用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-8-4 12:23
其實係兩個都唔掂, 本來今年我想投第二個, 點知, 睇完競選者資料.................只好投白票了。

所以號稱擁有全港市民授權既民意擁有者,真係令人R頭~

little_yolky    發表於 17-8-4 12:30

shadeslayer 發表於 17-8-4 12:23
難道學校教師無政治取向?

香港教育好多時只係顧住學校利益,教師利益,管理效益,政治利益,不務正業, ...
我發現依家好多中學教師政治取向偏黃, 非常唔健康。其實十幾歲既年青人, 好需要引導。小學就似乎無咁既偏向。無啦啦中學整科必修通識, 真係攞嚟搞。通識係好, 但就唔好計入3322啦, 必修咪必修囉, 又要計分。所以, 大學好多計best 5係好的, 通識只要pass就得。

mcl203 發表於 17-8-4 12:28
所以號稱擁有全港市民授權既民意擁有者,真係令人R頭~
我唔知點解, 我幾十年都唔係功能組別選民, 但唔知邊鬼個同我報咗, 今年變咗功能組別, 無得選超區!真係有無搞錯!

大頭旻 發表於 17-8-4 12:18
其實今次泛民捉蟲,可能政府冇諗住搵蔡校長,但如果最後唔係佢,政府會好冇面而局住揀咗蔡校長
...

咁佢係福建中學校長,紅黃藍都應該暸解,但黃藍校長應唔多熟紅色,夠全面,理應係大熱做局長~

我唔知點解, 我幾十年都唔係功能組別選民, 但唔知邊鬼個同我報咗, 今年變咗功能組別, 無得選超區!真係有無搞錯!

我都係。

little_yolky 發表於 17-8-4 09:48
話返轉頭, 我接觸過既國內人士都唔少, 才高既又真係心智無乜受影響。不過, 我相信國內既國民教育材料係好過 ...

國內同事係本科生,佢話必修政治科才可畢業。

作為家長,而家咁既政府管治,最好乜都唔變。國民核心價值我認同,但最後生左件乜出黎好難講,出黎之後可能轉頭整容整到呀媽都唔認得。

little_yolky 發表於 17-8-4 12:32
我唔知點解, 我幾十年都唔係功能組別選民, 但唔知邊鬼個同我報咗, 今年變咗功能組別, 無得選超區!真係有無 ...

根據現時邏輯,你應該在選民更新資料最後限期前自己走去查清楚

Lu324 發表於 17-8-4 13:07
根據現時邏輯,你應該在選民更新資料最後限期前自己走去查清楚
因為我都無登記過, 正常唔會走去查。點知, 無端端有一日收到功能組別選舉宣傳品, 就知中咗伏了, 唔知邊個咁大整蠱。

Lu324 發表於 17-8-4 13:02
佢哋政治科pass就得, 我哋雖然都話係3322, 都係pass, 但如果要計3322+NX, 計入其中一科就好大鑊, 好彩依家好多係計best 5, 只要合格, 其他科可以頂上唔計佢。

Lu324 發表於 17-8-4 13:02
但最後生左件乜出黎好難講,出黎之後可能轉頭整容整到呀媽都唔認得 <===== 呢個係大家最擔心既, 因為睇依家政府個勢, 整容走樣既可能性極大。

shadeslayer 發表於 17-8-4 11:49
香港年靑人應不應有國家意識?

有那一個西方發達國家的年靑人毫無國家意識?

老老實實,你呢個問題我唔知點答你。

不如咁講,大陸而家果套,政府自己知自己事,叫人地愛佢愛唔落,所以更接近D 講係民族教育,方便牽動凝聚力。但落藥過重,所以你聽過唔少次中國隊同日本仔踢輸波,竟有大批人走去人地大使館丟石仔。

呢套咁重口味既 “國民教育” ,我唔知消唔消化到。

little_yolky 發表於 17-8-4 13:49
佢哋政治科pass就得, 我哋雖然都話係3322, 都係pass, 但如果要計3322+NX, 計入其中一科就好大鑊, 好彩依家 ...

雖然國內朋友會話,政治課你有你講,佢哋繼續合眼訓。之但係,只要㩒到某個按鈕,佢地一樣彈起突然好激動。民族教育非同小可。

judy 發表於 17-8-4 11:58
話是話,除了私德外,震英好差咩?

起碼唔會一上埸就送幾十億做人情。 ...

一露一帶,振英哥都幫大家送左唔少大禮。

retriever 發表於 17-8-4 13:54

雖然國內朋友會話,政治課你有你講,佢哋繼續合眼訓。之但 ...
咁我又無試過喎, 可能我都係大中華膠, 反而, 我C6係黃C, 成日會同佢tart 著。

little_yolky 發表於 17-8-4 12:23
其實係兩個都唔掂, 本來今年我想投第二個, 點知, 睇完競選者資料.................只好投白票了。

跟你相反。本來原教旨主義,堅持超選投票。後來發現一個席位都不能少,反而想轉返專業界別投票。

點樣取消超選?!

little_yolky 發表於 17-8-4 13:57
咁我又無試過喎, 可能我都係大中華膠, 反而, 我C6係黃C, 成日會同佢tart 著。

你同大陸多唔多接觸?!

以前我都係大中華膠,同呢度唔少人一樣,覺得民生同政治係可以分開既。

但去過國內工作生活幾年,接觸過就知,生活就係選擇,選擇就係政治。

要珍惜香港既自由,就算有爛萍果。

一露一帶,振英哥都幫大家送左唔少大禮

唔覺。講來聽吓。

retriever 發表於 17-8-4 13:51

老老實實,你呢個問題我唔知點答你。

愛國,不同愛政府,不同愛黨,無論黨係民主黨定共產黨。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-8-4 14:12
愛國,不同愛政府,不同愛黨,無論黨係民主黨定共產黨。
你似乎唔係好明, 點解上面變成民族教育...

因為國界唔清唔楚, 政府代表性唔清唔楚, 係咪算做執政黨唔清唔楚.

所以要用 "民族" 去動員.

little_yolky 發表於 17-8-4 11:59
的而且確係薄弱, 因為中史學科無辦好, 歷史教育做得差, 依家居然叫歷史與文化, 所以搞到學生個歷史底好弱,  ...

睇來你係歷史老師...

不如你又講下, 台灣呢方面做得如何?
‹ 上一主題|下一主題