用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失 ...
樓主: elbar
go

港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心   [複製鏈接]

esmehouse 發表於 17-4-12 17:40
有幾個朋友個仔都係讀華小,佢地話老師真係分 1 - 20 Band 1、21 - 40 Band 2、41 - 60 Band 3,如果小學真 ...

呢個分法亦並不代表佢地有1/3係B3生,只係學校依EDB分法,各組佔1/3, 坊間亦唔係只有華小係咁做。

如果係跌緊,咁,點解自行有咁多學生and 1生申請.佢DSE這幾年成績係差咗,是否老師都有問題。

如果係跌緊,咁,點解自行有咁多Band 1生申請.佢DSE這幾年成績係差咗,是否老師都有問題,定真係學生有問題?咁,現在是否值得入讀呢?

咁,英皇,港華,你會揀邊間.其實有人話英皇都差咗.

SingMom  乜乜係全無數據支持   發表於 17-4-14 13:12
SingMom  你放心, 英皇一向係中西區B1生首選. 正因中西區B1位少過B1生好多(得50%), 英皇向來不愁收生.  你D有人話乜   發表於 17-4-14 13:10

tigerbbb2010 發表於 17-4-12 21:32
港華已在咨詢文件中回應了

讀緊嘅小學生當然唔受影響(應指79位),因這班小學生是未轉制前已入學及直屬關係。

但學費應要支付當入讀中一時已是直資制度(DSS), 如不,對同是一級的外校生不公勻!

pooh仔 發表於 17-4-12 22:19
讀緊嘅小學生當然唔受影響(應指79位),因這班小學生是未轉制前已入學及直屬關係。

但學費應要支付當入 ...

轉制之後升上去,當然喺要付費呀!

pooh仔 發表於 17-4-12 22:19

但學費應要支付當入 ...

其實,我唔太明你講乜

回覆 mandyngwaiman 的帖子

英皇  

mandyngwaiman 發表於 17-4-12 22:13
如果係跌緊,咁,點解自行有咁多Band 1生申請.佢DSE這幾年成績係差咗,是否老師都有問題,定真係學生有問題?咁, ...

我會建議你唔好揀佢,因為那怕有一絲懷疑,攪清楚妳自己想搵緊咩學校最適合自己小朋友,先入去。當然,妳揀人時人揀妳 ^_^

optman88 發表於 17-4-12 22:34
我會建議你唔好揀佢,因為那怕有一絲懷疑,攪清楚妳自己想搵緊咩學校最適合自己小朋友,先入去。當然,妳 ...

有人説华仁成绩不好,但每年都有着一班捧場客,我相信他们buy华仁係宏观各方面。如果主要只睇DSE成绩的,华仁就吾系佢地杯茶。不过讀書都係靠自己,村校都有出状元,入到QC亦不是个个係狀元。所以真系要搞清楚想要咩学校。

以前無論是港華还是九華,都是盡收band 1, 當年分5個 banding, 即是收top 20%. 耶蘇會的主詣是教好學生做好人,成績好唔好,耶蘇會並不care! 所以學生學得自由,老師也教得開心,但是當年intake 好, 成績差極有限,但是還是負增值居多,眼睛雪亮的家長,當然會作出精明的選擇。久而久之,形成一個vicious cycle, 收生越來越唔top, 華小top students 唔會選港華,精英學生更加唔會因爲想入港華而插班入華小,這就是港華和St Jo LS 的分別! 今時今日病入膏肓就想推倒重建, 其實是可恥的,但無可否認,港華因而可以重生。

回覆:港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心

路過,華小最top的學生跳船去其他eg QC的多唔多?

宮二 發表於 17-4-13 07:08
路過,華小最top的學生跳船去其他eg QC的多唔多?

冇人可以比答案你,可能又係朋友話佢知或者朋友個朋友講。但係 net 12 嘅小學,top student 有邊個會唔揀 qc ?

73662710 發表於 17-4-13 01:31
以前無論是港華还是九華,都是盡收band 1, 當年分5個 banding, 即是收top 20%. 耶蘇會的主詣是教好學生做好 ...

港華 華小fans見到 會好hurt

IloveJJ 發表於 17-4-13 09:09
港華簡介會時,學校仍然不斷強調佢哋唔係著重成績,我諗想主力著成績既家長,都唔會選佢。所以,上次有人 ...

如港華 不注重成績, 為何要轉做直資???

成績好係大部分家長選校排第一位的factor, 其他全部加埋一起再weighting。
當然,如果打算外國升學,或者其他前程的,會考慮其他因素。

IloveJJ 發表於 17-4-13 09:45
我只係話佢簡介會上係咁講,講咗好多次。
佢點解咁講完,又走去轉直資,我唔會同你拗,因為我唔知內情,唔 ...
每個人有唔同嘅性格,而自己好多時都睇唔到自己有乜問題。另外了解一個人,睇下佢嘅history 就知一二。睇開啲吧。

‹ 上一主題|下一主題