用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?
樓主: Kx1918
go

阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?   [複製鏈接]

Kx1918 發表於 16-11-8 12:53
佢通常係對自己人先會發脾氣 如果係對朋友或者老師呢唔會發

佢識控制自己,應該就唔係情緒病,幸好!

我大女早排成日小小事大喊發脾氣,搞到我日日鬧佢,好嘔血,有時仲會特登讚妹妹黎激大女。

有一日佢玩玩下同我講:媽媽你唔好成日鬧我啦,我會改架啦!當時佢個樣好唔開心,我聽到好內疚,於是同爸爸決定唔再好惡鬧佢,多d讚佢有進步,令佢覺得自己真係有能力改善。

尼排大女真係少左發脾氣,無大吵大鬧,我要記住多d對住佢地笑,用愛浸死佢地!希望你都可以令個仔改變!

引用:+本帖最後由+Kx1918+於+16-11-9+13:11+編輯

原帖由 Kx1918 於 16-11-07 發表

阿仔少少野就發脾氣 日日都係甘
問題會唔會出在佢覺得你同爸爸錫弟弟多d忽略左佢呢?因為佢寫話你地只會對弟弟笑,有時未必係你同爸爸真係錫弟弟多d,只係佢覺得係甘。首先,要知道佢發脾氣係一定有原因的,只是我地未找到到底佢的問題在邊度,當你理解佢的時候你就會控制到自己吾鬧佢。要比佢知你同爸爸好關心佢,好愛佢,好想佢快樂,我經驗係要講d例子比佢聽你點錫佢,點為佢付出,要實在的例子,佢地年紀細意會吾到,要畫公仔畫出腸。多d你/爸爸同佢的私人時間,靜係你或爸爸帶佢一個出下去,做d佢想做的事。關係好左再鼓勵佢唔好發脾氣,例如每日吾發脾氣有一個sticker,10日無發脾氣就可以有獎。等佢見到自己一點一點進步。不會一朝一夕變好的,但我地做父母的就只能付出、付出再付出,不要氣纍,加油!

王家爸爸    發表於 16-12-1 11:30

pekovian 發表於 16-11-17 22:48
佢識控制自己,應該就唔係情緒病,幸好!

我大女早排成日小小事大喊發脾氣,搞到我日日鬧佢,好嘔血,有 ...
唔知你大女幾多歲, 我大女近日都係咁, 成日發脾氣大喊, 佢一直係乖寶寶嚟。不過, 因為佢一直好乖, 所以, 我肯定知道佢有D嘢, 估計佢可能係反叛期, 可能係剛升上高小課程太緊有D緊張、有D辛苦, 所以唔識表達, 發脾氣。因為佢過去credit好, 所以我當然唔會鬧佢, 慢慢靜靜耐心等待.......暴風兩日子一下子又過去了, 幾快。

回覆 cowboybaby 的帖子

我最近都想搵學校幫下手, 請問你家小朋友有上過嗎?係點架?

回覆 小時了了 的帖子

好開心見到呢個介紹,最近一直搵緊呢類書,THXS

我小朋友都係咁,少少事都忍唔到,一見到功課,,都未認真望就大叫或拍枱話唔識。成日都唔想做唔想溫習,一去到呢方面既事,我同佢只有唔開心。又係話我地只錫細果個。

但一帶佢出去玩,佢就勁開心,又笑又唱歌,係咁同我講野,對我笑。最近佢玩時同我笑,我都笑唔到,覺得點解呢個小朋友既兩面態度咁大分別,我比唔到反應。

我都明大人反應好影響小朋友,但我發覺,最近無論我點好態度,語氣,佢都係一去到正經要做黟溫習就懶懶行。連學校老師都睇到佢太倚賴既性格。細個時佢唔係咁,好開心,正面(可能幼稚園無功課壓力),已家要做功課佢真係唔鍾意,但佢懶散既態度我又唔可以唔理,都唔知可以點.......

呢方面...有無過來人可以分享下....

引用:Quote:cowboybaby+發表於+16-11-9+10:09+小

原帖由 little_yolky 於 16-11-17 發表
點解我哋學校無成長的天空既????
好似得津校至有

引用:回覆+cowboybaby+的帖子 我最近都想搵學校

原帖由 virginbaby 於 16-11-22 發表
回覆 cowboybaby 的帖子

我最近都想搵學校幫下手, 請問你家小朋友有上過嗎?係點架? ...
佢小二咋,小四至有得上,學校揀人的,就字面睇果課程好好,好吸引,但成效點真的要問用家了

回覆 Kx1918 的帖子

咁似我既,我都係咁,但我覺得兩個仔。。父母都對細仔特別好,咁可能你仔仔想你多D關心佢了解佢

回覆 virginbaby 的帖子

其實你囡囡幾大,我以前小五,小六媽咪已經放手。有時功課做唔到,唔合格。其實做家長既可以放鬆D,或者咁先令佢好

回覆:manching110 的帖子

佢小一咋。。其實我都唔係太緊張,但佢係果啲。。自己唔做唔比人教,跟住過哂時間知衰喇,仲會話反你轉頭唔教佢,咩咩咩。。態度好差囉

我都係兩個仔嘅媽媽,大仔同你地講嘅好似,成日少少事發脾氣,仲要態度勁差。真係好想認識你地

引用:+本帖最後由+virginbaby+於+16-11-22+09:46

原帖由 virginbaby 於 16-11-22 發表

我小朋友都係咁,少少事都忍唔到,一見到功課,,都未認真望 ...
我細女小一,自升小以來成績好差,科科份份都係D 返黎。叫佢做功課望都未望就嗌定唔識,喊哂唔肯做。
爸爸就話佢性格依賴,我話先要糾正佢紀律先,否則好似拉牛上樹咁,嘥時間嘥精神。。
但就考試喇,都唔知點算。崩潰了

回覆:sakesakee 的帖子

我都覺係依賴,其實就算唔係全部唔識,叫佢試都唔肯試,係要學習點解決困難

回覆 sakesakee 的帖子

可能突然轉咗學習模式.小學與幼稚園啲嘢會有比較大分別的.這個時候確是需要家長在旁協助. 別想著別人的小孩可以自理, 每個家庭每個個體都不同.
因為 我仔小一上學期都係咁, 功課少,學校有功課堂, 佢都會原封不動帶返屋企要我坐身邊教佢做, 否則,未睇就話唔識.
俾啲時間, 半年左右應該OK

我既經驗係首先大人要控制左自己先, 之前阿女都好易發皮氣, 我又好勞氣, 覺得點解佢要咁, 係咪有問題, 但最後我改變左(聽完講座, 睇完教養書), 佢都改變晒

回覆 virginbaby 的帖子

我囡都升小一, 初時都有呢個問題,  我相信好多小朋友都係咁, 初時我都係咁都有少少嬲, 自己唔肯去試, 但易家多了耐性, 真係要多d讚下, 係佢進步少少都要讚, 佢既信心留黎先會肯自己做, 而家好左好多, 起碼d功課自動自覺做左8-9成

little_yolky 發表於 16-11-18 09:41
唔知你大女幾多歲, 我大女近日都係咁, 成日發脾氣大喊, 佢一直係乖寶寶嚟。不過, 因為佢一直好乖, 所以, 我 ...

我大女今年4年班,又係咁嘅情況,小小事就大喊大叫,引人注意。佢之前又係好乖好乖嗰種,讀書成績也好,但可能學校功作量多咗好多,又深咗,再加上細佬今年考小一,我要抽咗好多時間去細佬到,所以搞成咁,情緒失晒控。
最慘係佢一喊(至少喊兩個鐘),我就好怕,又忍唔住話多佢兩句,情況更糟。
真係要忍著度氣,試吓搵愛浸死佢
‹ 上一主題|下一主題