢樣嘢無話對與錯, 只有值與唔值. 同一件事, 每人心中價值都唔一樣, 只要自己諗清楚係咪值得去做咪OK囉!

我只係一個比較現實路過搭訕既網上虛擬路人甲乙丙啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我工作伙伴有好多都係來自SPCC, 見到畢業生既bonding 真係好強,大家都會照顧學弟學妹。同埋待人處事大多有禮有風度。另外,好多其實都去左讀Ivy League,所以就算依家見到佢地入本地三大既數字唔係超高,但其實如果睇整體都好好。我諗呢幾樣野真係唔係好多學校做到。

Nath 發表於 15-8-6 09:15

我工作伙伴有好多都係來自SPCC, 見到畢業生既bonding 真係好強,大家都會照顧學弟 ...
畢業生bonding強,照顧學弟學妹。同埋待人處事大多有禮有風度。

其實好多傳統名校既畢業生都係咁, 你見QC, DBS, 培正既舊生敍餐幾咁大陣仗就知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但當然,值唔值得再去考小一,真係要家長自己判斷喇。

同意呀!所以呢類學校比到既,又真係唔可以淨係用數字去睇。

其實樓主真的要看清楚,我幾肯定大部分學校有年齡限制,超大最多只接受上一年9月後出生,好似SPCC 和DBS 等。8月出生沒有太多退路,只有勇往直前。

唔大唔細好無再戰小一,我就係揀了再戰。
我個仔因發展遲緩,幼稚園時已經一片空白。5歲考學校,問非所答,當然係氣餒。其實,早在升k2時,姑娘已建議重讀,但學校老師又唔同睇法,所以無重讀。後來,當然按時間表升小一。入小學後,老師們是有心特別照顧阿仔,但始終經驗、資源不太充足,就兩頭唔到岸。成績方面,學校學完,我係要由頭再教過,但都唔會明晒。學左,不會識自己運用出來,好在考試會讀卷先唔會科科見血。到學期尾考試,先問我點解小朋友要一行行坐? 我話因為考試唔可以睇到大家做卷,阿仔先醒覺話「原來考試.......」考試~不知我講咩!阿仔話做工作紙......
完了一個小一學期,要認真考慮「重讀」「升上小二」,有讀障? 又唔係 (默書1日就記晒)recall運用返出來,又唔得。中文最弱,好似認唔到字,但又默到書喎! 升左上2年級會點? 考試唔再讀卷,坐係度發晒夢都似。今次唔重讀直升,結果4年級都會重讀…… 根基好重要,結果我選擇轉校重來小一。來去一年,仍然是個小一生,唔係成熟過人,成績唔係叻過人,說話能力一般,唯一係高過人,其他家長都唔覺我個仔特別大。9月升小二,比起升小三既,我真係無揀錯,阿仔係應該重讀。

還是另一要點選擇重讀。第一年小一,阿仔言語能力弱,成日比其他小朋友話佢講野BB, 阿仔係好唔開心,所以唔肯講野,只會同1、2個比較斯文既同學做朋友。重讀之後,同而家同學距離拉近左,佢有返自信心。暑假前仲問我,9月會唔會讀返而家間學校,我整古佢話唔會,佢好大反應話唔可以去第2間學校,「我好鍾意我間學校,唔可以走。」

Nath 發表於 15-8-6 09:24
但當然,值唔值得再去考小一,真係要家長自己判斷喇。
SPCC 唔收8月大B,9月就ok. Please check their website.有年齡限制.

其實這個不只是個人/家庭的決定,某程度浪費了部分社會資源。
‹ 上一主題|下一主題