用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私有所謂的寶校嗎?
樓主: jwycsw
go

直私有所謂的寶校嗎?   [複製鏈接]

引用:看見其他帖說有5間寶校,請問是那5間呢?

原帖由 jwycsw 於 16-10-13 發表
看見其他帖說有5間寶校,請問是那5間呢?
直私比較多資料同課程彈性D應該沒所謂寶校,有D私校少人報因為多印巴國籍,一般香港人好少會揀這類學校。

引用:Quote:jwycsw+發表於+16-10-14+18:23+ 直資

原帖由 Forgetmenot999 於 16-10-14 發表
有一類型家長抗拒官津,寧要次等直私也絕不會選官津給他們的子女就讀,我身邊就有個這類型的家長
...
又咁講,我諗,大部分人,包括我,唔係話想堅決寧死唔讀官津,你問我,如果有間2線頭官津乙1必收,有聯繫中學,我絕對樂意接受。。。之但係,今時今日都唔係必然。。。穩陣派如我,寧願考入次一線既直私,都唔想要面對失落於大抽獎呢個境況。。。如果有幸考到間可以抽獎既私
小,當然會再去抽獎碰運氣,但考唔到嗰啲學校,得間二線直資收,咁我都寧願去讀直資。。。係就係可以再去扣門,但可以唔玩都唔想再踩隻腳入去玩呢個遊戲。

有頭髮邊個想做癩痢,  如果我有20/25分, 又可以抽一線/神官津, 我相信我都不會抗拒入一線官津. 但當冇份入場一線的, 直私俾自己一個選擇都是好的.

另外,  大的在熱門直資讀, 另我亦識很多地區熱門官津. 對比起來, 大家都算傳統形, 但學科的深同廣是很不同. 小朋友的"學習動力"有分別的. (神津及神直私就較不明顯. )

小學階段, 而官津較好成績的相對肯花多時間在多操,在考核中仍以純熟取勝.   而直資因考得較廣, 範圍不明顯, 較靠平時的閱歷及累積, 但亦可能因平時少操, 相對對傳統(重記憶)考試方式成績不特出. 到了中學, 如果仍是取向DSE, 官津的會需習慣EMI英文較學及較多的open question.  直資上的就要花多一點時間在drill 單科, 大家才有機會出更亮麗的成績.  

厚多士 發表於 16-10-15 00:08
我自行選了聖家,都有人問我做咩選間二缐!
如果自行入到,我已非常感謝天主!

...

其實,論升中成績、直屬 band 1 英中配套、校風及聲譽,聖家喺官津小學已屬一線;但當自行或大抽獎階段,大部分人在#41 都揀三所神校 LS 、DPS or MCS....兩所聖家因而孌為次熱門!去到叩門階段,若想叩入聖家都唔容易,每年都有幾百叩門申請人,經篩選而可進入首輪面試仍有超過二百人!再睇 #65、#31 & #40⋯⋯仁立、油天、循道 、協和及茘天等熱門官津...應跟聖家差不多級數,但因區內冇 LS, MCS 等神級官津  (除 #31 只有一間神級 St. Mary之外),而喺區內亦變為龍頭大熱及首選!

依家啲家長眼角高到不切實際。

聖家校風好女仔乖band1直屬英中,咁都叫好普通/2線,真係無話可說

wonglily  我D公主,唔入神級怎配,某部份家長想法。  發表於 16-10-16 04:11
Bobo1210  Yes!  發表於 16-10-15 11:41

siden 發表於 16-10-15 08:49
依家啲家長眼角高到不切實際。

聖家校風好女仔乖band1直屬英中,咁都叫好普通/2線,真係無話可說 ...
聖家被評為寶校,二線都不如!

hppa  No way  發表於 16-10-21 03:32

apple1990 發表於 16-10-15 07:28
其實,論升中成績、直屬 band 1 英中配套、校風及聲譽,聖家喺官津小學已屬一線;但當自行或大抽獎階段, ...

我覺得形容佢係二線都算,始終有人心中只有聖喇拔,但形容佢係在沒有選擇之下,被迫去揀嘅學校,咁似乎對全港大部份嘅學校都會係一種侮辱,因為九成九學校都是大家在沒有聖喇拔offer時,被迫去揀嘅學校。

回覆:直私有所謂的寶校嗎?

我反而覺得,唔抽唔知時運高。無一間直資值得我放棄去抽神校。  不過當然同時要2手準備,touch wood 抽中寶要肯定自己小朋友有實力係叩門階段可以叩到門先好甘搏,eg 讀名幼兼係重要係honour student 嗰啲

apple1990 發表於 16-10-15 08:58

我又未聽過被評為寶校咁過份

apple1990 發表於 16-10-15 08:58

又冇聽過叫宝校咁誇

引用:Quote:apple1990+發表於+16-10-15+08:58+

原帖由 siden 於 16-10-15 發表
又冇聽過叫宝校咁誇
#33 .........

Bobo1210  #33?  發表於 16-10-15 11:42
siden    發表於 16-10-15 09:55

引用:有頭髮邊個想做癩痢,++如果我有20/25分,+又

原帖由 HaYi 於 16-10-15 發表
有頭髮邊個想做癩痢,  如果我有20/25分, 又可以抽一線/神官津, 我相信我都不會抗拒入一線官津. 但當冇份入 ...
我有25分抽地區一線津校都唔打算讀。打算讀他人眼中的保險線私校
想囡囡愉快學習

hppa    發表於 16-10-21 03:33
Chirley    發表於 16-10-17 16:36
晞晞爸b    發表於 16-10-15 13:36

回覆:rabbitbaby1 的帖子

我小朋友都係讀直資,以前都人有問這個問題,佢話我個間唔值得比錢讀,經過幾年後,現在大把人都想讀都入唔到,實在太多人,這個問係唔關有無錢問題,無錢係可以申請減免的,未讀直資根本就唔明間學校教法,英文程度及學習的能力都唔同,我相津校都可以好好,只不過大家要既野唔同!

sandypink 發表於 16-10-15 09:13
我又未聽過被評為寶校咁過份
Forgetmenot999 發表於 16-10-14 17:56
[quote]Soundervolt 發表於 16-10-14 17:51
如果聖家、荃灣官小都算係所謂寶校,香港起碼有二百多間寶校......

聖家的確在我心目中是寶校
官津寶校何其多,想不到為何要付學費給子女讀直私寶校

[/quote]

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3361203&pid=43567482&fromuid=209551

#33...

其實都不用對某些家長意見太認真,選學校就如看待情人,正如情人眼裏出西施一樣,佢可能係老公心目中既女神,別人眼中卻係極品。不用爭拗,只要自己子女合適就行吧!

angrybusilver 發表於 16-10-15 15:09
其實都不用對某些家長意見太認真,選學校就如看待情人,正如情人眼裏出西施一樣,佢可能係老公心目中既女神 ...
精警

angrybusilver 發表於 16-10-15 15:09
其實都不用對某些家長意見太認真,選學校就如看待情人,正如情人眼裏出西施一樣,佢可能係老公心目中既女神 ...

你個比喻好好!

第一次聽到如斯貼切的比喻!

引用:有頭髮邊個想做癩痢,++如果我有20/25分,+又

原帖由 HaYi 於 16-10-15 發表
有頭髮邊個想做癩痢,  如果我有20/25分, 又可以抽一線/神官津, 我相信我都不會抗拒入一線官津. 但當冇份入 ...
我當年自行入到地區一線但無要,入左新直資,因為合適比名氣緊要。

Chirley    發表於 16-10-17 16:37
‹ 上一主題|下一主題