用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教王家爸爸/2jkidsfather/hkpapa852/mcl203(排名 ...
樓主: ^O^
go

請教王家爸爸/2jkidsfather/hkpapa852/mcl203(排名不分先後) [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-10 14:49
其實你自己仔學校個派位係點?我見即使大家中西區,派既成績都可以好唔同。即是有啲學校b1率高,有啲低。
...
唔計聖類斯,舊年都有over 40%入band 1,前年有45%。但派b1率高唔代表乜喎!乙部唔係講運仔咩?

^O^ 發表於 17-4-10 14:45
真係唔識玩!上次阿女完全冇呢個煩惱,只要keep到band 1成績就得。

即係而家中西區b1位少位b1生 ...
我上面咪俾咗D估估下數據囉...你自己代入你既估計...再自己評估下你心儀既結果...我好怕誤導你...~~~

若認為中西區B1位少位B1生...B1全票唔work...我理解係咁...穩陣D好...寧願出D力去叩門 ~~~

但...唔好信我 ~~~

^O^ 發表於 17-4-10 14:56
唔計聖類斯,舊年都有over 40%入band 1,前年有45%。但派b1率高唔代表乜喎!乙部唔係講運仔咩?
...
有男有女....往績...中西區女仔派位係可以好好好 ~~~

mcl203 發表於 17-4-10 15:01
我上面咪俾咗D估估下數據囉...你自己代入你既估計...再自己評估下你心儀既結果...我好怕誤導你...~~~mout ...
我都唔係純粹睇你既數據既,我有攞晒今年升中數據,同扣減晒咁多間女校+一條龍+直屬學校既數據去計b1生:b1位,但係,真係全部都斷估冇痛苦,既無男:女生比率、又唔知有幾多人自行入左、又唔知有幾多自行離場,所以真係好難估。

我只係唔係好明B1位多少同B1生多少既關係啫。

IloveJJ 發表於 17-4-10 16:26
我自己會咁計,先將QC,KC,RC,YWG,SSG,SJC,SPB加一條數,我認為呢個先係真正B1率,因為呢啲學校係B1學生都 ...
Thank you你呀!我睇下先。

^O^ 發表於 17-4-10 16:29
Thank you你呀!我睇下先。
話時話, 妳有冇睇過呢度呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3409617&pid=44122125&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-10 16:31
話時話, 妳有冇睇過呢度呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=340 ...
你咁無私做過統計出黎,梗係要睇啦!但係,太多unknowns,而且乙部又係靠彩數,所以我都唔識點將你既估算計入我既排列之中。

^O^ 發表於 17-4-10 16:47
你咁無私做過統計出黎,梗係要睇啦!但係,太多unknowns,而且乙部又係靠彩數,所以我都唔識點將你既估算計 ...
unknown一定係多, 所以我建議大家用自己既假設去調整數據計算
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CheungAA 發表於 17-4-8 16:28
你可留意一下RC由2013 年至2016年的 DSE, 只是2016年一屆的成績不理想, 一直也不錯(比上不足, 比下有餘),  ...
個人認為, TSK同RC只係同一水平, 但明顯地, TSK近年成績較RC平穩:

兩校過去屆主科DSE成績表現:

畢業年度

中學名稱

主科4+率

主科3+率

主科2+率

2012-2013

高主教書院

48.1%/63.6%/62.5%/49.6%

99.2%/100%/98.4%/97.7%

聖公會鄧肇堅中學

45.1%/60.1%/68.2%/53.8%

97.1%/100%/99.4%/99.4%

2013-2014

高主教書院

~35%/~52%/~58%/~44%

75%/95%/~85%/~80%

?/?/~100%/~100%

聖公會鄧肇堅中學

35.1%/53.4%/66.7%/52.3%

98.9%/100%/100%/100%

2014-2015

高主教書院

~28%/~57%/~67%/~45%

~95%/100%/~97%/~97%

聖公會鄧肇堅中學

37.4%/62%/76.1%/56.4%

96.3%/100%/99.4%/98.2%

2015-2016

高主教書院

~22%/~52%/~48%/~35%

~90%/100%/~95%/~98%

聖公會鄧肇堅中學

33.8%/55.8%/69.5%/61%

96%/100%/97.4%/98.7%

CheungAA  Thank you for your kindness   發表於 17-4-11 10:54
‹ 上一主題|下一主題