用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+睡王子+於+16-6-13+20:11+編輯

原帖由 睡王子 於 16-06-13 發表
其实咁不滿可以轉讀b3学校,唔補課唔会有人逼佢.唔好阻住晒.呢D人除了攪事攪对抗.基本上一事無成.
崇x中学、南X中学、地XAh中学、董X鷹中学都應該唔多逼人補課.轉校仲有位.

冰封三尺,非一日之寒。去到學期底要爆出黎,可以睇到校長上任後鮮與學生溝通。

其實個位校長做的嘢,好多學校都做緊,點解咁大迴響,應該係寶馬山太耐,覺得自己點推行就可以點推行,根本唔理解銘賢學生的特點。

好老實講,佢呢D政策對BAND 2-3可能都有D用,因為學生 唔係咁自律,懶懶地,要佢地放假唔好近下晝先瞓醒都已經發揮緊作用。對BAND 1 學生,要用得有智慧。

但對BAND 1 學生,大部分有自己溫習時間,學校拔尖補底太多,一個高中學生讀6科,4科要佢拔尖都死。(要知道有時候唔同老師教,拔尖效果可以好唔同,效果唔好,其實都幾花時間。)

我以前有老師教得好,上堂完成晒要教的,佢從不補課,但係我地考得唔差。我地專心上堂,唔明佢好歡迎我地去問書,無論花幾多時間佢都肯;但係佢講左句令我印象深,就係「如果你上堂唔聽書,考試前要先要我講次,我就唔好,因為無理由因為你唔盡責而罰我。」

而家大圍做拔尖補底,大家好似唔做唔好。但校長真係要了解自己學生,太多拔尖補底其實唔係一件好事。

最後,欣賞學生表達,希望佢地有分寸,同校長一齊睇睇中庸之道係邊啦!

lilylily107    發表於 16-6-16 13:42
MC1128  同意,講得好啱  發表於 16-6-15 15:44
王家爸爸  原因係新校長來自B3學校,所以未係好適應。  發表於 16-6-15 11:18

引用:隔離中学都無左半个暑假~好多中学到中五六

原帖由 Yanamami 於 16-06-14 發表
隔離中学都無左半个暑假~好多中学到中五六都趕課程操paper, 唔止係銘賢。相信校長係想谷上1A先会禁~迦密都 ...
係啦!補課嫌辛苦.自己考唔到大学就埋怨老師、学校。罵老師、学校。又唔自我檢討,輸打贏要、呢D人的父母應該好好教導子女尊師重道。養不教,父之過.

引用:+本帖最後由+睡王子+於+16-6-14+23:46+編輯

原帖由 睡王子 於 16-06-14 發表
引用蘋果的料不但無法讓別人相信,反而讓人感到到有人成功被蘋果洗腦。😅

回覆:銘賢學生聯署批「暴政」治校,校長被追訪要求先審閱報道

應該俾個credit 銘賢學生,肯走出來,band 2/3學生是唔會團結做呢啲事,而老實講,一個學校校長,如果沒有監察,權力真係同特首一様大!

熙媽媽    發表於 16-7-2 12:16

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-06-14+發表隔

原帖由 AHGU 於 16-06-15 發表
係啦!補課嫌辛苦.自己考唔到大学就埋怨老師、学校。罵老師、学校。又唔自我檢討,輸打贏要、呢D人的父母應 ...
👍👍👍

HMmummy 發表於 16-6-15 08:48
應該俾個credit 銘賢學生,肯走出來,band 2/3學生是唔會團結做呢啲事,而老實講,一個學校校長,如果沒有 ...
銘賢一直都比較開放,所以學生可以走出來表達不滿。換轉係其他地區名校,點可能發生?

我以前讀書年代仲有體罰, 老師同學校都有無上權威. 父母亦從不質疑學校的教學, 還怕老師不夠嚴厲呢! 當時細個諗極都唔明, 文革時D紅衛兵點解會批鬥自己嘅師長, 父母. 宜家開始有D明白. 政治(洗腦)真係可以好可怕

引用:Quote:Alange+發表於+16-6-14+16:57+如果中

引用:我以前讀書年代仲有體罰,+老師同學校都有無

原帖由 ok3 於 16-06-15 發表
我以前讀書年代仲有體罰, 老師同學校都有無上權威. 父母亦從不質疑學校的教學, 還怕老師不夠嚴厲呢! 當時細 ...
真的好可怕!

HMmummy 發表於 16-6-15 08:48
應該俾個credit 銘賢學生,肯走出來,band 2/3學生是唔會團結做呢啲事,而老實講,一個學校校長,如果沒有 ...

話一個學校校長,如果沒有監察,權力真係同特首一様大!真的天真
特首是三權之上

校長是三權之下
校長要面對辦學團體
校長要面對教育局
校長要面對唔炒得老師惡勢力以上三權足以令校長立即消失

校長一個就可以行新政

你當老師死哂咩
如果校長的政策老師,無家長,無校董會支持
可以就咁實行的嗎?

作為其他學校家長只可以話支持學生

王家爸爸  校長除咗三權之下外,仲有校友、前校長等不太被注意既Stakeholders。  發表於 16-6-15 14:20

我都話而家係社會適應人啦,正如前文師兄姐講,水深火熱中,一定要發聲抗校暴政。

引用:+本帖最後由+long0+於+16-6-15+14:10+編輯+

原帖由 long0 於 16-06-15 發表
👍👍

long0 發表於 16-6-15 14:06
話一個學校校長,如果沒有監察,權力真係同特首一様大!真的天真
特首是三權之上
我覺得校長行新政之前應該已經諮詢過老師既意見(佢係好有經驗既校長),甚至可能已經得到校董會支持(可以空降,應該同校董會關係良好),問題係無諮詢過學生,亦無諮詢過家長,所以到出事時,老師改變態度,加上接受生果訪問,越搞越大鑊,所以變成公關危機。

熙媽媽  「校董會支持」,可能太信得過校長,無了解詳情。  發表於 16-7-2 12:20
熙媽媽  「諮詢老師」或者只係「通知老師」  發表於 16-7-2 12:19

以下純討論性質:

退一萬步,大家係呢個帖所講所有成年人對學生既指控、道理都岩,學生行為言論全錯,應該係學生適應社會、公司、學校、人際關係等等,但如學生只有一個疑問,就係佢地真係,係未出世前,從無表示同意過要出世黎到呢個社會,面對佢出世後完全不認同既公司、學校、人際關係,生老病死等等,撇除宗教關係令父母覺得要有下一代先會有完整家庭(雖然信奉該宗教都係純粹以父母角度出發,下一代出世前其實從未表示認同),其他父母如面對下一代詢問呢條問題,想了解大家會點回答?

會回答下一代:

因父母覺得世界是美好所以要令你出世感受此世界(雖然都係以父母角度出發,出左世既下一代可能完全不認同)?

因父母一時之快而令你來臨?

因父母希望老有所依,期望我湊大你到我地老左你會係唔同層面照顧番我地?

其實空降校長一定有d料到 作為個體戶 (人事/能力 etc)
面對公務員般的老師
只可以講句不幸
呢單野極可能係
唔想ot的老師策劃
叫d學生出面
但點解學生又肯呢
只要同個學生講
學校補課無用的
浪費時間啫
出去補好過啦
d名校學生都係咁啦
學生聽落有理 家長聽落有理
咁咪反囉
最歡喜老師 所有照舊

如果今年學生dse吾爭氣?銘賢會出現一沉百踩局面。

引用:以下純討論性質:退一萬步,大家係呢個帖所

原帖由 1985lady 於 16-06-15 發表
以下純討論性質:

退一萬步,大家係呢個帖所講所有成年人對學生既指控、道理都岩,學生行為言論全錯,應該 ...
你講咩啊!想表達什麼意思?

1985lady 發表於 16-6-15 14:52
以下純討論性質:

退一萬步,大家係呢個帖所講所有成年人對學生既指控、道理都岩,學生行為言論全錯,應該 ...
你一連串嘅問題有一個前設.....就係小朋友喺無選擇下(被動地)被父母帶來世上. 問題係....? 你點知小朋友唔係(主動地)喺出世前要入19幾張form申請, 仲要等咗廿年先批?! 事實上, 有好多人在毫無準備, 極不情願下做咗人父母.

引用:Quote:long0+發表於+16-6-15+14:06+話一個

‹ 上一主題|下一主題