用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔
樓主: admiral1008
go

女拔   [複製鏈接]

回覆 os_ecu 的帖子

好似要比D一條龍既中小學知㗎,因為嗰D小學要ㄧ早簽通告話accept左中學部學位就不參加官津&其他直資申請?(又係聽回來的,不知對不對)

os_ecu 發表於 17-9-25 18:11
Convent嗰四份 ? 而家做都仲趕得切.
要專心呈二同学界就費事烦,反正暑假得閒做完無眼屎乾淨盲~

os_ecu 發表於 17-9-25 16:45
佢個 admission system 都幾好 , 可以 trace 到 每個階段result唔使估估下. 唔怕佢張 form 多嘢都可以試下 ...

入到第二輪面試才會交名上EDB, 還是一申請第一輪面試已會交名上去EDB?

cmchang0927 發表於 17-9-25 18:15

好似要比D一條龍既中小學知㗎,因為嗰D小學要ㄧ早簽通告話accept左中學部學位就不參加 ...
副校指JS啲同學係因為已經收咗, 嚮申請程序上佢哋係唔使交嘢, activate個account就得了。
佢係同外來報名同學講會交名上 EDB 的

hyao 發表於 17-9-25 18:20
入到第二輪面試才會交名上EDB, 還是一申請第一輪面試已會交名上去EDB?
如無聽錯係收咗 portfolio summary 後 已經會交名上 EBD.
劉校長同副校都強調呢次交名係唔會影響報其他直資中學的.

cmchang0927 發表於 17-9-25 18:15

好似要比D一條龍既中小學知㗎,因為嗰D小學要ㄧ早簽通告話accept左中學部學位就不參加 ...

我估唔関事,只要DGS一遞交名單上EDB,電腦系統就會核對該學生資料,一旦發現係來自龍校,就會當自動放棄取消派位資格~~~

我估,DGS仲去EDB取排位表,係用於核對吓收生結果,是否吻合佢地既收生決定,用於將來參考,學校應對於各小學學術水平有一定認識~~~

os_ecu 發表於 17-9-25 18:24
如無聽錯係收咗 portfolio summary 後 已經會交名上 EBD.
劉校長同副校都強調呢次交名係唔會影響報其他直 ...

就算中學交名單去EDB取排名,EDB邊有咁好服務逐間逐次提供吖,唔少小學一月初都未有呈2既成績表~~~

os_ecu 發表於 17-9-25 18:24
劉校長同副校都強調呢次交名係唔會影響報其他直 ...

正式既學生資料表係12月尾/1月初先派,理論上無學生STRN如何去取排位表?雖然同身份証係一樣~~~

hyao 發表於 17-9-25 18:20
我上年聽係話入到2nd in時會遞名上EDB,所以如果係一條龍的學生會即時喪失咗直上中學的資格

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-25 19:26
我上年聽係話入到2nd in時會遞名上EDB,所以如果係一條龍的學生會即時喪失咗直上中學的資格 ...
我記得第一輪是screening, 揀定小朋友先派申請表,正式交表後,就會交名單去EDB。而龍校學生如果交表,就會失去直升機會。其他同學都唔會有影響。

mcl203 發表於 17-9-25 18:31
就算中學交名單去EDB取排名,EDB邊有咁好服務逐間逐次提供吖,唔少小學一月初都未有呈2既成績表~~~
...
可能只睇呈一成績。

回覆 b3410 的帖子

EBD最快都2 3月比到呈分rank order各校
而1月dgs已出offer
所以我們才估計其實係睇唔到星分rank order的

b3410 發表於 17-9-25 22:47
我記得第一輪是screening, 揀定小朋友先派申請表,正式交表後,就會交名單去EDB。而龍校學生如果交表,就會 ...

龍校是指一條龍? 咁聯繫/直屬個d有冇影響?

ggbwong 發表於 17-9-25 23:19
龍校是指一條龍? 咁聯繫/直屬個d有冇影響?
龍校是指一條龍.... 聯繫/直屬冇影響 ~~~

admiral1008 發表於 17-9-2 22:42
中一入學申請事宜 (2018 至 2019 年度)本校與拔萃女小學為結龍學校,而於 2018至2019學年,中一級將開設5 ...

有幾多個真係可以申請到助學金?

mcl203 發表於 17-9-25 18:34
正式既學生資料表係12月尾/1月初先派,理論上無學生STRN如何去取排位表?雖然同身份証係一樣~~~
...
登記交佢份 portfolio summary 時已經要俾 STRN 了,簡介會時 DG個副校仲話除非你小朋友間小學無參加派位,如果唔係呢個no.可以問學校攞添.

os_ecu 發表於 17-9-26 08:52
登記交佢份 portfolio summary 時已經要俾 STRN 了,簡介會時 DG個副校仲話除非你小朋友間小學無參加派位, ...
其實STEN在小學的成績表上,已經可以見到。不過奇怪的是,我女小學成績表上,唔係年年有這個number, 間中出現

kimberlybaby 發表於 17-9-26 07:51
有幾多個真係可以申請到助學金?

合資格便申請到,DG一向很大方的

b3410 發表於 17-9-26 08:58
其實STEN在小學的成績表上,已經可以見到。不過奇怪的是,我女小學成績表上,唔係年年有這個number, 間中出 ...
我小朋友嗰間既成績表無呢個no.喎

os_ecu 發表於 17-9-25 10:29
5級樂理 + 5級琴 唔算係 "特長"

DG小學二三年級已有不少
‹ 上一主題|下一主題