用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧 vs 太古寶寶
樓主: Kabbkabb
go

北角明慧 vs 太古寶寶 [複製鏈接]

回覆:北角明慧 vs 太古寶寶

我今日嘗試打去問問,但3點幾打去時話搞緊小朋友既野,叫我4點再打,4點再打時冇人聽,過多10分鐘再打直頭唔通……雖然都知應該係冇望,但都想親耳聽到對方confirm下,唉...

引用:我今日嘗試打去問問,但3點幾打去時話搞緊

原帖由 828 於 15-11-30 發表
我今日嘗試打去問問,但3點幾打去時話搞緊小朋友既野,叫我4點再打,4點再打時冇人聽,過多10分鐘再打直頭 ...
今日有媽媽打左去,佢話已經出左個offer list,陸續出email通知

回覆:maccy523 的帖子

唔該哂呀!

回覆 maccy523 的帖子

Thank you!

大家有冇最新消息呀?

小兒是北角明慧畢業生,PN已開始讀,以前覺得學校細,樣樣收錢,但現在小兒已升小一,覺得冇後悔選這學校。學校不算谷,小兒一直讀得好開心,到升小一時,能輕鬆適應,英普口音非常標準(完全沒有在外面學任何英普的課程,劍橋都冇考,屋企冇講英普,只靠學校,到國內跟大陸人及到外國跟外國人溝通都能輕鬆對答)。

我自問這所學校很好,唔知點解啲人對他comment差,校長好有經驗,亦很明白如何可以幫到學生。我最愛他PN至K3都是同一班小朋友,同學間感情很好,而且升班後不用適應。

引用:大家有冇最新消息呀?+

原帖由 Winniexb 於 15-12-01 發表
大家有冇最新消息呀?
都係未出…

引用:小兒是北角明慧畢業生,PN已開始讀,以前覺

原帖由 ling121933 於 15-12-01 發表
小兒是北角明慧畢業生,PN已開始讀,以前覺得學校細,樣樣收錢,但現在小兒已升小一,覺得冇後悔選這學校。 ...
請問你小朋友現在於哪小學讀書,可分享報名策略嗎?謝謝!

回覆:ChocoMilk33 的帖子

明慧個校長係極品,個額頭簡直寫住“commercial“,不過我講紧太子!
明慧簡介會話會教埋日文,我真的O型嘴

回覆:baby_shan 的帖子

太子同北角都係陳杏做校長wor

其實commercial 有咩問題,唔通expect佢話因為有感於香港優良教育貧乏,因此蝕$開校,作育英才咩?唔係好明點解無人話Victoria, 英基,要收債券D學校commercial? 你自己最後心水選了哪間?

引用:其實commercial+有咩問題,唔通expect佢話

原帖由 emilyhmw 於 15-12-01 發表
其實commercial 有咩問題,唔通expect佢話因為有感於香港優良教育貧乏,因此蝕$開校,作育英才咩?唔係好 ...
Vic kg唔洗債券架喎

引用:Quote:原帖由+emilyhmw+於+15-12-01+發表其

原帖由 maccy523 於 15-12-01 發表
Vic kg唔洗債券架喎
我意思是那兩間貴價學校,加上其他甚至乎收債券的學校。

引用:Quote:原帖由+maccy523+於+15-12-01+發表Vi

我意思是那兩間貴價學校,加上其他甚至乎收債券的學校。
Vic好多方面好過明慧呀,邊有得比😅

引用:Quote:原帖由+emilyhmw+於+15-12-01+發表我

原帖由 maccy523 於 15-12-01 發表
Vic好多方面好過明慧呀,邊有得比😅
即係好學校嘅話,收多多$都唔commercial, 無咁好嘅話就收多D都commercial?

引用:Quote:原帖由+maccy523+於+15-12-01+發表Vi

即係好學校嘅話,收多多$都唔commercial, 無咁好嘅話就收多D都commercial?
如果佢既錢用得其所,又教得好,唔會係commercial
另外commercial係指商業化,明慧雜費收得貴,係人都知,所以先俾人話commercial
Vic有自己駐校mentor, nurse,每班中英普三個班主任。上到K3仲會有小學老師每星期同佢地上一節模擬小學中文堂。環境、衛生、課程、升小涵接各方面,我覺得都非常好

陳杏識賺錢又如何?讀得冇學卷學校,預咗要俾呢啲錢,vic係出名,但都有好多人覺得佢串嘴同教學係以升名小學為教學重心,當你鍾意一間學校,你會看不到他的缺點。不過唔重要,我只是以過來人身份分享明慧讀後感。btw,舊年明慧有學生叩門入了灣仔St jo同宣道,這些都不是得成績長的學生。

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+15-12-01+發表

請問你小朋友現在於哪小學讀書,可分享報名策略嗎?謝謝!
我pm你丫

maccy523 發表於 15-12-1 19:54
都係未出…
Thanks so much for your update, you are so kind !!

回覆 ling121933 的帖子

可PM埋我嗎? THNX
‹ 上一主題|下一主題