用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DB vs 英華 interview 撞時間
樓主: nelsonyp
go

DB vs 英華 interview 撞時間   [複製鏈接]

Choc. 發表於 17-9-27 14:51
樓主dbs 係咪揀用英文interview???  如果揀廣東話, 唔會考英文, 睇唔到你小朋友長處,祝您順利 ...

係呀, 小朋友用英文in

nelsonyp 發表於 17-9-26 13:42
有無媽媽都好似我咁,interview 撞時間呀?
DBS vs 英華, 雖然兩間都超難入, 但2選1... 點揀好:thinking ...
我揀yw。唔知係我問題定whatever原因,我識親dbs畢業嘅,大個都好唔掂
1. 好眉好貌,家境好,但40歲人都無拍拖⋯⋯兼hobby 「call chicken」

2. 普通家境但自己事業成功嘅....財大氣粗,成個土豪咁⋯⋯似街士豬肉佬咁款

3. 家境OK,樣都正常,但mama boy,一d主見都無。

利申:我無申請YW 同 DB,無利益衝突

Penipony 發表於 17-9-27 17:44
我揀yw。唔知係我問題定whatever原因,我識親dbs畢業嘅,大個都好唔掂
1. 好眉好貌,家境好,但40歲人都無 ...

其實......我自己識嘅DB 仔其實都好普通人...無話有好大作為、傑青 or 大紫荊勳章

而朋友中 yw 其實相對謙虛,公司中上層咁

回覆樓主

YW 係一間好有創意嘅學校。今日我個friend俾我睇佢個仔今天公益金便服日在英華嘅活動照片,非常有趣的造型,小朋友玩得好開心。但係如果想傳統返學乖乖地接受教育的家長,未必會接受YW 尼套。所以樓主選一間你認為適合你囝囝的學校去interview
:wave:

回覆 mytambb 的帖子

YW 比較平民,重小朋友本身實力及性格多於其他因素,如家庭背景、特異功能、父母職業等。

回覆 Soundervolt 的帖子

英華多好人考, 起碼多近兩千人.

回覆 Penipony 的帖子

cant be more true

回覆 novelle 的帖子

there is only one reason.  BACKGROUND and CONNECTION

醒目開學勳章 貢獻勳章

YW 比較易入2nd in  (2nd in 人數較多)

另外,請考慮一個因素 (唔知你手上有offer未..)
就係以往DB 嘅品味同其他熱門直私有機會有好大分別
即係話,久唔久會聽見有人話乜offer都無,唯獨DB
但無乜點聽過有人話得YW一個offer,通常YW收得嘅,其他學校都會有offer
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

贊同
如果面試模式冇大改, 小朋友學術有一定水平, yw first in 會穩陣d,   db 就睇臨場表現多d,  如果當時不在狀態, 就難攞分

當然, 如果你好鐘情db,  咁就唔好諗咁多

小曳人 發表於 17-9-28 18:00

舊年開始,英華2nd in人數只選大概報名人數10分1, 去年是差不多500, 今年人數應該會是500多一點, DBS選多少人進2nd in我不太清楚。

計我話一定係揀間最鍾意嘅去,唔得都唔會後悔。而且講到底香港又唔只呢兩間小學。

simoncwl 發表於 17-9-28 21:17
舊年開始,英華2nd in人數只選大概報名人數10分1, 去年是差不多500, 今年人數應該會是500多一點, DBS選多 ...
去年DB 1st in 39xx, 2nd in 300人。

個人覺得去一間自己最心儀的,至少考了,不論能否成功,也不致後悔!

不過,假如兩間也沒有太大分別,又或者純粹想比較成功機會率,相信YW真的比DB 的機會大少少的。不過,當然YW要過三關,也真的不容易!

回覆樓主:

靠關係入的就兩間都有。我就識一個人識 YW 校長超過十年,在簡介會坐第一行同校長有講有笑,報小一只報 YW 一間而入。

同路人吖!the dbs guys I know are very 少爷仔.. dun wanna say  too much here since too many people read BK

醒目開學勳章 貢獻勳章

我加多類:普通家庭,不務正業
(家兄)

所以個人有"童年陰影",特別阿仔同家兄一樣係數理資優!

呢排有舊朋友(DB old boy)見我話仔响津小唔開心,話可以介紹個人我識,以我仔條件,應可推薦入DB,因為DB自由好多,我都.....多謝佢就算

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 18:00

其實乜offer都無, 得DB offer, 會吾會背後因素大於ㄧ切(emoji)

回覆 GetReal 的帖子

有可能。雖然認識的都來自中產家庭,可能都識人但冇講。

如果有機會去睇下男小拔接放學, 你地就知男仔應該在兩間之中選邊間.  很多小朋友(坐校車除外), 一放學就把書包交工人姐姐, 否則阿媽.  有些仲掉在地上, 工人阿媽去拎.  小學部學術以外的東西也不見特別出眾.  中學就好好多, 因為招兵買馬.  學術方面近十年也不再聽到什麼九優十優生啦.  但比起很多平民學校他們算非常不錯喔.
‹ 上一主題|下一主題