用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問學游水4年大約去到咩程度?
樓主: 上等人
go

請問學游水4年大約去到咩程度? [複製鏈接]

little_kid 發表於 16-11-9 11:06
我都想問係咪會有人學極都唔識呀? 我小朋友學了兩年, 自由式仲係要用書包游, 一唔用書包就沉左落去:igiv ...
吾奇呀,我個第三年學先肯頭落水,之前兩年水未到腰已經尖叫

LeeCC 發表於 16-11-10 07:12
吾奇呀,我個第三年學先肯頭落水,之前兩年水未到腰已經尖叫
BB時已要成日同佢玩水,潑水佢头,俾佢习慣浮浮蕩蕩既感覺。玩番两年先学游水好d.

Yanamami 發表於 16-11-10 07:41
BB時已要成日同佢玩水,潑水佢头,俾佢习慣浮浮蕩蕩既感覺。玩番两年先学游水好d. ...
本身有感統問題,BB洗頭時都要角力

Yanamami  禁唔係-般遇上既问題……  發表於 16-11-10 07:52

LeeCC 發表於 16-11-10 07:09
我講下我知道的cases
1)我仔第三年暑假終於肯頭落水
天份固然重要,後天的培訓亦可補救,好多時父母不知道一些生活習慣對幼兒發展的影響,和父母能否及早察覺小朋友弱點作出合適的調適。
ps 我自己都是learned from mistakes.

回覆:請問學游水4年大約去到咩程度

我小朋友很喜歡游水, 所以幼稚園時已經開始俾佢學, 但很平的地方學,但間中有停過。 升小一去了泳會學, 教練說佢技術有,係信心問題,要佢自己克服喎。 (但我覺得未必係主要原因, 當然游極無唔好梗會失信心).

我交了一年學費,所以想轉都唔得。

可能手腳協調有關

小一轉了泳會游就無停過, 一星期一次。

little_kid 發表於 16-11-10 12:35
我小朋友很喜歡游水, 所以幼稚園時已經開始俾佢學, 但很平的地方學,但間中有停過。 升小一去了泳會學,  ...
我小朋友6歲前的暑假才學識,跟著停了,第二年夏天自己跟跟就游得返,我覺得有些像單車咁,識了係不會忘記的,我們只在夏天游,不過每星期游兩三次,今年(三年後)游到兩式,小朋友做到自然有自信,所以起初focus on 一式較好。
你轉不到會咁不如找C人1:1教,若怕水就找個有小童池的泳池,泳會繼續,當練水便可,不過我都係建議你找職業治療師評下先。

MrBeast 發表於 16-11-10 16:56
我小朋友6歲前的暑假才學識,跟著停了,第二年夏天自己跟跟就游得返,我覺得有些像單車咁,識了係不會忘記 ...
學游水都係一式學完先學另一式 ~~~

mcl203 發表於 16-11-10 17:24
學游水都係一式學完先學另一式 ~~~
諗返起當年泳班都幾flexible,一見d初班鴨仔游到蛙式下堂就即過隔離練練自由,可能當時已有一些底,所以跟著都不費太多effort就游到了

引用:Quote:little_kid+發表於+16-11-10+12:35+

原帖由 MrBeast 於 16-11-10 發表
我小朋友6歲前的暑假才學識,跟著停了,第二年夏天自己跟跟就游得返,我覺得有些像單車咁,識了係不會忘記 ...
我也想去找專人check下。

學幾年應該乜水平無意義,吾同年齡進步空間吾同。應該比較同齡小朋友係乜水平。如果想玩比賽就睇下出邊比賽D時間

Old news:
http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20070912/10142546

學4-5年是可以比賽的
‹ 上一主題|下一主題