用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
樓主: YYbb111
go

喇沙插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

see~ 其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀!

不過同意,唔係諗插唔插到班住,先諗諗如果要讀6年,會揀邊間
恐龍家

冇得揀學生都keep 到成績,我覺得ls 神d

karen55407 發表於 16-3-25 15:51
我揀LS
若只有一個仔,我都揀LS,會學好人生價值。二十年前就難揀。

回覆:喇沙插班

絶對揀LS

引用:絶對揀LS +

原帖由 siden 於 16-03-25 發表
絶對揀LS
最大原因係宗教,次因係文化較樸實。

我都會揀LS

學生面試SFA雖然不用見校長,但挑選學生的標準和方法必然通過他同意,所以我會把SFA能夠經常選擇到高學術能力的學生也歸功於劉校長。

從另一方面看,劉校長是不是比別的直資或私立校長更懂得放權?

回覆:喇沙插班

相信唔少人已經唔會認為DB係神校

回覆 小曳人 的帖子

書院從來都有收band 2 的學生。男孩有時到中學才努力的也昰常時。我的至親由小學考30 到過馬路到升中六做head perfect.  你不用太擔心細佬!

引用:相信唔少人已經唔會認為DB係神校 +

原帖由 B.B.BaBa 於 16-03-25 發表
何以見得?

引用:相信唔少人已經唔會認為DB係神校 +

原帖由 B.B.BaBa 於 16-03-25 發表
神唔神,可能大家把尺是著眼在升3大/8大%,我看過之前BK家長post過2014 DBS和LS DSE成績(%Of" 5"以上) LS和DB可說不相伯仲,中文大家都低,英文DB高10+%,數學LS高10+%。講升大學,DB海外升學數字有些年份是較高的,但不少去出名外國大學。的確,外國很多比香港的大學吸引,如能負擔,選擇放眼世界都啱。

談回中、小學,DB絕對係好好的學校。研究DB多時,他不是完全傳統的那種學校,功課量不會多, 學生看書時間多,學生都讀得快樂。DBSPD一條龍上書院,升中壓力也很少很少。DB學生有很多機會學習溝通能力、表達能力、組織能力、presentation skill, 出來做事,我相信這些能力比成績幾多分重要。

選自己喜歡的模式,適合兒子的學校就夠,那怕世人覺得他神不神呢!

hppa    發表於 16-3-27 00:33
Soundervolt  邊道可以睇到友校有公開試成績既校務報告?  發表於 16-3-26 21:18

karen55407 發表於 16-3-25 15:51
我揀LS

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+16-03-25+發表相

原帖由 ms.giggle 於 16-03-26 發表
神唔神,可能大家把尺是著眼在升3大/8大%,我看過之前BK家長post過2014 DBS和LS DSE成績(%Of" 5"以上) L ...
絕對同意!!

還記得, 鏗鏘集-功課xx位小朋友, 就讀九龍區名校, 小學一,二年班已經8-12樣功課, 每天如是, 可想像那種無形壓力, 不禁心裡問, 到底他們童年快樂嗎? 相比起DBSPD的功課量, 一年班每天只有1-2樣, 可以每天閱讀自己喜愛的課外書, 還可以到公園放電, 踢波, 而且又沒有升中壓力!! 如果我沒有看錯, 鏗鏘集那位小朋友應該插班入了DBSPD, 所以, 最適合自己小朋友的學校, 就是最好的學校!!

兩間都係神校,各有擁蠆,好難話邊間好啲,只可以話自己個仔比較適合邊一間多啲,或家長buy那一間多啲。
wbmom

引用:see~+其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀

原帖由 小曳人 於 16-03-25 發表
see~ 其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀!
我覺得插唔插班,係由派成績表嗰刻先開始諗。

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-03-26+發表

原帖由 kiov 於 16-03-26 發表
絕對同意!!

還記得, 鏗鏘集-功課xx位小朋友, 就讀九龍區名校, 小學一,二年班已經8-12樣功課, 每天如是, 可 ...

哈哈!呢個「功課奴隸電視節目充份表現出以偏概全嘅意思(亦反映現今傳媒嘅質素)以及滿足一尐鄙視所謂傳統名校及憑空想像嘅人。

LSPS初小功課唔多,高小weekdays時平均都係六份功課(Weekends會多少少),而且學校有導修堂,學生可以喺學校已完成大部份或全部功課,唔知肥仔同學係唔係用導修堂嚟瞓覺或要媽咪陪伴在旁先至肯做功課?學校亦冇要求學生一定要「一體一藝」,冇特異功能係冇問題,肥仔同學係可以唔使狅練古箏㗎。起碼我阿仔成績OK,我又覺得佢好得閒。

好多人以為傳統校有好成績係因為用多功課、狂抄寫、常背誦、狂操練與及教快教深去勞役學生所得嘅成果,呢點亦係誤解,亦諗得太簡單,如果係咁,全港學校照做咪可以達到相同效果?其實呢類學校往往係能夠營做良好學習條件及文化令學生主動學習及思考,剩係睇學校個兩個圖書館嘅規模、經常舉辦嘅課外書展嘅擁躍情度及各式各樣嘅group project都可以了解到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平。如果單靠教快教深教育局課程一兩年係唔可以達到呢個效果.。

唔緊要,如果家長認為呢尐傳統津校只係「功課勞隷」學校,香港仲有其他標榜愉快學習嘅學校可以選擇。

回覆:Soundervolt 的帖子

絕對應同

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-26+21:15

原帖由 Soundervolt 於 16-03-26 發表
有幼稚園家長在kinder舊同學家長谷呻DBSPS小二有分數exercise。

我初初唔信,以為佢吹水。

點知搵相熟朋友confirm, 原來真係有,不過唔計測驗考試分。

應該又係美其名唔計分,俾啲challenge stimulate吓啲小朋友。

可是家長對住呢份野,都未必有EQ由得個仔完全唔識零蛋。

再者話就話風氣自由學校唔谷,但事實是DBSPS好多家長自己谷,其他家長要忍手唔跟風,都要有些定力。

所以,我相信DBSPS壓力少些,若阿媽恩准,應該輕鬆些,但我唔多信DBSPS啲仔會舒服過LS好多好多。

回覆:siden 的帖子

小兒就讀喇沙小一,現在下學期都過咗一半,才剛剛開始學減數。
都不知幾輕鬆

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-26+21:43

原帖由 Soundervolt 於 16-03-26 發表
LS不用置疑, 當然是一間神級好學校, 希望傳媒報導的, 都如你所說以偏概全, 無中生有的。

另外, 肥仔前肥仔後, 基本人與人之間尊重唔應該咁樣, 身教都好緊要! 回看LS專頁中, 有一個關於功課量既帖, 當時其中一位家長回覆, P1平均8樣, 最多11樣!! 相信高年班絕不會比P1少! 如今貴校少了功課, 得閒了, 可能都 要多謝呢位小朋友同家長, 夠膽企出嚟拍呢段片!!

‹ 上一主題|下一主題